'Yazıcıoğlu'nun helikopteri ve Atlasjet enkazını inceleyen uzman aynı kişi'
Akajans'ın haberine göre, önemli 6 bilim insanı dahil 57 kişinin öldüğü 2007'deki Atlasjet kazası ve Muhsin Yazıcıoğlu'nun hayatını kaybettiği helikopter kazasını araştıran ekibin başının aynı kişi olduğu ortaya çıktı.
AKAJANS - Nükleer enerjinin temelini oluşturan parçacık fiziği konusunda dünya çapında bir isim olan Prof. Dr. Engin Arık’ın da arasında bulunduğu 6 bilim insanı dahil toplam 57 kişinin hayatını kaybettiği Isparta’daki “uçak kazası” yine TBMM gündeminde.
2007 yılında Atlasjet uçağının düşmesinin ardından hemen her yıl gündem gelen iddia ve soru işaretleri FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişiminin ardından daha da arttı.
101 CHP milletvekili eylül ayı başında Atlasjet uçağının düşmesine ilişkin araştırması önergesi verdi.
Akajans'ın haberine göre Meclis araştırma önergesinde imzası bulunanlardan CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz da konuya ilişkin soru önergesi verdi.
CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz
“Kazanın araştırma ve incelemesi Bakanlıkça yürütüldü”
Yavuzyılmaz, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na konuya ilişkin sorular yöneltti.
Deniz Yavuzyılmaz, TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde şunları kaydetti:
“Hava Taşımacılığı AŞ kiraladığı İstanbul-Isparta seferini yapan yolcu uçağı, Süleyman Demirel Havalimanı'na inişe geçtiğinde sırada, Keçiborlu Türbetepe'de düşmüş, kazada yedisi mürettebat 57 kişi yaşamını yitirmiştir.
Hayatını kaybedenler arasında Türkiye'nin enerji devi olmasını sağlayacağı söylenen “toryumdan nükleer enerji projesinin” mimarları, 6 akademisyenin olması, kazaya yönelik şüphe ve sabotaj iddialarını gündeme getirmiş, kaza sonrasında yapılan yargılama ise 30 Kasım 2019 itibarıyla zaman aşımına uğrayarak sonuçsuz kalmıştır.”
Yavuzyılmaz, Bakan Karaismailoğlu’na, “Kaza öncesinde uçağın rota ve yükseklik bilgilerini gösteren sisteminin uydular üzerinden bozulduğu, uçağa hatalı irtifa bilgilerinin aktarıldığı iddiası bugüne kadar araştırılmış mıdır? Kaza yapan uçakta CVR (kokpit ses kayıt cihazı), FDR (uçuş verileri kayıt cihazı), EGWPS (geliştirilmiş yere yakınlık uyarı cihazının) gayri faal durumda, ayrıca flapların da arıza nedeniyle çalışmaz durumda olduğu bilgisi doğru mudur?” sorularını yöneltti.
Karaismailoğlu, CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz'ın konuya ilişkin soru önergesini cevaplandırdı.
“Söz konusu kazanın araştırma ve incelemesi ülkemizin de üyesi olduğu Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu (ICAO) tarafından yayımlanan ICAO Ek-13'e göre Bakanlığımız tarafından yürütülmüştür.” bilgisini paylaşan Karaismailoğlu şunları kaydetti:
“ICAO Ek-13'e göre, uçak gövdesinin ve motorlarının üretim ve tasarım ülkesi olarak ABD, soruşturmaya yardımcı olmak üzere Akredite Temsilci tayin etmiştir. ABD'li Akredite Temsilci tarafından da Boeing Şirketi, Prat & Whitney Motorları ve ABD Federal Havacılık İdaresi'ni teknik danışman olarak tayin etmiş olup, işbu sebepten ötürü kaza incelemesi uluslararası boyutta ifa edilmiştir.”
“Altı Türk personel ABD yetkilileri ile ortak çalışma yürüttü”
Kaza incelemesini Türkiye adına yürütmek üzere biri başkan beşi üye olmak üzere toplam 6 personelden müteşekkil ekip oluşturulduğunu ve ABD yetkilileriyle ortak çalışma yürütüldüğünü aktaran Adil Karaismailoğlu, “Bakanlığımız tarafından hazırlanan Hava Aracı Kazası Araştırma ve İnceleme Nihai Raporu 25.11.2008 tarih ve 27065 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan ilana müteakip Keçiborlu Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilerek Bakanlığımızın adı geçen kaza ile ilgili görevi tekemmül etmiştir.” bilgisini verdi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu
Adil Karaismailoğlu, “Heyetin başkanı olan Feridun Seren'in aynı zaman da eski BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasının raporunu hazırlayan heyetin de başkanı olduğu bilgisi doğru mudur?” sorusunu da yanıtladı.
Karaismailoğlu, Seren’in şüpheli helikopter kazasında yaşamını yitiren Yazıcıoğlu’nun yaşamını yitirdiği helikopter kazasının incelemesini yürüten ekibin başı olduğu bilgisini şöyle teyit etti.
“Kaza incelemesinde görevlendirilen personelin, konusunda uzman olmasının önemi düşünüldüğünde uzman personelimizin birden fazla kaza incelemesinde görevlendirilmesi mutat olup, mezkûr kaza incelemesinin başkanı ile Muhsin Yazıcıoğlu'nun hayatını kaybettiği kazanın incelemesini yürüten ekip başkanı aynı personelimizdir.”
