8 Eylül Türkiye ve Dünya gündemi

8 Eylül Türkiye ve Dünya gündemi

  • 1258

DAĞLICA ŞEHİTLERİ TOPRAĞA VERİLİYOR

Hakkari'nin Dağlıca ilçesinde Pazar günü düzenlenen terör saldırısında şehit olan 16 asker bugün memleketlerinde toprağa verilecek. Tabur komutanı şehit Kurmay Yarbay İlker Çelikcan Bursa'da Mihraplı Camii'nde ikindi namazının ardından kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilecek. Cenazeye Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da katılacak. Eskişehir, Muğla, Düzce, Osmaniye, Manisa, Balıkesir, Mersin, Çanakkale, Kahramanmaraş, Bilecik, Erzurum, Ardahan, Iğdır, Tokat, Ankara ve Konya'da  da bugün cenaze törenleri düzenlenecek. 

 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN PROGRAMI

Cumhurbaşkanı Erdoğan saat 13'te Yüksek Öğretim Kurumu Başkanı Profesör Doktor Yekta Saraç ile YÖK Yönetim Kurulu üyeleri ve Üniversite rektörlerini Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul edecek. Saat 16.30'da ise Kazakistan Milli Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Nurlan Yermetbayev Cumhurbaşkanı tarafından kabul edilecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan saat 17.15'te ise Ombudsmanlık Sempozyumu davetiyesini takdim edecek olan Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu'nu kabul edecek.

 

DIŞİŞLERİ BAKANI SİNİRLİOĞLU FRANSA'DA

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne resmi ziyarette bulunan Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu bugün Fransa'nın başkenti Paris'te. Sinirlioğlu, Fransa ve Ürdün Dışişleri Bakanları'nın ev sahipliğinde düzenlenen uluslararası bir konferansa katılacak. Konferansın başlığı "Ortadoğu'da Etnik ve Dini Temelli Saldırı ve İstismara Maruz Kalan Kurbanlar".

DİYANET İŞLERİ BAKANI GÖRMEZ PAKİSTAN'DA

Diyanet İşleri Başkanı Profesör Doktor Mehmet Görmez bugün Pakistan'ın başkenti İslamabad'da temaslarda bulunacak. Görmez için Türkiye'nin İslamabad Büyükelçiliği'nde Büyükelçi Sadık Babür Girgin tarafından yemek verilecek. Diyanet İşleri Bakanı daha sonra Pakistan Din İşleri ve İnançlar Arası Uyum Bakanı Serdar Muhammed Yusuf tarafından kabul edilecek. Görmez daha sonra Pakistan Medreseleri Tanzim Birliği'nin onuruna vereceği akşam yemeğine katılacak.

TERÖR SALDIRILARI

Van'ın Başkale ilçesinde devriye görevi yapan polis aracına roketli saldırı düzenlendi. Saat 22.00 sıralarında zırhlı araç ilçe merkezinde saldırıya hedef oldu. Saldırıda 1 polis memuru yaralandı. Yaralı polis Başkale Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

Bitlis-Diyarbakır karayolu üzerindeki Karınca Jandarma Karakoluna otomatik silahlar ve roketle saldırıldı. Saat 18.30'daki saldırıyla başlayan çatışma 25 dakika sürdü. Ölen ya da yaralanan olmadı. Bitlis merkeze 30 kilometre mesafedeki bölgede operasyon başlatıldı. 

Teröristler Batman'ın Kozluk ilçesinde yola yerleştirdikleri patlayıcıyı iki askeri aracın geçişi sırasında uzaktan kumandayla patlattı. Patlamada ölen ya da yaralanan olmazken araçlarda hasar meydana geldi. 

 İSTANBUL'DA TERÖR OPERASYONLARI

İstanbul'da Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü gece yarısından itibaren İstanbul'un Anadolu yakasında operasyonlar düzenledi. Özel Harekat polislerinin desteğinde yürütülen operasyonlarda Kadıköy ve Çekmeköy'de çok sayıda evde arama yapıldı. Operasyonlar sırasında gözaltına alınanlar olduğu bildiriliyor.

