Cemal İncesoyluer

Sakin olun, referandum bir savaş değil!

Cemal İncesoyluer

  • 1519

 

Her iki tarafa itidal, usulet ve suhulet tavsiye ediyorum.

 

Referandum için meydana inenlere bakıyorum da, sanki Türkiye’de adı konulmamış bir savaş varmış gibi, sanki ülke savaş haline girmiş gibi…

 

Yahu sakin olun, bu sadece bir referandum, altı-üstü sistem değişikliği. Referandumda kullanacağı oy nedeniyle hiç kimse vatan haini, terörist filan değil. Bazı tespitlere yönelik sözler, itham gibi sunuluyor. Mesela, PKK, HDP ve FETÖ’cülerin “hayırcı” olmaları sizce de manidar değil mi?

 

CHP’nin bundan alınmasına gerek yok. Kendi argümanlarını gönül rahatlığıyla anlatabilirler. Çünkü CHP, 18 maddelik anayasa değişikliğine ilişkin mücadelesini mecliste de verdi. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuyla ilgili ilk açıklamalarını unutmuşa benziyorsunuz. Bu anayasa değişikliğine evet demek, vatan hainliğidir diyen, Kılıçdaroğlu’ydu. Şimdi demiyor, iyi de yapıyor.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tek adam olacağı iddiası, siyasi tarihimizi bilmemekten kaynaklanan bir vehimdir. Siyasi parti liderlerimizin hali pür melaline 90 yıllık cumhuriyet tarihimiz boyunca mercek altına aldığınızda, tek adamlık kavramının Erdoğan ile sınırlı olmadığını görürsünüz. Zaten, AK Parti kurucu genel başkanı ve doğal lideridir, Erdoğan… Gelmiş geçmiş siyasi partilerin liderleri tek adam değil miydi? Merhum İsmet İnönü, Demirel, Özal, Erbakan, Türkeş, Ecevit…

 

Akit Yazarı Abdurahman Dilipak, 18 maddelik anayasa değişikliğini madde madde kaleme almış. Kimseyi yormadan, gargaraya getirmeden anlatmış üstad. Okuyalım:

 

“Keşke Anayasa toptan ortadan kaldırılsa ve yeni bir Anayasa da yapılmasa. Anayasaya konu olan maddeler, meclisten 3’te 2 çoğunlukla geçen temel yasalar olsa.. “Teşkilatı esasi kanunu” dersiniz adına olur biter..

 

1. Madde, “yargının tarafsızlığı”nın yanına bir de “bağımsızlık” kelimesi ekleniyor..

2. Madde, milletvekili sayısı 550’den, 600’e çıkarılıyor. 

3. Seçilme yaşı seçmen yaşı ile eşitleniyor. 25’den 18’e indiriliyor.

4. Madde, Devlet Başkanı ve milletvekili seçimleri 5 yılda bir eşzamanlı yapılacak.

5. Madde, TBMM’deki oylamalarda yeter sayısı yeniden düzenleniyor.

6. Madde, TBMM’nin denetim yetkisi yeniden düzenleniyor. Muhalefetin engelleme ve meclisi çalışamaz hale getirmek, hakkın istismarının önüne geçilmesi yönünde bir düzenleme söz konusu

7. Madde, Partili Devlet Başkanına imkan tanınıyor.

8. Madde, Cumhurbaşkanının yeni unvanı Devlet Başkanı oluyor.

9. Madde, Devlet Başkanının yargılanmasını düzenliyor.

10. Madde, Başbakanlık makamı kaldırılacağı için Başbakan yardımcısı yerine Devlet Başkanı yardımcılığı getiriliyor ve artık Devlet Başkanı yurtdışına çıkarsa ona TBMM Başkanı değil, Devlet Başkanı 1. Yardımcısı vekalet edecek.

11. Madde, Seçim yenilenecek olursa milletvekili ve Devlet Başkanı seçimi birlikte yenilenecek,

12. Madde, Devlet Başkanına OHAL ilan yetkisi veriliyor, ancak nihai karar meclisin olacak.

13. Madde, Askeri Mahkemeler savaş hali dışında kaldırılıyor.

14. Madde, HSYK yeniden düzenleniyor. Yargı bağımsızlığından söz ediyorlar da, ister hükümet, ister meclis seçsin sonunda değişen bir şey yok. Kaldı ki, batıda vali de, emniyet müdürü de, başsavcı da seçimle gelebiliyor. Hatta mahkemelerde halk jürileri görev yapabiliyor. Ne var bunda!

15. Madde, Bütçenin hazırlanması ve TBMM’de müzakeresi ile ilgili.

16, 17, 18. Madde, Anayasadaki Başbakan kelimesi kaldırılıyor ve Başbakan, Cumhurbaşkanı yerine de Devlet Başkanı ifadesi kullanılıyor. Seçimle ilgili yeni düzenlemeler yapılıyor.”

Anlaşılmayan bir şey var mı? İddia edildiği gibi, diktatörlükle ilişkilendirebiliyor musunuz?

 

Bu konuda “Hayırcılar” için oyun kurucu aktörler, CHP ve FETÖ’dür… Sonuç önemli değil. Halkın tercihi hayır da olsa, evet’te olsa, sorun yapılmamalıdır. Zira, demokrasi temenniler değil, gerçekler üzerinden yürür. Eğer halk, hayır diyorsa, bu en doğru karardır. Ne ülke bölünür, nede bir iç savaş çıkar. Yine, şayet halk tercihini evet diye kullandıysa, herkes öpüp başının üstüne koymalıdır. Bir takım nevzuhur yerel siyasetçilerin coşkuya gelip söyledikleri gibi, ne ülke bölünür, nede bir iç savaş çıkar.

 

Özetle, 16 Nisan her iki cenah bir başlangıç olacaktır. Lakin, hayır cenahının moralini ve şevkini kırmak istemem ama, bu 18 maddelik anayasa değişikliği, halkın ekseriyetiyle onaylanır.

 

Referandumda halkın bu tercihi nedeniyle FETÖ’nün darbe/işgal denemesi olur mu? Bunu da CHP, SP, HDP düşünsün…

 

 

 

Yazarın Diğer Yazıları