İnternetin tarihçesi hakkında kısa bilgi
İnternetin tarihçesine ilişkin kısa bilgi.
(MUAMMER SABRİ - HABER PLATOSU ÖZEL)
1950'li yıllarda bilgisayarların geliştirilmesiyle gelişme göstermeye başlaması cihazlar arası veri aktarımını gündeme taşıdı.Paket ağlarının ilk tasarımları ABD, İngiltere ve Fransa'daki çeşitli laboratuvarlarda geliştirildi.
1960’lı yılların başında ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) tarafından desteklenen ağ çalışmalarından birisi, İnternet Protokolü'nü (IP) kullanan ilk ağ olan ARPANET olarak teknoloji tarihine geçti. Bu sistem üzerinden ilk mesaj; Los Angeles’ta bulunan Kaliforniya Üniversitesindeki bir laboratuvardan Stanford Araştırma Enstitüsündeki (ISR) bir profesörün bilgisayarına iletildi.
20 yıllık çabanın sonucundaki geliştirme çabaları 1981’de meyvesini verdi ve ARPANET, daha büyük ağlara bağlanabilen bir yapıya kavuşturuldu. Bu yıl, Computer Science Network’in (CSNET) National Science Foundation (NSF) aracılığıyla fonlanmasıyla ARPANET'e erişim genişletildi. 1982'de TCP/IP, ARPANET'teki standart ağ protokolü olarak tanıtıldı. 1980'lerin başında NSF tarafından çeşitli üniversitelerde bilgisayar merkezlerinin kurulması teşvik edilirken 1986 yılında NSFNET projesi ile bu merkezler birbirine bağlandı.
Ağ paylaşımı yapan ilk bilgisayarlar, dönemin teknolojisinin izin verdiği düzeyde yani sadece ana bilgisayarlar arasında bulunan iki nokta üzerinde veri akışına imkan tanıyordu. Vakitler ilerledikçe bu sistem de geliştirilerek ana bilgisayar ya da terminaller arasında bulunan mesafenin önemi ortadan kalkmıştır.
İnternetin tarihçesi yüksek bağlantı hızının da keşfedilmesi ile farklı bir boyuta taşınmıştır. İki cihaz arasında dosya paylaşımı da artık rahatlıkla sağlanabilir olmuştur.
Bu sürecin ardından ticari internet servis sağlayıcıları 1980'lerin sonlarında varlık göstermeye başladılar.
İnternet kavramı ilk kez Vint Cerf ve Bob Kahn tarafından TCP protokolünde telaffuz edilmiştir.
Word Wide Web Protokolü 1991 yılında geliştirilse de internet ağının evlerde kullanımı için 1998 yılına kadar beklemek gerekmiştir.
2020’ye ilişkin bir küresel djiital raporuna göre dünya genelinde 4,5 milyardan fazla kişi internet kullanırken sosyal medya kullanıcıların 3,8 milyarı aşmış durumdadır.