Türkiye tıbbi cihazda üretim üssü olmayı hedefliyor
Sağlık Bakanlığı, Türkiye'nin bölgesinde tıbbi cihaz üretim üssü ve cazibe merkezi olmasını amaçlıyor.
Yüksek teknolojik tıbbi cihaz üretiminde AR-GE'ye ve yazılımlara yönelerek, yerel üretim oranını artırma kararı alan Sağlık Bakanlığı, Türkiye'nin bölgesinde üretim üssü ve cazibe merkezi olmasını amaçlıyor.
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Osman Arıkan Nacar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurum olarak sağlık alanında kişilere yönelik hizmet sunumunda kalite, etkinlik ve verimlilik ilkelerini önceliklediklerini belirtti.
Türkiye'de kullanılan tıbbi cihazların yüzde 85'inin yurt dışından, yüzde 15'inin yerel üretimden temin edildiğini vurgulayan Nacar, 'Devletin tıbbi cihaz tüketiminde, 2014 yılında 3,5 milyarlık geri ödeme bazında tüketim maliyeti oldu. Bunun içinde kişilerin kendilerinin ödeme yaptığı hizmetler hariç. Yerel üretimle birlikte, yüzde 20 oranında tasarruf sağlanması amaçlanıyor' dedi.
Nacar, hükümetin Eylem Planı'nda yer alan konulardan birinin 'tıbbi cihazda yerel üretimin teşvik edilmesi' olduğunu vurgulayarak, söz konusu sektörün devletten bağımsız, yönetilebilir ve geliştirilebilir olmadığını belirtti.
'Devlet bu konuya ciddi destek veriyor'
Nacar, AR-GE'nin çok önemli yer tuttuğu sektörde, ilerleme sağlanabilmesi için devletin ciddi destek verdiğini söyleyerek, şunları ifade etti:
'Tıbbi cihaz alanında, çok kaliteli üretim yapan firmalarımız mevcut. Bu, özellikle son 5 yıl içinde gelişti ve hala da gelişmeye devam ediyor. Şu anda ülkemizde kullanılan tıbbi cihazın yüzde 15'ini Türkiye'de üretiyoruz. Yerel üretim oranları, Türkiye'nin yanı sıra Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD ) ülkelerindeki üst ve orta gelir grubundaki tüm ülkelerde benzer şekildedir. Yerel bazda tıbbi cihaz üretiminde 2023 için konulan yüzde 20 hedefini, şehir hastanelerindeki yerlilik oranıyla çok daha erken bir zamanda yakalayacağımızı düşünüyoruz.' www.haberplatosu.com