Aynı helikopter, 4'üncü kaza: 11 şehit

Bitlis'in Tatvan ilçesi kırsalındaki helikopter kazasında 11 asker şehit oldu, 2 asker yaralandı.

  • 1638
Aynı helikopter, 4'üncü kaza: 11 şehit
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bitlis’in Tatvan ilçesi kırsalındaki helikopter kazasında 11 asker şehit oldu, 2 asker yaralandı. Şehadet şerbeti içenler arasında 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Osman Erbaş da var. Düşen askeri helikopter Cougar tipi Fransız - Alman ortak tasarımı... Cougar helikopterlerinin Türkiye’de daha önce karıştığı 3 kazada 28 asker şehit olmuştu.

İlk açıklama saat 18.20'de geldi

Yürekleri yakan ilk açıklama akşam 18.20 dolaylarında geldi. O ilk açıklamada, Milli Savunma Bakanlığı Bingöl'den kalkan askeri helikopterin kaza kırıma uğradığını, 9 personelin şehit olduğunu, 4 personelin yaralandığını duyurdu. İşte o açıklamanın tam metni:

“Bingöl’den Tatvan’a gitmek üzere bugün saat 13.55'te kalkış yapan Kara Kuvvetleri Komutanlığımıza ait Cougar tipi bir helikopter ile saat 14.25'te irtibat kesilmiştir. Bölgede İHA, CN-235 uçağı ve bir helikopter ile arama çalışmalarına derhal başlanmıştır. Arama çalışmaları sonucunda helikopterin kaza kırıma uğradığı tespit edilmiştir. Söz konusu elim kaza neticesinde; helikopterde bulunan kahraman silah arkadaşlarımızdan 9'unun şehit olduğu, 4 kahraman silah arkadaşımızın ise yaralandığı belirlenmiştir. Yaralı personelimizin hastaneye sevk edilmelerine yönelik çalışmalar devam etmektedir. Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu elim olayda şehit olan kahraman silah arkadaşlarımıza Allah'tan rahmet, değerli ailelerine, yakınlarına, Türk Silahlı Kuvvetleri ile Asil milletimize başsağlığı ve sabır, yaralı personelimize acil şifalar diliyoruz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Önce 10’a yükseldi

Bakanlıktan ilerleyen saatlerde de birbiri ardına acı haberler geldi.

20.26’da ise şehit sayısının 10’a yükseldiği açıklandı. İşte o açıklama:

“Tatvan’da meydana gelen helikopter kazasında yaralanan 4 kahraman silah arkadaşımızdan biri daha hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit olmuştur. Şehit sayımız 10’a yükselmiştir. Kahraman şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz.”

Ardından şehit sayısının 11’e yükseldiği açıklandı

Saat 21.50 sularında yapılan açıklamada ise şehit sayısının 11’e yükseldiği bildirildi. İşte MSB’nin o açıklaması:

“Tatvan’da kaza kırıma uğrayan helikopterdeki kahraman silah arkadaşımızdan biri daha kurtarılamayarak şehit olmuştur. Şehit sayımız 11’e yükselmiştir. Kahraman şehitlerimize Allah’tan rahmet, değerli ailelerine başsağlığı diliyoruz. Asil milletimizin başı sağ olsun.”

Korgeneral Erbaş da şehit

Şehadet şerbetini içen askerlerden birinin Elazığ 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Osman Erbaş olduğu bildirildi. Korgeneral Erbaş, yaklaşık 5 yıldır 8. Kolordu Komutanlığı görevini yürütüyordu.

Akar ve komuta kademesi bölgeye gitti

MSB’den saat 20.00’de yeni bir haber geldi:

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, beraberinde Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Güler ve Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Ümit Dündar ile helikopter kazasının yaşandığı bölgeye hareket etti.

Akar'dan gece yarısı bilgilendirme

Bölgede incelemelerde bulunan Bakan Akar, takvimler yeni günü gösterdiğinde gece yarısı bilgilendirme yaptı.

"Acımız çok büyük, milletçe derin üzüntü içindeyiz" mesajı veren Akar şunları kaydetti:

"İlk bilgiler ve görgü tanıkları ifadelerine göre kazanın ani değişim gösteren olumsuz hava şartları nedeniyle meydana geldiği değerlendiriliyor.

İlk andan itibaren arama kurtarmada, şehit ve yaralılarımızın tahliyesinde ilgili kamu kurumlarınca en kısa sürede tüm imkanlar seferber edildi.

Kaza kırım ekibi incelemelere bugün başlayacak. Bu elim olayın kesin nedeni ayrıntılı inceleme sonucunda belirlenecek."

