Osmanlı mimarisini ABD'ye taşıyan cami

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın resmi açılışını yapacağı Amerika Diyanet Merkezi, çifte minareli camisi ve külliye hüviyetindeki yapısıyla klasik Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerini ABD'ye taşıyor.

  • 621

WASHINGTON - HAKAN ÇOPUR

ABD'nin Maryland eyaletindeki Amerika Diyanet Merkezi, 2 Nisan Cumartesi günü Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından resmi olarak açılacak.

Bünyesinde ABD'nin en büyük camisini barındıran Amerika Diyanet Merkezi, Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerini yansıtan bir külliye olarak dikkati çekiyor.

Külliyenin mimarı Muharrem Hilmi Şener, AA muhabirine verdiği mülakatta, hem caminin hem de külliyenin özelliklerini detaylı bir şekilde anlattı.

Külliyenin arsasının 1990'lı yıllarda Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından alındığını anlatan Şener, bölgenin o günlerde bataklık bir arazi yapısında olduğunu belirtti.

Şener, 1990’lardan 2009’a kadar arazinin içinde sadece 100 metrekarelik küçük bir mescit ile bir cemaat binasının olduğunu belirterek "2009 yılındaki irade beyanından sonra burada hem dini hem de sivil mimariyi yansıtacak, İslam’ın alem idrakini doğru şekilde yansıtabilecek bir külliye yapılması kararlaştırıldı ve biz de proje sürecine başladık." diye konuştu.

"Eski İslam ve Türk şehri anlayışıyla bir külliye yapmaya çalıştık"

Şener, 60 dönüm arazi içine kurulu Amerika Diyanet Merkezi için, "Burada eski İslam ve Türk şehri anlayışıyla bir külliyenin içinde ne olması gerekiyorsa onu yapmaya çalıştık." ifadesini kullandı.

Eserin mimari anlayışıyla ilgili olarak Şener şunları söyledi:

"Osmanlı’da şehrin merkezini cami teşkil ederdi. Biz de bu anlayışa bağlı kalarak cami etrafında bir şehir nüvesi nasıl şekillenir, onun örneğini vermeye çalıştık. Özellikle camide modernleşme öncesi, 16.-17. yüzyıl Osmanlı geleneksel dönemini yansıtan bir mimari anlayış var. Stilistik rekompozisyon tarzında yapıldı. Merkezde bir cami, ortada bir Türk-İslam bahçesi var. Hemen yanında klasik dönem ile modern dönemi harmanlayan kültür merkezi kısmı var."

Şener, külliye bünyesinde ayrıca erkekler ve kadınlar için ayrı hamamların, spor merkezinin, yüzme havuzlarının, çok maksatlı salon ile kapalı spor salonunun da yer aldığını belirtti.

Bu yapıların hemen yanında birbirinden farklı 10 adet Osmanlı evinin yapıldığını kaydeden Şener, "Aslında biz burada bir Türk mahallesi, İslam mahallesi inşa ettik." dedi.

Cami mimarisinde klasik Osmanlı üslubunun tercih edildiğini vurgulayan Şener, Osmanlı’nın alem idraki ve aleme bakışını en iyi bu dönemin yansıttığını ifade etti.

Bakmadan Geçme