Cemal İncesoyluer

Noooo… No no no!

Cemal İncesoyluer

  • 1611

 

 

CHP’nin zeka pırıltısı ve ilham kaynağı Şilili reklamcının “No no no” şarkısı oldu. Çok şeker ya. Şilili reklamcı Francisco Garcia Ferrada’nın Şili Diktatörü Augusto José Ramón Pinochet Ugarte’ye karşı yürütülen kampanyasındaki başarısı ortada.

 

Pinochet tartışmasız bir diktatördü.

 

Peki, hayırcılar hassaten CHP’nin referandum argümanları nedir? CHP diyor ki, eğer bu 18 maddelik anayasa değişikliği ve özellikle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi referandumda kabul edilirse, Türkiye’de diktatörlük olur, tek adamlık olur.

 

Peki, Şili’deki kampanyanın öznesi kimdi? Şili’de diktatör Pinochet’in yönetimi. General Pinochet'in 16,5 senelik iktidarına son veren bir referandumdu. Bu referandumla Pinochet görev süresini 8 yıl daha uzatmak ister ancak oylamada hayır oyu çıkar.1973'te darbe yapan Pinochet'in uluslararası baskı sonucu, iktidarda kalıp kalmamasıyla ilgili yapılan ve sonucunda Pinochet'in "hayır" oylarıyla devrildiği referandumdur.

 

5 Ekim 1988'de gerçekleşmiş, öncesinde taraflara 27 günlük propaganda süresi tanınmıştır. propaganda öncesinde hayır diyenler oldukça umutsuz olmasına rağmen güçlü bir rüzgar yakalamış ve %54.9 ile hayır kazanmıştır.

 

Yani Şili’de 16.5 yıldır iktidarda olan bir diktatörün yıkılması için “hayır” kampanyası demiştir. Türkiye’de ise CHP’nin yaşadığı bir paradoks var. Anayasa değişikliği olduğu takdirde, diktatörlük gelir deniliyor. Bu varsayım ve vehimlerin dayanağı olması gereken 18 maddeye bakıldığında, diktatörlüğe kapı aralayacak tek bir cümle, tek bir madde göremiyorsunuz.

 

Konuya birkaç cümle daha ekleyeceğim ama, öncelikle şu “nooo, no no no” şarkısının Türkçeye çevrilmiş sözlerine bir bakalım:

1988'de Şili'deki referandumda Pinochet karşıtlarının işte o şarkısı…( No lo quiero No, No ( Hayır, hayır, hayır Sevmiyorum, istemiyorum, hayır)
 

Parmakta parlayan yüzük değil
Çingenelere prens değil
Askerin süngüsü değil
Büyücünün gizemi değil
Hayır, hayır, hayır
Sevmiyorum, istemiyorum, hayır
 

Onu hergün görmek beni hasta ediyor
Soğuk gülüşü beni rahatsız ediyor
Edebiyatı huzurumu kaçırıyor
Cehaleti beni bunaltıyor
Hayır, hayır, hayır
Sevmiyorum, istemiyorum, hayır
 

Dalaveresi zenginlik getirmiyor
Lidermiş suratı beni ikna etmiyor
Sözleri beni duygulandırmıyor
Zevk veren çığlıklar arttırmıyor
Hayır, hayır, hayır
Sevmiyorum, istemiyorum, hayır
 

Vazgeçilmez olduğu düşünülmesin
Ölümsüz ve dayanıklı olduğu düşünülmesin
Beni boş işlerle uğraştırma
Hiç bir şekilde hoşuma gitmiyor
Hayır, hayır, hayır
Sevmiyorum, istemiyorum, hayır
 

İfade edecek kelime yok
Anlatacak ara yok
Haklı çıkaracak kılıf yok
Sınıflandırmak için sağlık yok
Hayır, hayır, hayır
Sevmiyorum, istemiyorum, hayır

 

Melodisi ve güftesi, sözlerinden daha müthiş şarkının. CHP’nin Şili’ye öykünen hayır kampanyasını çok merak ediyorum. Zira, hep tutarsızlık, hep çelişki, hep alakasızlık mevzularına bir yenisini daha ekleyecekler.

 

Bütün bunlara rağmen, referandumun kin, nefret ve öfke değil, bayram havasında geçmesini diliyorum.

 

 

Yazarın Diğer Yazıları