 

 

O helikopterlerdeki 4 kazada toplam 39 şehit

11 vatan evladının şehadet şerbetini içtiği AS532 Cougar helikopterleri hayli sabıkalı.

Zira Kara Kuvvetleri´nde 1996’dan bu yana görev yapan Fransız-Alman ortak tasarımı AS532 Cougar helikopterlerinin Türkiye’deki geçmişi çok iyi değil. Bu helikopterlerin karıştığı 3 kazada 28 asker şehadet şerbetini içmişti. Bugün 11 askerin daha şehadet şerbetini çmesiyle AS532 Cougar helikopterlerinin karıştığı 4 “kaza”da toplam şehit sayısı 39’a yükselmiş oldu.

Cougar helikopterlerin  ilk kazası 4 Haziran 1997 tarihinde kayıtlara geçti. Kuzey Irak´taki operasyona katılan askerleri taşıyan helikopter, Zap Bölgesi´nde bölücü terör örgütü tarafından atılan füze ile vuruldu. 11 asker şehit oldu. Envantere yeni giren helikopterlerin füze koruma sistemine sahip olmaması nedeniyle Cougar tipi helikopterlerin tamamı batıdaki birliklere verildi. Füze koruma sistemlerinin takılmasının ardından Cougar´lar tekrar Güneydoğu´da görevlendirildi.

İkinci kaza, Isparta´nın Eğirdir ilçesinde 29 Nisan 2003´te meydana geldi.. Eğitim uçuşundaki AS532 Cougar helikopteri yüksek gerilim hattına takılarak düştü. Kazada 4 asker şehit olurken 1 asker de ağır yaralandı.

Üçüncü kaza 31 Mayıs 2017 tarihinde kayıtlara geçti.  Şırnak’ın Uludere ilçesi Şenoba beldesinden kalkan, içinde biri general rütbeli askerlerin de bulunduğu Cougar tipi helikopter kalkıştan 3 dakika sonra yüksek gerilim hattına takılarak düştü. Bu “kaza”da da Tümgeneral Aydoğan Aydın ve 2’si Albay olmak üzere 13 Mehmetçik şehit oldu.

Kapasitesi 21 kişi

Alımına 1993’te karar verilen AS532’lerden ilk aşamada 20 adet satın alındı. Fransa’da imal edilen helikopterler Kara Kuvvetleri envanterine 1996’dan itibaren girmeye başladı. Bunu 1995’teki ikinci alım anlaşması takip etti. Ankara’da TAI tesislerinde üretilen 30 adet AS532’nin 20’si Hava Kuvvetleri’ne arama kurtarma, kalanlar ise Kara Kuvvetleri’ne verildi.

Toplam 21 tam teçhizatlı asker taşıyabilen AS532 Cougarlar toplam 842 kilometre menzile sahip. Bu helikopterler saatte 278 kilometre hıza çıkabiliyor. Çift motorlu helikopterin uçuş ekibi iki pilot ve bir teknisyenden oluşuyor.

‘Muhsin Yazıcıoğlu kazasına çok benziyor’

Sözcü’nün haberine göre, yıllarca TSK'da helikopter pilotluğu ve öğretmenliği yapmış, halen kaza kırım heyetlerinde sorumluluk alan Kaptan Pilot Eyüp Turşucu Bitlis Tatvan'daki kazaya ilişkin çarpıcı tespitlerde bulundu. Turşucu, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nun hayatını kaybettiği 2009’daki “helikopter kazası”nı işaret ederek, "Muhsin Yazıcıoğlu kazasına çok benziyor. Çok yavaş seyrettiği için yaralı kurtulanlar oldu." ifadesini kullandı.

Uzun yıllar Türk Silahlı Kuvvetlerinde hem helikopter daha sonra uçak pilotu ve öğretmen pilot olarak görev yaptıktan sonra sivil havayollarında da kaptan pilotluk tecrübesine sahip Eyüp Turşucu’nun açıklamalarının detayları şöyle…

Turşucu, ilk gelen sınırlı bilgilerle kesin çıkarımlarda bulunmanın asla doğru olmadığını vurguladı. Tamamen Türk Silahlı Kuvvetleri'nde Kara Havacılık Komutanlığı'na ait bir helikopter olduğu için Kara Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde oluşturulacak Kaza İnceleme Kurulu'nun incelemeleri sonrasında kesin sonuca ulaşılabileceğine işaret eden Turşucu, “Kazadan hemen sonra, hiçbir bilgi olmadan nasıl çok ileri yorumlar, çıkarımlar yapılıyor. Bu doğru değil. Ben Silahlı Kuvvetler'de pilot olarak yıllarca uçtum. Helikopter pilotluğu hocalığı yaptım. Yıllardar kaza kırım heyetlerinde görev yapıyorum. Bu kadar rahat konuşamıyorum” dedi.

