Terörün vurduğu Diyarbakır'da Öz Ağaç-İş Sendikası işçileri unutmadı
HAK-İŞ Konfederasyonuna bağlı Öz Ağaç-İş Sendikasınca yürütülen proje kapsamında Diyarbakır'da, işçilere iş sağlığı ve güvenliği, iş hukuku, sosyal güvenlik ve mobing eğitimleri verildi.
HAK-İŞ Konfederasyonuna bağlı Öz Ağaç-İş Sendikasınca yürütülen proje kapsamında Diyarbakır’da, işçilere, iş sağlığı ve güvenliği, iş hukuku, sosyal güvenlik ve mobing eğitimleri verildi.
Öz Ağaç-İş Sendikası tarafından yürütülen ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezinin (ÇASGEM) paydaş olduğu "Mobilya Ve Kağıt Sanayi İşçileri İş Sağlığı Ve Güvenliği(İSG) Eğitim Projesi" Diyarbakır programı, Merkez Çelik AŞ toplantı salonunda gerçekleştirildi.
Eğitim kapsamında sendika üyelerine, konusunda uzman kişilerce eğitimler verildi. Eğitim programı, proje koordinatörü ve Sendikanın Genel Sekreteri Mert Doğan Bozkır’ın açılış konuşmasıyla başladı.
Sendika üyelerine ilk olarak, A Sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) uzmanı Kadir Tomas tarafından“iş sağlığı ve güvenliği” eğitimi verildi. Tomas, çalışma mevzuatı, sağlık tehditleri ve temel konularda işçilere bilgi aktardı.
KIDEM TAZMİNATI 15 DEĞİL 30 GÜN ÜZERİNDEN HESAPLANMALI
Sendikanın Genel Başkan Vekili Av. Tuncay Dolu ise, iş hukuku ve sosyal güvenlik eğitimi verdi. Dolu, fabrika çalışanlarını yasal hak ve sorumlulukları konusunda bilgilendirdi. Bir soru üzerine, kıdem tazminatında yeni bir sisteme geçmek isteyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın çalışmaları hakkında Diyarbakırlı işçilere bilgi veren Av. Tuncay Dolu, Bakanlığın çalışmalarını prensip olarak desteklediklerini ancak işçinin hakkı konusunda kırmızı çizgilerinin de olduğunu vurguladı.
Dolu, şunları kaydetti:
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının üzerinde çalıştığı kıdem tazminatı fonunu, prensip olarak HAK-İŞ'e bağlı sendikalar desteklemektedir. Ancak işçinin hakları konusunda taviz gösteremeyeceğimiz kırmızı çizgilerimiz var. Bakanlığımızın da bu konularda işçinin yanında yer alacağını ve hassas davranacağını düşünüyoruz. Özellikle kıdem tazminatı hesaplaması her yıl için 15 gün üzerinden değil, 30 gün olan brüt yevmiye üzerinden hesaplanmalı, yani eski uygulamanın bu yönüyle devam etmesi gerektiğini savunuyoruz.
Dolu, ayrıca işçilerin yaklaşık yüzde 85'inin kıdem tazminatından çeşitli nedenlerle faydalanamadığını belirterek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının üzerinde çalıştığı kıdem tazminatı fonunun bunun da önüne geçeceğini ve Bakanlığın çalışması sayesinde bu haktan, daha çok işçinin faydalanabileceğini vurguladı.
Projenin paydaşı olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Merkezi (ÇASGEM) Uzmanı İsmail Akgün de çalışanlara mobing eğitimi verdi.
Diyarbakır’daki eğitim programına Öz Ağaç-İş Sendikası Genel Başkan Vekili Av. Tuncay Dolu, Genel Başkan Yardımcıları Rıfat Ülger, Atnan Kıyak ve Genel Sekreter Mert Doğan Bozkır’ın yanı sıra Proje Sekreteri Ahmet Demirci ile sendikanın iş yeri temsilcileri ve üyeleri katıldı.