Yarım asırlık tapu davasında mutlu son

Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde yarım asrı aşkın süre evlerinin yıkılması ve bölgeden gönderilme korkusuyla yaşayan vatandaşlar, 52 yıl süren dava sürecinin ardından tapularına kavuşmanın mutluluğunu yaşıyor.

  • 551

KOCAELİ - ŞAHİN OKTAY - FAHRİ HANER

Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde 1959 yılında başlayan ve 350 konut sahibini ilgilendiren tapu davası, Gölcük Belediyesinin müdahil olmasıyla 2011'de sonuçlandı. 52 yıl süren davanın sona ermesinin ardından kadastro çalışmalarının da bu yıl tamamlanmasıyla vatandaşlar arsalarının tapularını almaya başladı.

Gölcük'te 1950'li yıllarda il dışından gelen vatandaşlar, henüz kadastro geçmeyen 80 dönümlük alan üzerinde köy senediyle arsa satın alıp ev yapmaya başladı. Zaman içinde birçok parselin bu şekilde satılmasıyla bölgede büyük bir mahalle oluştu.

Daha sonra 1959 yılında bölgede yapılan kadastro çalışması sonucu söz konusu parsellerin tapu tescili üçüncü kişilere yapıldı. Bunun üzerine arsaları satan ve alan vatandaşlar, 26 Ekim 1959 tarihinde kadastro tespitine itiraz davası açtı. Böylece, 52 yıl sürecek dava süreci başlamış oldu.

Vatandaşların talebi üzerine Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş'in talimatıyla belediye de filmlere konu olacak davaya müdahil oldu.

Gölcük Belediyesi, bu kararla bilirkişi ve keşif masraflarını ödeyerek hukuki süreci hızlandırdı. Böylece, Gölcük Kadastro Mahkemesi 2008 yılında davaya konu parsellerin kadastro tespit malikleri ve mirasçıları adına tapuya tesciline karar verdi. Temyize giden davanın 2011 yılında Yargıtay 7. Hukuk Dairesi tarafından onanmasıyla 52 yıllık dava sona erdi.

"Belediyenin müdahil olmasıyla dava hızlandı"

Ellibeş, AA muhabirine yaptığı açıklamada,  "Davaya konu 86 bin metrekarelik alanda 350 bina bulunuyor. Şu an tapusunu alanlar var, 196 kişi de işlem için başvurmuş bekliyor." şeklinde konuştu.

"Herkes mutlu, tapusunu alıyor"

Tapusuna kavuşan vatandaşlardan Kemal Kuru ise uzun bir belirsizlik sürecinin tamamlanmasından dolayı çok mutlu olduklarını belirterek, "Buraları yıllar önce muhtar senediyle aldık. Aldığımız kişiler buraların davalık olduğunu ama dava biter bitmez tapuyu vereceklerini söyleyerek bize sattılar ve buralara ev yaptık." ifadelerini kullandı.

 

Bakmadan Geçme