Turşucu şöyle devam etti:

Kazadan hemen sonra çekim yapıldığı anlaşılan çekimlerde neredeyse göz gözü görmüyor. Sisli bir ortam var ve yer beyaz. Kar. Bu helikopter için en ciddi tehlikedir bu. Çünkü fark edemezsin. Neredesin. Yerde misin gökte misin…

Bir kere bu çok müthiş bir helikopter, çok iyi bir helikopter. İçinde 13 kişi var ama bu minimum 20 kişilik çok güçlü bir helikopter..

Teknik bir sorun akla gelebilir ama teknik bir sorun yoksa oryantasyon bozukluğu dediğimiz olaydan kaynaklanmış olabilir. Yer beyaz yer, sistesin, dolayısıyla yaklaştığın yeri fark edemezsin . Bir anda çarpabilirsin.

Pilotlarımız çok iyidir. Mutlaka çok iyidir. Çünkü onların hayatı orda geçiyor zaten. Ama doğayla da mücadele ederken maalesef işte sıkıntı da orda…. Araziyi çok iyi bildikleri için yere yaklaşmak yerine o sisin üzerine çıkmayı deneyebilirlerdi. Onun üzerine çıkabilirlerdi. Ama niçin tepeye çarptılar çünkü yere çok yakın uçuyorlar… Cidden görerek ordaki şartların kaybından kaynaklanabileceğini düşünüyorum. Daha fazla bir şey söylersek spekülasyon olur.

‘Yakın meteoroloji noktası yok’

“Bulunduğu noktada havalimanı vs olmadığı için tam meterolojiyi alma şansın yok. Açık görünüyor ama çekilen videolardaki görüntüler görüşün çok düşük olduğunu gösteriyor. Ama ne kadar sonra bilmiyorum. Belki kaza anında pırıl pırıldır şu an bunu bilemiyoruz.

Sabıkalı helikopter demek mümkün değil. 3 günlük bir helikopter değil. 30-40 senedir kullanılan kendini ispat etmiş helikopterler… Birçok şartlarda kullanılabilen oldukça güçlü helikopterler. İki helikopter düştü diye bunu söyleyemeyiz. Hani patır patır dökülür o zaman söylenebilir. Ben kendim de helikopter pilotuyum. Ben bu firmanın ürettiği helikopterlerle 8 yıl uçtum.”

Yazıcıoğlu kazasıyla çok benzer görünüyor

Muhsin Yazıcıoğlu kazasıyla çok benzer görünüyor. O helikopterdeki tek pilotla çok uzun süre uçmuştum. Burda iki pilot mutlaka vardır. İlk bilgiler çok benzer kazalar olduğunu gösteriyor. Çünkü farkına varamazsın. Vuruyorum diyene kadar çarparsın. Aynı şeyler. Karların içinde, sisin içine girince… Bulutlar çok alçak ve dolayısıyla yere çok yakın uçuyor. buluta girip girmediğini bile farkedemiyorsun. Çünkü zemin kar ve bembeyaz. Nerede olduğunun farkına varamıyor. Orda da yaralılar vardı… Bakın burda da yaralılar var. Öyle çok süratli olmadığını gösteriyor. Bu şartlarda çarpmamak için inanılmaz derecede düşük süratle uçuyorlar. Yani adım adım gidiyordur. Ama farkına varmadığı için kendini bir anda takıveriyor yere… Bu nedenle içinde şanslı olanlar kurtulabiliyor. Bunda biraz da sürat yüksek olabilir.”

Şehit Korgeneral Erbaş: Türk askeri vatandaşına kurşun sıkmaz

Şehit olanlardan birinin Elazığ 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Osman Erbaş, yaklaşık 5 yıldır 8. Kolordu Komutanlığını yürütüyordu.

Erbaş tümgeneral rütbesiyle 2016 yılında 6. Mekanize Piyade Tümen Komutanı olarak görev yapıyordu.

15 Temmuz darbe girişimi sırasında şehit olan polis Aytekin Kuru ve Sevda Güngör ile Piyade Uzman Çavuş Halit Yaşar Mine için Adana’da Sabancı Merkez Camisi’ndeki cenaze törenine katılmıştı Erbaş.