MACARİSTAN'DAKİ KAMPTA İSYAN ÇIKTI-DANİMARKA'YA ULAŞAN GÖÇMENLER İSVEÇ'E GEÇMEYE ÇALIŞIYOR

Balkanlar üzerinden gelen Afrikalı ve Ortadoğulu göçmenlerin Avrupa'ya büyük yürüyüşü devam ediyor. Almanya ve Avusturya'ya ulaşan göçmenlerin sayısı 25 bine yaklaştı. Bu ülkeleri aşan göçmenlerin bir kısmı şimdi Danimarka üzerinden İsveç'e ulaşmanın yollarını arıyor. Ancak bu yolculuğun en zorlu kısmı olan Macaristan'da sorunlar devam ediyor. Macaristan hükümetinin göçmenleri kamplara kapatma yönündeki ısrarı Sırbistan sınırındaki Roszke'de isyana yol açtı. Kamptaki olumsuz koşullara isyan eden yüzlerce göçmen bariyerleri ve polis kordonunu aşarak başkent Budapeşte'ye giden otoyolu işgal etti. Polisin göçmenleri durdurmak için biber gazı kullanması da etkili olmadı. 300 kadar göçmen geceyarısına kadar yürüyüşlerini sürdürdü ve 4 saat otoyolu trafiğe kapattı. 

Müzakereler sonucunda göçmenler otobüslere binerek kampa dönmeye ikna edildi. Göçmenleri durdurmak için Sırbistan sınırına inşa ettiği 175 kilometrelik duvara 73 milyon dolar harcayan Macaristan yönetiminin, göçmenler için para harcamaya yanaşmaması eleştirilere ve tepkilere yol açıyor. Göçmenlerin kalmayı reddetikleri Roszke'deki kampta insanlık dışı şartlarda yaşamaya zorlandıkları belirtiliyor.

Binlerce kişinin kapatıldığı kampta yalnız 4 tuvalet bulunurken, geceleri 5 dereceye kadar düşen hava sıcaklığında barınma yerlerinin yetersizliği hastalıklara yol açıyor. Öte yandan Sırbistan sınırında inşa edilen duvar Macaristan hükümetinden istifaya yol açtı. Ancak bu istifa duvarın inşasının vaktinde tamamlanmamasından kaynaklandı.

Savunma Bakanı Csaba Hende, duvarın zamanında bitirilmemesi nedeniyle hedef olduğu eleştiriler nedeniyle görevini bıraktı. Macaristan Başbakanı Victor Orban, 175 kilometrelik duvarın tamamlanması için 31 Ağustos'u son tarih olarak belirlemişti. Eleştirilere hedef olan bir başka ülke İngiltere ise daha fazla Suriyeli göçmen kabul etmeye hazırlanıyor. Ancak bu gelecek 5 yılda kademeli olarak gerçekleştirilecek ve sayı 20 binle sınırlı olacak. İngiltere Başbakanı Cameron, göçmenlerin Türkiye, Lübnan ve Ürdün'deki kamplardan getirileceğini söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ise ülkesinin kabul edeceği göçmen sayısını 24 bin olarak duyurdu. Danimarka'ya ulaşan 400 kadar göçmenin İsveç'e geçme girişimi ise polis tarafından engellendi. İsveç sınırına yürüyen göçmenler polis müdahalesiyle durduruldu. 2015 yılı sonuna kadar Avrupa Birliği üyesi ülkelere ulaşması beklenen göçmenlerin sayısının 340 bini bulması bekleniyor. Bunların yarısını Suriyelilerin oluşturacağı tahmin ediliyor. 

