Cemal İncesoyluer

Millet İttifakının HDP sorunu

Cemal İncesoyluer

  • 295

Yerel seçimde HDP'yi merdiven altına saklayan Millet İttifakı'nın ortakları CHP ile İYİ Parti, seçimden sonra bunun sıkıntısını bir hayli yaşadı. Aslında 2018'deki Cumhurbaşkanı seçiminde de ajandarında böyle bir hesap vardı. Yani, eğer seçim ikinci tura kalsaydı, en çok oyu alan Cumhurbaşkanı adayına hep birlikte yükleneceklerdi. Evdeki hesap çarşıya uymadı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 52'lik oy oranıyla ilk turda ipi göğüsleyince, köylü köyüne evli evine kapandı. Sanki böyle bir planları yokmuş gibi sessizliğe büründüler. 

Tabii, 2019'daki yerel seçimlerde HDP'nin Ekrem İmamoğlu'na yüklenmesiyle payanda olması, CHP ile İYİ Parti hanesine başarı olarak yazılmıştı. Ancak, velakin kazın ayağı öyle olmadı. Çünkü, geçen sene HDP'li Fatma Kurtulan, İYİ Parti Grubuna seslenerek, "Eğer o koltuklarda oturuyorsanız, HDP'nin ve PKK sempatizanları sayesinde"demişti. 

Yerel seçimde HDP'yi merdiven altı yapan Millet İttifak'ında kemik sesleri

Millet İttifakının bugünkükamuoyu yoklamalarında, Deva, Gelecek ve Saadet Partisini de katarsak, toplam yüzde 43-44 bandına ancak ulaşıyor. HDP'de resmen Millet İttifakına katılırsa bir ihtimalleri var ama bu seferde çatı adayı sorunu ortaya çıkıyor. 

HDP'nin eski eş başkanı Selahattin Demirtaş, muhalefet partilerinden HDP'ye yönelik gelen açıklamalara karşı rest çekti.

"Biz buna payanda olmayız"

Tutuklu bulunduğu cezaevinden kendisine yöneltilen sorulara yanıt veren Demirtaş, muhalefete HDP oylarını çantada keklik görmemeleri gerektiğini söyleyerek, "Kimse bizi iki kötü arasında tercihe zorlamaya kalkmasın. Gerçek demokrasi ve hakiki bir barışı savunamayanlar, buna yürekten inanmayanlar Türkiye’nin geleceğinde söz sahibi olamazlar, en azından biz buna payanda olmayız" ifadelerini kullandı.

Demirtaş'ın Silivri'den yaptığı bu açıklama, Millet İttifakının ana kademe partilerine koalisyon koşulu olarak algılandı. HDP, görünür olmak istiyor ve oylarının Millet İttifakına havzasına akması için resmen ittifak paydaşı olmayı şart koşuyor. Oysa, öncelikle İYİ Partinin tutunduğu taban böyle bir işbirliğini asla kabul etmez.

Bakın, HDP'nin eski eş başkanı Selahattin Demirtaş, başka neler diyor:
"Muhalefet HDP'yle diyalogdan kaçıyorsa tuhaflık var demektir"
Demirtaş, muhalefetin HDP ile diyalog konusunda çekinceli davrandığını savunarak, "Muhalefet, yasal bir parti olan HDP ile diyalogdan kaçıyorsa ortada bir tuhaflık var demektir. Elini sıcak sudan soğuk suya sokmaya tenezzül etmeyenler HDP’ye ayar vermeye, rota çizmeye, akıl vermeye cüret edebiliyorsa burada da bir yanlışlık var demektir."

Özetle, Cumhur İttifakının dağılacağını söyleyip duranlar, Millet İttifakının bilinen ve bilinmeyen ortaklarının da pek muteber birlik olduklarından söz edilemez.

Yazarın Diğer Yazıları