Osman Paşa cenaze töreninde  “Türk askeri katil olmaz. Katil Türk askeri değildir. Onlar Türk askeri değil katiller” diyerek haykırmıştı.. Sarıldığı şehit ailelerini “Ağlamayın” diyerek teselli eden Erbaş, “Türk askeri vatandaşını öldürmez vatandaşına kurşun sıkmaz” demişti. Erbaş’ın, 3 şehidin ailesine sarılıp teselli etmesi sırasında duygulu anlar objektiflere yansımıştı.

Şehit komutanın İHA sistemlerinin gelişimine büyük katkısı olmuş

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı olan ve savunma sanayii konusunda büyük başarılar elde eden Baykar Savunma Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, Bitlis Tatvan'daki helikopter kazasında şehit olan 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Osman Erbaş Erbaş'la ilgili hüzünlendiren bir paylaşımda bulundu. 

 

Bayraktar şehit komutan Erbaş için 'Ülkemizin dünyada S/İHA'ların kullanımında bu noktaya gelmesinde rolü çok büyüktü. Kalender, babacan, alçak gönüllü, herkesin ve tüm Mehmetçiğin sevdiği kahraman bir Komutanımızdı." mesajını paylaştı. 

İşte Bayraktar'ın sosyal medya paylaşımı:

"Şehit Osman Paşamız ile 2010'da Doğubayazıt'ta Tugay Komutanıyken tanışmıştım. Mini İHA'larımızı operasyonlarda kullanacak personele eğitim vermek üzere davet etmişti. O dönemde doğudaki sınır karakollarını teker teker kendisiyle gezmiştik. Kalender, babacan, alçak gönüllü, herkesin ve tüm Mehmetçiğin sevdiği kahraman bir Komutanımızdı.

Yıllar içinde dostluğumuz hiç bitmedi. Milli S/İHA sistemlerimizin gelişiminde çok büyük desteği oldu. Ülkemizin dünyada S/İHA'ların kullanımında bu noktaya gelmesinde rolü çok büyüktü. En son TEKNOFEST ziyaretinde yüz yüze görüşüp alanı beraber gezmiştik. Gençlerin projelerini görüp ülkemiz adına çok mutlu olmuştu.

Ruhunuz şad, mekanınız cennet olsun Komutanım... Özlemini duyduğunuz şehadete kavuştunuz...

Bin atlı akınlarda çocuklar gibi şendik Komutanım...

Sizi, muhabbetinizi, dostluğunuzu, kahramanlığınızı hep özleyeceğiz..."

 

Mesajlar

Erdoğan bilgi aldı ve başsağlığı mesayı yayımladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kazayla ilgili Bakan Akar'dan bilgi aldı.

Kazanın duyulduğu ilk andan itibaren arama kurtarma çalışmalarını yakından takip eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehitlere Allah'tan rahmet, ailelerine ve Türk Silahlı Kuvvetlerine başsağlığı diledi, yaralı askerlere şifa temennisini dile getirdi.

Erdoğan ilerleyen saatlerde yayımladığı mesajda da, "Askeri helikopterin Bitlis’te elim bir kazaya uğrayarak düşmesi sonucu 11 vatan evladımız şehit oldu. Kahraman şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Kederli ailelerinin ve aziz milletimizin başı sağ olsun” dedi.

Akşener, Akar’ı aradı

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, helikopter kazasıyla ilgili olarak Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ı telefonla aradı. kaza ile ilgili bilgi alan Meral Akşener’in Milli Savunma Bakanlığı şahsında, Türk Silahlı Kuvvetlerine ve milletimize başsağlığı dilediği bildirildi

Acı haberin ardından başsağlığı mesajları geldi.

İşte onlardan bazıları:

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Bingöl’den Tatvan’a gitmek üzere havalanan helikopterin düşmesi sonucu şehit olan kahraman askerlerimizin acısı yüreklerimizi yaktı. Şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Aziz milletimizin başı sağ olsun.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar: Türkiye'de Bingöl'den Tatvan'a gitmekte olan Kara Kuvvetleri Komutanlığına ait askeri helikopterin düşmesi sonucu 9 askerimizin şehit olduğunu, 4 askerimizin de yaralandığını büyük ve derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyorum. Şahsım ve Kıbrıs Türk halkı adına yaralı askerlerimize acil şifalar dilerken, şehit düşen askerlerimize rahmet, ailelerine, yakınlarına ve Türk Silahlı Kuvvetlerine başsağlığı dilerim.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: Bitlis Tatvan'da, helikopterin düşmesi sonucu Şehit düşen askerlerimize Cenab-ı Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar, Türk Silahlı Kuvvetlerimize, Milletimize ve ailelerine başsağlığı diliyorum…

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Bitlis'ten gelen acı haberle yüreğimiz dağlandı. Askeri helikopterin düşmesi sonucu şehit olan askerlerimize Allah'tan rahmet, aileleri ve yakınlarına başsağlığı ve sabır, yaralanan askerlerimize acil şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun!

