AK Parti'de coşkulu kongre

AK Parti, bugün Recep Tayyip Erdoğan ve Ahmet Davutoğlu'ndan sonra 3. genel başkanını seçmek için olağanüstü kongreyi topladı. Parti yönetimi ve genel başkanlık seçimi aynı anda gerçekleştirildi. Binali Yıldırım AK Parti'nin 3'üncü genel başkanı oldu. Binali Yıldırım, 1405 oyla AK Parti'nin 3'üncü genel başkanı seçildi

  • 1803

AK Parti, bugün Recep Tayyip Erdoğan ve Ahmet Davutoğlu’ndan sonra 3. genel başkanını seçmek için olağanüstü kongreyi topladı. Parti yönetimi ve genel başkanlık seçimi aynı anda yapıldı. Yeni Merkez Karar Yönetim Kurulu'nda (MKYK) Yalçın Akdoğan, Ömer Çelik, Faruk Çelik, Mehmet Ali Şahin, Bülent Gedikli ve Cemil Çiçek'in yer almayacağı ortaya çıktı. MKYK'da yer alacak isimler arasında Efkan Ala, Mehmet Müzezzinoğlu, Bekir Bozdağ, Berat Albayrak, Fatma Güldemetsarı ve Sema Ramazanoğlu bulunuyor. Binali Yıldırım bin 470 oyun bin 405'ini alarak AK Parti'nin 3'üncü genel başkanı oldu. 

AK Parti Genel Başkanının seçileceği 2. Olağanüstü Kongre, Ankara Arena Spor Salonu'nda coşkuyla başladı. Partiyi olağanüstü kongreye götürme kararı alan Davutoğlu'nun aday olmayacağı kongrede, Binali Yıldırım tek genel başkan adayı. 

 

Ankara Arena Spor Salonu'nda saat 10.00'da başlayan AK Parti 2'nci Olağan Kongresi için partililer erken saatte salona geldi. Türkiye'nin dört bir yanından gelen ve tribünleri kısa sürede dolduran çok sayıda partili slogan atarak Uğur Işılak'ın çalan şarkıları eşliğinde tempo tuttu. Salona giren milletvekillerinden bazıları, ellerinde Türk Bayrağı ve Parti bayraklarını taşıyan AK Partilileri selamladı. Sunucu, Twitter'da "buyukkongrekutluyuruyus" adıyla hastag açıldığını duyurarak salondakilerden tweet atmalarını istedi.

 

Salona "Kutlu yürüyüşümüze Binali Yıldırım'la devam", "2023 yolunda Hatay yolların ustasıyla", "Türkiye'nin meydanları, rengarenktir yolları, bizler dava erleriyiz, haykırırız sevdamızı", "Can Türkiye'ye heyecan geldi", "Mesele koltuk değil siz hala anlamadınız mı?", "Büyük millet büyük güç hedef 2023", "İlk günkü aşkla", "Reise yakışır başkanlık, Adıyaman'a yakışır bakanlık", "Ak gönüller taşıyoruz kara çukurları aşıp gelen" yazılı dövizi dikkat çekti. Partililer hep bir ağızdan "Beraber yürüdük biz bu yollarda" dörtlüğünü okuyarak salonu adeta inletti.

Salona giremeyenler kongreyi spor salonu etrafında kurulan çadırda izledi.

 

ÖNCE YILDIRIM SONRA DAVUTOĞLU SALONA GELDİ

AK Parti Genel Başkan adayı Binali Yıldırım, eşi Semiha Yıldırım ile birlikte salona girdi.

AK Parti Genel Başkan adayı Binali Yıldırım'ın Dikmen Vadisi'ndeki evinin önünde de sabahın erken saatlerinden itibaren büyük hareketlilik yaşandı. Yıldırım saat 10.20'de evden çıkarak basın mensuplarını selamladı ve Ankara Arena'ya doğru yola çıktı.

Binali Yıldırım sivil plakalı bir araçla geldiği salona giriş yaptı. Yıldırım salona alkışlar eşliğinde girerken partililerle tokalaştı, eşi Semiha Yıldırım ile birlikte tribünlere karanfil attı, selfie çekti.