İNGİLTERE 21 AĞUSTOS'TA SURİYE'DE İHA İLE OPERASYON DÜZENLEDİĞİNİ VE 2 İNGİLTERE VATANDAŞININ ÖLDÜRÜLDÜĞÜNÜ AÇIKLADI

İngiltere, Fransa ve Avustralya Suriye'de DAİŞ'e karşı yürütülen hava operasyonlarında yer almak için fırsat kolluyor.

 Fransa ve Avustralya operasyonlara dahil olmayı tartışırken İngiltere Başbakanı Cameron, ülkesinin Suriye'de insansız hava aracıyla ilk operasyonunu gerçekleştirdiğini kamuoyuna duyurdu. Cameron'ın Avam Kamarası'nda verdiği bilgiye göre Suriye'nin Rakka kentindeki operasyonda 3 kişi öldürüldü. Bu kişilerden ikisi Riyad Han ve Ruhul Amin'in İngiltere vatandaşı oldukları açıklandı. İngiltere hükümeti Suriye'de hava saldırıları düzenlemek için parlamentonun iznine sahip değil. Başbakan Cameron, 21 Ağustos'ta düzenlenen operasyona gerekçe olarak İngiltere'nin meşru müdafa hakkını öne sürdü. Cameron, her iki terör zanlısının İngiltere topraklarında eylem planladıklarını iddia etti. Riyad Han Galler'in başkenti Cardiff'de, Ruhul Amin ise İskoçya'nın Aberdeen kentinde yaşıyordu. Her iki zanlının banka hesapları, Suriye'de terör eylemlerine katıldıklarının belirlenmesi üzerine geçen yıl donduruldu. Rakka'daki operasyonda kullanılan insansız hava aracının İngiltere'nin doğusundaki Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin Waddington'daki üssünden bölgeye sevk edildiği belirtiliyor.İnsansız hava aracı  Londra'nın kuzeyinde, Suriye'ye 5 bin kilometre mesafedeki Lincolnshire'den komuta edildi.

ERMENİSTAN VE RUSYA, SAVUNMA VE ENERJİ ALANINDA İŞBİRLİĞİNİ ARTIRIYOR. RUSYA DOĞALGAZ FİYATINI DÜŞÜRDÜ

Ermenistan ordusunun modernizasyonu için Rusya'dan 200 milyon dolarlık kredi aldı.  Anlaşma Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın Rusya ziyareti sırasında yapıldı. Sarkisyan, Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile biraraya geldi.İkili görüşmede, Kafkaslar ve Ortadoğu'daki gelişmelerin yanısıra, Ermenistan ordusunun modernizasyonu, enerji alanında işbirliği ve Yukarı Karabağ'daki son durum ele alındı. Rusya Devlet Başkanı Putin, görüşmede Ermenistan'ın ülkesinin en önemli ekonomik ve ticaret ortakları arasında yer aldığına işaret etti. 

Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan ise ordularını modernize etmek için Rusya'dan aldıkları 200 milyon dolarlık kredinin yürürlüğe girmesinden memnuniyet duyduklarını ifade etti. Ermenistan 13 yıl vadeli krediyle 2015-2017 yılları arasında Rusya'dan silah alımı yapacak. Sarkisyan'ın Moskova temasları sırasında, Ermenistan'ın Rusya'dan satın aldığı doğalgazın fiyatında da indirim sağlandı. Yeni tarifeye göre, Erivan yönetimi bin metreküp doğalgaz için Rusya'ya 24 dolar indirimle 165 dolar ödemeye başlayacak. Sarkisyan ile Putin arasındaki görüşmede Ermenistan'ın işgali altındaki Yukarı Karabağ'daki durum da ele alındı. Son iki haftada ateşkes hattındaki çatışmaların tehlikeli bir şekilde tırmandığını öne süren Ermenistan Cumhurbaşkanı Azerbaycan ordusunun topçu birliklerini devreye soktuğunu öne sürdü. Sarkisyan, gelişmeleri 15 Eylül'de Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de düzenlenecek Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü Zirvesi'nde gündeme getireceklerini kaydetti. 