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli: Bingöl'den Tatvan'a gitmek için bugün öğleden sonra kalkış yapan Kara Kuvvetleri'ne ait askeri bir helikopter bir müddet sonra kaza kırıma uğramıştır. Üzülerek ifade etmeliyim ki, 8'inci Kolordu Komutanımız Korgeneral Osman Erbaş'la birlikte dokuz kahramanımız şehit olmuştur. Söz konusu kaza kırımda dört kahramanımız da yaralanmıştır. Milletimizi acıya ve hüzne boğan bu elim hadisede şehit olan kahramanlarımıza Allah'tan rahmet, yaralanan kahramanlarımıza şifalar diliyorum. İnanıyorum ki bu zor günleri de birlik ve kardeşlikle aşacağız. Türk milletinin, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, şehitlerimizin ailelerinin ve hepimizin başı sağ olsun diyorum. Rabbim'den niyazım, sabır ve metanetimizi arttırması, böylesi felaketlerden milletimizi ve güvenlik güçlerimizi korumasıdır. Vatan sağ olsun.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener: Bitlis Tatvan’da askerî helikopterin düşmesi sonucu şehit olan kahraman evlatlarımıza Yüce Allah’tan rahmet, yaralı askerlerimize acil şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun…

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: Bitlis’te düşen askeri helikopterde şehit olan dokuz askerimize Allah’tan rahmet, keder-dide ailelerine sabırlar diliyorum. Yaralı dört askerimize acil şifalar diliyorum. Acımız büyük. Başımız sağ olsun.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan: Bitlis'te meydana gelen askeri helikopter kazasını büyük bir üzüntü ile öğrendim. Kazada hayatını kaybeden 9 şehidimize Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu: Milletimizin başı sağ olsun! Tatvan'da meydana gelen helikopter kazasında şehit olan kahraman askerlerimize Allah'tan rahmet, yaralı askerlerimize acil şifa diliyorum. Şehitlerimizin ruhları şad, mekanları cennet olsun.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu: Bingöl’den gelen acı haberle yüreğimize ateş düştü. Bingöl’den Tatvan’a gitmekte olan askeri helikopterimizin düşmesi sonucu şehit düşen kahraman evlatlarımızın her birine Allah’tan rahmet diliyor, acılı ailelerine sabr-ı cemil niyaz ediyorum. Milletimizin başı sağolsun.

Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici: Bitlis’te KKK ait askeri helikopterin düşmesi sonucu hayatını kaybeden dokuz şehidimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Şehitlerimizin mekanı cennet olsun. Ülkemize ve milletimize büyük geçmiş olsun.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: Bitlis'ten Tatvan'a giden askeri helikopterin kazaya uğraması sonucu 9 kahraman askerimiz şehit oldu, 4 askerimiz yaralandı. Milletimizin ve Kahraman Silahlı Kuvvetlerimizin başı sağolsun. Şehitlerimize rahmet olsun. Yaralılarımıza acil şifa diliyoruz.

AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı: Acımız büyük. Allah’tan rahmet diliyorum. Milletimizin başı sağolsun.

Milliyetçi Hareket Partisi: Bitlis Tatvan bölgesinde askeri helikopterin düşmesi sonucu 9 askerimiz Şehit, 4 askerimiz yaralanmıştır. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralı askerlerimize acil şifalar diliyoruz.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu: Bitlis'te düşen askeri helikopterde şehit olan askerlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa diliyorum. Milletimizin başı sağolsun.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş: Yine yüreklerimiz yandı. Bitlis’te askeri helikopterimizin düşmesi sonucu 9 askerimizin şehit düştüğünü derin bir üzüntüyle öğrendim. Şehit olan Mehmetçiklerimize Allah’tan rahmet, yaralı askerlerimize ise acil şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun.

NATO Genel Sekreteri aradı

Ankara'ya Brüksel'den de telefon geldi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu aradı. Stoltenberg, kazada hayatını kaybeden askerler için taziyede bulundu.

 

Aynı helikopter, 4'üncü kaza: 11 şehit
Aynı helikopter, 4'üncü kaza: 11 şehit
Aynı helikopter, 4'üncü kaza: 11 şehit

Bakmadan Geçme