Halinden en memnunlar sırasıyla MHP ve AK Partililer

MAK Danışmanlık'ın anketine göre kamuoyunun yüzde 49'u erken seçim isterken yüzde 41'i buna gerek olmadığını düşünüyor. Hayatından en memnuniyetsizler sırasıyla CHP ve HDP, en memnunlar MHP ve AK Parti seçmeni.

  • 1007
Halinden en memnunlar sırasıyla MHP ve AK Partililer
TAKİP ET Google News ile Takip Et

AKAJANS - MAK Danışmanlık’ın Ocak 2021 Türkiye Gündemi Araştırması’na göre kamuoyunun yüzde 49’u erken seçim isterken yüzde 41’i buna gerek olmadığını düşünüyor. Hayatından en memnuniyetsizler sırasıyla CHP ve HDP, en memnunlar MHP ve AK Parti seçmeni.

Şirketin anketi toplam 57 milyon seçmenin yirmi binde biri 2850 kişi ile Türkiye’nin 30’u büyükşehir statüsündeki iller olmak üzere 51 ilini kapsayan çoklu tarama modelinin kullanıldığı bir çalışmayla gerçekleştirildi.

“Erken seçim beklentisi yüksek”

Akajans muhabirinin anket sonuçlarından derlediği bilgilere göre, kamuoyunun yüzde 49’u erken seçim isterken yüzde 41’i buna gerek olmadığını düşünüyor.

Ankette katılımcılara “Size göre bir erken genel seçim gerekli midir?” sorusu yöneltildi.

Buna göre kamuoyunun çoğunluğu erken seçim istiyor. “Evet, erken seçim olmalıdır” diyenlerin oranı yüzde 49 iken “Hayır, düşünmüyorum” tercihini beyan edenlerin oranı yüzde 41’de kaldı. Ankete katılanların yüzde 10 ise “kararsız” olduğunu beyan etti.

MAK Danışmanlık, cevaplara ilişkin “Bu soruya verilen cevaplar toplumda bir erken seçim beklentisinin yüksekliğini göstermesi bakımından önemli. Böyle bir sonucun ortaya çıkmasında muhalefetin son dönemde erken seçim beklentisini sıklıkla ifade etmesi de etkili olmuş olabilir” değerlendirmesini paylaştı.

En memnuniyetsizler sırasıyla CHP ve HDP, en memnun MHP ve AK Parti seçmeni

Katılımcılara “Bir bütün olarak düşünüldüğünde, genel olarak hayatınızdan ne kadar memnunsunuz?” sorusu da yöneltildi.

 Sonuçlara göre, en memnuniyetsizler sırasıyla CHP ve HDP, en memnunlar ise MHP ve AK Parti seçmeni.

Katılımcılardan AK Parti’ye oy verdiğini beyan edenlerin yüzde 33’ü “memnunum” karşılığını verirken yüzde 27’si “çok memnunum” dedi, yüzde 21’inin tercihi ise “cevap yok” ve “kararsız” olarak kayda geçti. AK Parti seçmenlerinin yüzde 14’ü “memnun değilim” seçeneğini işaretledi.

MHP seçmeninin yüzde 42’si “memnunum” derken yüzde 21 “çok memnunum”, yüzde 11 ise “memnun değilim” şıkkını tercih etti.

MHP seçmeni AK Parti seçmeninden daha memnun

Bu sonuçlar, Cumhur İttifakı bileşenlerinden MHP’nin seçmeninin AK Parti’ye göre “hayatından daha memnun olduğunu” ortaya koydu.

CHP seçmeninin yüzde 73’ü “memnun değilim”, yüzde 15’i “az memnunum” şıkkını tercih ederken sadece yüzde 4’ü “memnunum” ve sadece yüzde 1’i “çok memnunum” dedi.