KIBRIS'TA MÜZAKERECİLER GÖRÜŞÜYOR- GÜNDEM MÜLKİYET

- Kıbrıs'ta liderlerin 14 Temmuz'da planlanan ikinci görüşmeleri öncesinde müzakereciler biraraya geliyor. Özdil Nami ve Andreas Mavroyannis Pazartesi günü mülkiyet konuları üzerinde başlayan görüşmelerine Salı günü de devam edecekler. 

SURİYE'DE ESAD REJİMİNİN SON PETROL SAHASININ DAİŞ'İN ELİNE GEÇTİĞİ İDDİA EDİLİYOR

- DAİŞ'in Esad rejiminin elindeki son petrol sahası Cezel'i de ele geçirdiği öne sürülüyor. Humus'un doğusundaki petrol sahasının kaybedildiği yönündeki iddialar Esad rejimi tarafından reddedildi. Ancak bağımsız kaynaklar bölgedeki şiddetli çatışmalar nedeniyle petrol üretiminin durduğunu teyit ediyorlar. 
 
IRAK SAVUNMA BAKANI UBEYDİ'YE SUİKAST DÜZENLENDİ
- Irak Savunma Bakanı Halid el Ubeydi'nin bulunduğu konvoy başkent Bağdat'ın 190 kilometre kuzeyindeki Beyci yakınında saldırıya uğradı. Konvoya keskin nişancılar tarafından ateş açıldı. Savunma Bakanı Ubeydi saldırıdan yara almadan kurtuldu. 
 
MUSUL YAKININDA ALMAN VATANDAŞI 6 DAİŞ MİLİTANI KOALİSYON SALDIRISINDA ÖLDÜRÜLDÜ
- Peşmerge kaynaklarının verdiği bilgiye göre Musul'un kuzeyinde koalisyon hava kuvvetleri tarafından düzenlenen saldırılarda öldürülen DAİŞ militanlarından 6'sının Almanya vatandaşı oldukları belirlendi. 
 
RUSYA ORDUSUNUN HAVA İNDİRME VE HAVA NAKLİYE BİRLİKLERİ ALARMDA 
- Rusya Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı hava indirme birlikleri ile askeri nakliye birimlerinin dün sabah Moskova saatiyle 09.30'da savaş durumuna geçirildiği haberleri geliyor.  
 
ABD, RUSYA'NIN YUNANİSTAN ÜZERİNDEN HAVADAN SURİYE MALZEME İKMALİNİ ENGELLEMEYE ÇALIŞIYOR
- Amerika Birleşik Devletleri, Suriye'ye "insani yardım malzemesi" götürdükleri öne sürülen Rus uçaklarına hava sahasını kapatması yönünde Yunanistan'ı uyardı. Rusya Federasyon Konseyi Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkan Yardımcısı Vladimir Cabbarov bu talebin Yunanistan tarafından kabul edilmesinin Rusya'ya karşı düşmanca bir tutum olacağı uyarısında bulundu. 
 
RUSYA DENİZDEN SURİYE'YE MALZEME SEVKİYATINI ARTIRIYOR
- Moskova yönetimi Suriye'deki askeri varlığını artırdığına yönelik iddiaları reddetse de Esad rejimine yapılan ikmal giderek artıyor. Pazartesi günü Türk Boğazlarını geçerek Suriye'nin Tartus limanına gittiği tespit edilen Timsah sınıfı Saratov 150 çıkarma gemisinin güvertesinde kamuflaj örtüsüyle gizlenmiş büyük miktarda askeri malzeme olduğu görüntülendi.  
 