Ahmet Davutoğlu da eşi Sare Davutoğlu ile birlikte salona geldi. Davutoğlu'nun salonun kapısında Yıldırım karşıladı.

LİDERLERE ŞARKILAR

Binali Yıldırım kongre salonuna girerken Dombra şarkısı çalarken, Ahmet Davutoğlu'nun girişinde de Ahmet Hoca şarkısı çalındı.

 

DAVUTOĞLU'NDAN VEDA KONUŞMASI

Ahmet Davutoğlu, AK Parti 2. Olağanüstü Kongresi'nde yaptığı "vefa" konuşmasında, "Daha önce 2 kez sizlerle birlikte olduğum bu salonda zaferle sonuçlanmış bir seçimden kısa bir süre sonra yeni bir kongre için karşınıza çıkmak benim arzu ettiğim bir şey değildi. Bu durumun sizin ve milletimizin mahşeri vicdanınında oluşturduğu rahatsızlığın da farkındayım. Ama meselemiz, derdimiz, davamız, bütün şahsi hallerin üzerindedir. 1 Kasım seçimlerinde yüzde 49,5 oy aldıktan sonra olağanüstü kongre kararı alıp, görevi devretme kararımın arkasındaki yegane gerekçe partimizin birlik ve bütünlüğüne verdiğim değer ve AK Parti hareketinin zarar görmesinden duyduğum endişedir" dedi.

 

YILDIRIM'DAN İKİ MESAJ

AK Parti'nin tek genel başkan adayı Binali Yıldırım, yaptığı konuşmada terörle mücadele ve başkanlık sistemi vurgusu yaptı. Sesi kısıldığı için konuşması sık sık kesilen Yıldırım, "Sesime inat sizlerle konuşmaya devam edeceğim. Sesim kısılabilir ama gönülden gönüle giden yolları hiç kimse engelleyemez" dedi.

 

SEÇİMLER BİRLİKTE YAPILDI

Kongrenin Divan Başkanlığını, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ yaptı. Parti yönetimi ve genel başkanlık seçimi aynı anda yapıldı.

Yeni Merkez Karar Yönetim Kurulu'nda (MKYK) Yalçın Akdoğan, Ömer Çelik, Faruk Çelik, Mehmet Ali Şahin, Bülent Gedikli ve Cemil Çiçek'in yer almayacağı ortaya çıktı. MKYK'da yer alacak isimler arasında Efkan Ala, Mehmet Müzezzinoğlu, Bekir Bozdağ, Berat Albayrak, Fatma Güldemetsarı ve Sema Ramazanoğlu bulunuyor.

 

Davutoğlu, akşam üzeri Cumhurbaşkanı Erdoğan’a istifasını sunacak. Ardından da kongrede seçilen Genel Başkan Yıldırım, Beştepe’ye giderek hükümet kurma görevini Cumhurbaşkanı’ndan alacak.

1405 OYLA GENEL BAŞKAN

Kongrede oy kullanması gereken delege sayısı 1470 idi. AK Parti 2. Olağanüstü Kongresi Divan Başkanı olan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Binali Yıldırım'ın 1405 oyla AK Parti Genel Başkanı seçildiğini açıkladı. 1411 delegenin oy kullanıldı kongrede, 6 oy geçersiz sayıldı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kurucu genel başkan olarak AK Parti'de 13 yıl 13 gün görev yaparken, Davutoğlu ise 20 ay 25 gün görev yaptı. 

ERDOĞAN'DAN TEBRİK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yıldırım'ı, genel başkan seçilmesi dolayısıyla kutladı.

Cumhurbaşkanlığından konuya ilişkin yapılan açıklama şöyle:

"Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Adalet ve Kalkınma Partisi 2. Olağanüstü Büyük Kongresi’nde Genel Başkanlığa seçilen Binali Yıldırım’a bir telgraf göndererek, tebrik etmiştir."

 

Bakmadan Geçme