İYİ Parti seçmeninin yüzde 73 “memnun değilim” derken yüzde 9’u “memnunum” ve “yüzde 4’ü “çok memnunum” beyanında bulundu.

HDP’ye oy verdiğini söyleyenlerin yüzde 54’ü “memnun değilim” derken yüzde 23’ü “az memnun”, yüzde 7’si “memnunum” ve sadece yüzde 1’i “çok memnunum” şıkkını tercih etti.

Joe Biden’in Türkiye’ye bakışı olumsuz görülüyor

Ankete katılanlara yeni ABD Başkanı Joe Biden sonrası Türkiye-ABD ilişkilerinin nasıl gelişeceğini düşündükleri de soruldu.

Katılımcıların yüzde 46’sı “Türkiye aleyhine olumsuz gelişmeler olur” derken yüzde 24’ü “olumlu gelişmeler olacağını” savundu. Yüzde 19’u ise “Türkiye için çok fark etmeyeceğini” düşündüğünü bildirdi.

"Sadece ihtiyaçlarımızı karşılayabilecek durumdayız"

“Ailenizin gelir düzeyini düşündüğünüzde ekonomik olarak kendinizi nasıl tanımlarsınız?”

 sorusuna katılımcıların çoğu yüzde 34 oranla “Sadece temel ihtiyaçlarımızı karşılayabilecek durumdayız” yanıtını verdi. Yüzde 17’si “küçük tasarruflar yapabilecek durumda olduğunu” beyan ederken yüzde 13’ü “Ekonomik anlamda şikayet edemeyecek kadar iyi durumdayız” dedi. Katılımcıların yüzde 5’i ise “Ekonomik sıkıntımız yok, zengin sayılırız” beyanında bulundu.

En önemli ve öncelikli mesele ekonomik sorunlar-hayat pahalılığı-işsizlik

Katılımcılara “Ülkemizin en önemli ve en öncelikli sorunu nedir?” sorusu da yöneltildi.

En önemli ve öncelikli sorun yüzde 65 ile “ekonomik sorunlar-hayat pahalılığı-işsizlik” görülüyor. Yüzde 13’ü adalet ve sosyal sorunlar, yüzde 10’u ise pandemiye bağlı hasta olma endişesi, aşı vb. konuları tercih etti.

MAK Danışmanlık bu sonuca ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

"Hemen hemen her ay yaptığımız araştırmada sorduğumuz bu soruya son 3 aydır yaklaşık aynı cevaplar küçük oran değişiklikleri ile çıkmaktadır. Ancak son aylarda Ekonomik sorunlar gittikçe artan oranda önde çıkmaktadır. Her 3 kişiden 2 sinin sorun önceliğinde Ekonomi dikkat çekmektedir.

Adalet ve sosyal sorunlar hiçbir dönemde olmadığı kadar yüksek sesle ifade edilmektedir.

Aşı konusu başta olmak üzere hasta olma endişesi ciddi tartışma konusu halinde sokakta sorun olarak ifade edilmektedir.”

Ankara’da gazeteci ve siyasetçilere yapılan saldırılar

Araştırmanın gündeminde son dönemde Gelecek Partisi Genel Başkanı Selçuk Özdağ, gazeteci yazar Orhan Uğuroğlu ve Afşin Hatipoğlu’na yönelik saldırılar da vardı.

“Ankara’da son dönemde bazı gazeteci ve siyasilere yönelik fiziki saldırıları duyduğunuzda ne düşündünüz?” soru üzerine katılımcıların yüzde 41’i “Münferit bazı olaylar olarak düşündüm” şıkkını işaretledi. Yüzde 29’u konu hakkında çok bilgi sahibi olmadığını beyan etti. Yüzde 28’i “ülkenin yeniden kardeş kavgasına taşınması endişesi duyduğunu” bildirirken yüzde 12’si ise “faili meçhuller ve beyaz Toros algısı oluştu” şıkkını tercih etti.

Bakmadan Geçme