KIRIM'DA 3 UKRAYNALI PARAŞÜTÇÜ YAKALANDI
- Ukrayna'nın batısında Amerikan ordusu ile Ukrayna askerlerinin ortak tatbikatı ve Karadeniz'deki NATO-Ukrayna tatbikatı sürüyor. Öte yandan Rusya tarafından ilhak edilen Kırım'da Ukrayna ordusunun 79. Tugayı'na mensup 3 paraşütçü Rus askerleri tarafından yakalandı. Yakalanan Rus askerlerinin sorguları sürüyor. 
 
NATO GENEL SEKRETERİ EYLÜL AYINDA UKRAYNA'YA GİDECEK
- NATO Genel Sekreteri Jens Stoeltenberg, bu göreve gelişinin ardından Ukrayna'nın başkenti Kiev'e ilk ziyaretini Eylül ayı sonunda yapacak. Kesin tarih önümüzdeki günlerde açıklanacak. Stoeltenberg'in 21-25 Eylül tarihlerinde Lviv yakınlarında düzenlenecek NATO-Ukrayna tatbikatının açılışına katılacağı da iddialar arasında.
 
YEMEN'DE HAVA SALDIRILARI ŞİDDETLENİYOR-KATAR VE SUDAN ASKERLERİ CEPHEYE SÜRÜLÜYOR 
- Cuma günü 45 Birleşik Arap Emirlikleri ve 10 Suudi Arabistan askerinin öldürüldüğü füze saldırısının ardından koalisyon hava güçlerinin Yemen'deki saldırıları artarak sürüyor. Son üç hava saldırısında bir kez daha sivil yerleşim birimlerinin vurulduğu, 13 ölü ve 40'dan fazla yaralı olduğu bildiriliyor. Çatışmaların şiddetlenmesi ve koalisyon kara güçlerindeki kayıpların artması üzerine 1000 Katar askeri ve 6 bin Sudan askerinin cepheye sevkiyatına başlandı. 
 
OSLO ANLAŞMASININ SONA ERECEĞİ İDDİALARI
- Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 70. yıl açılışı sırasında Oslo Anlaşmasının artık yürürlükte olmadığını ilan edeceğine dair iddialar gündemde. 
 
İNGİLTERE İLE IRA ARASINDA GERİLİM
- İngiltere ile İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu IRA arasındaki barış anlaşmasının yürürlüğünde pürüzler yaşandığına dair iddialar gündeme geliyor. IRA'nın paramiliter faaliyetlerinden vazgeçmemesinin İngiltere tarafından ciddi rahatsızlık yarattığı öne sürülüyor. 
 
MOLDOVA'DA YOLSUZLUK PROTESTOLARI YAYILIYOR-RUSYA DURUMDAN YARARLANMAYA ÇALIŞIYOR
- Moldova'nın başkenti Kişinev'de yolsuzluk iddiaları nedeniyle haftasonu başlayan protestolar yayılıyor. Eylemciler, ülke bankalarında kaybolan 1 milyar doların bulunmasını ve hükümetin istifasını talep ediyorlar. Eylemleri organize eden Haysiyet ve Gerçek platformu parlamento binası önünde çadırlardan kamp kurdu. Rusya, Moldova Sosyalist Partisi aracılığıyla eylem platformuna sızarak ülkenin NATO üyeliği ile Avrupa Birliği üyeliğinin önüne set çekme girişimi şeklide bu eylemleri değerlendirmeye başladı. 

 

ALMANYA'DA PİLOTLAR GREVDE

Almanya'da pilotlar 2014 yılının Nisan ayından bu yana 13. grevlerini bugün gerçekleştiriyor. Lufthansa bugün için planlanan 174 uzun mesafeli uçuşundan 84'ünü iptal etti. Havayolu şirketiyle sendika arasında 5 bin 400 pilotun emekliliğe geçiş süreciyle ilgili anlaşma sağlanamıyor. Lufthansa, pilotlarda erken emeklilik yaşını 55'ten 60'a, görevden ayrılmadaki ortalama yaşı ise 58'den 61'e çıkarmak istiyor. 

 

Bakmadan Geçme