Kaza inceleme kursuna katılmamış personel de kaza incelemesinde
Karaismailoğlu, CHP’li Yavuzyılmaz’ın “Uçağın enkazını incelemek üzere görevlendirilen kaza kırım ekibi 'Uluslararası Kaza Tahkikat Eğitimi' almış mıdır? İncelemeyi yapan heyetin içinde bu eğitimi almamış olan personel var mıdır?” sorusuna ise şu cevabı verdi:
“Isparta'da meydana gelen yolcu uçağı kazasının incelemesini yapan ekibin içerisinde kaza inceleme kursu olmayan personel olmakla birlikte kaza inceleme kursuna sahip personel de yer almaktadır.”
CHP Zonguldak Milletvekili Yavuzyılmaz’ın soru önergesinde şu sorular da yer aldı:
“Kazazede yakınları avukatlarının, sadece pilotları asli kusurlu gösteren bilirkişi raporuna yaptığı itirazlar üzerine yeni bilirkişi heyeti tayin etmesinin ardından düzenlenen yeni rapora göre kusurlu bulunanlar hakkında idari soruşturmalar yapılmış mıdır?
Düşen uçağın bakımından sorumlu olan Dünyaya Bakış Hava Taşımacılığı AŞ'de “operasyon ve uçuş emniyeti bakımından sorunlar yaşandığı” kaza öncesinde tespit edilmiş midir? Edildi ise hangi yaptırımlar ve cezai müeyyideler uygulanmıştır?”
Karaismailoğlu, bu soruları şöyle cevapladı:
“Kazayı incelemekle görevli ekip hava aracına ait kara kutuları (FDR ve CVR) Almanya'da yerleşik Kaza Araştırma ve İnceleme Bürosu'nda (BFU) yapmış olduğu çalışmalarda incelemiş olup ifade edildiği üzere söz konusu cihazlar tam olarak gayri faal olmayıp detaylı bilgi kaza raporunda yer almaktadır. Ancak FDR'dan temin edilen veriler uçuş başlangıcından itibaren 11 dakikaya haiz olmakla birlikte daha sonra kaza anına kadar bütün kayıt birimlerinin 0 (sıfır) gösterdiği modda 23:39:39 UTC'ye kadar aynı şekilde FDR'ın çalışmaya devam ettiği tespit edilmiştir. İşbu sebepten ötürü FDR'dan temin edilmeye çalışılan verilerin benzeri, hava aracına ait EGPWS (Geliştirilmiş Yere Yakınlık Uyarı Sistemi) cihazının üretici firma olan Honeywell Laboratuvarında (Seattle, ABD) deşifresi sayesinde başarılı bir şekilde temin edilmiştir.”
Bakan Karaismailoğlu, “Faciada hayatını kaybeden Prof. Engin Arık'a ait olan Bavul ve dizüstü bilgisayarı gibi kişisel eşyalar yakınlarına teslim edilmiş midir? Kayıp olan eşyalar için bir araştırma inceleme yapılmış mıdır?” sorusuna ilişkin olarak da “Hayatını kaybeden kişilere ait şahsi eşyaların temini ve ailelerine teslimi kolluk kuvvetleri tarafından ifa edilmiş ve Keçiborlu Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde gerekli teslimatın yapıldığı öğrenilmiştir.” cevabını verdi.
BBP'nin kurucu Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu
FETÖ ile iltisaklı 21 personel görevden uzaklaştırıldı
Yavuzyılmaz’ın “Bugüne kadar SGHM bünyesinde olup FETÖ Terör örgütü ile iltisaklı olması nedeniyle görevden uzaklaştırılan kaç personel olmuştur?” sorusuna karşılık olarak Bakan Karaismailoğlu “Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünde FETÖ terör örgütü ile iltisaklı olması sebebiyle 21 personel görevden uzaklaştırılmıştır.” bilgisini paylaştı.
CHP araştırma önergesi vermişti
Isparta’daki uçak kazası eylül ayı başında TBMM gündemine gelmişti.
2007 yılında Isparta’da düşen 6 önemli bilim insanının yaşamını yitirdiği uçak kazasıyla ilgili olarak 101 milletvekillinin imzasıyla kazanın tekrar araştırılması için TBMM Başkanlığına araştırma önergesi sunulmuştu.
Kazada yaşamını yitiren 6 bilim insanının ortak noktası
Atlasjet uçağının düşmesi sonucu hayatını kaybeden bilim insanlarında Prof. Engin Arık, nükleer enerjinin temelini oluşturan parçacık fiziği konusunda dünya çapında bir isim olarak biliniyordu. Arık, Türkiye’de zenginin zengin toryum kaynaklarına sahip olduğunu belirterek bu madeni petrole alternatif enerji kaynağı olarak gösteriyordu.
Isparta’daki şüpheli kazada ölen bilim insanları Boğaziçi Üniversitesinden Prof. Dr. Engin Arık, Araştırma Görevlisi Özgen Berkol Doğan, Yüksek Lisans Öğrencisi Engin Abat ile Doğuş Üniversitesinden Prof. Dr. Şenel Fatma Boydağ, Doç. Dr. İskender Hikmet ve Araştırma Görevlisi Mustafa Fidan'ın Türkiye'de bol miktarda bulunan madenlerin işlenmesi, sanayi ve teknoloji alanında kullanılmasına yönelik çalışmalarıyla biliniyordu.