Türkiye Anayasa Platformu'ndan Kılıçdaroğlu'na tepki

Yürütüme Kurulu Memur-Sen, Hak-İş, Anadolu Platformu, ASKON, Birlik Vakfı, Cihannüma, ENSAR, HUDER, İHH, İlim Yayma Cemiyeti, İnsan ve Medeniyet Hareketi, MÜSİAD, ÖNDER, TGTV, TÜMSİAD ve TÜRGEV'den oluşan, 355 STK'nın destek verdiği Türkiye Anayasa Platformu'ndan CHP lideri Kılıçdaroğlu'na tepki geldi..

  • 1249

Yürütüme Kurulu Memur-Sen, Hak-İş, Anadolu Platformu, ASKON, Birlik Vakfı, Cihannüma, ENSAR, HUDER, İHH, İlim Yayma Cemiyeti, İnsan ve Medeniyet Hareketi, MÜSİAD, ÖNDER, TGTV, TÜMSİAD ve TÜRGEV'den oluşan, 355 STK'nın destek verdiği Türkiye Anayasa Platformu'ndan, "kan"dan bahseden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na tepki geldi..

 

İŞTE O AÇIKLAMA:

 

YENİ ANAYASA İÇİN TER DÖKEN MİLLET; CHP’NİN KAN DÖKME TEHDİDİNE BOYUN EĞMEZ

Türkiye Anayasa Platformu olarak, milletin özne devletin nesne olduğu, yapım, yazım ve kabul sürecinde milletin ana aktör olduğu bir Yeni Anayasa süreci için sorumluluk aldık. Çünkü darbe anayasasının da darbecilerin ürettiği mevzuatın da tamamen ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Bu noktada, 78 milyonunun tamamı başta olmak üzere sendikalar, sivil toplum kuruluşları, düşünce kuruluşları, üniversiteler dahil resmi ve sivil bütün yapıların Anayasa konusundaki önerilerini TBMM ile paylaşmasını önemsiyoruz.

Sivil, demokratik ve özgürlükçü bir anayasanın ancak özgür bir ortamda yazılabileceğine inanıyoruz. Bu çerçevede, CHP Genel Başkanı’nın TOBB Genel Kurulu’ndaki konuşmasında yer verdiği “böyle bir başkanlık sistemini kan dökmeden gerçekleştiremezsiniz açık ve net”   ifadesini millet iradesine yönelik rest çekme, meydan okuma ve tehdit olarak değerlendiriyoruz. 

Bu vesileyle CHP’ye onun genel başkanına soruyoruz; “kim kan dökecek?”, “kimin kanını dökecek?”. Millet Yeni Anayasa yazma  telaşında iken CHP Genel Başkanı millete karşı cephe açma telaşına düşmüş gözüküyor.  Kan dökme replikleri üreten ve iç savaş senaryoları yazmaya girişen CHP’nin bugüne kadar Yeni Anayasa taslağı hazırlayıp kamuoyuyla paylaşmamasının gerekçesini anlamış oluyoruz.

Milletin beklentisi, talebi hatta talimatı olan Yeni Anayasa yazımında sorumluluğunu yerine getirmek için kalemine mürekkep doldurması gereken CHP, darbe anayasasını korumak, milleti Yeni Anayasa yapmaktan vazgeçirmek için kürsülerden tehdit savuruyor, cümlelerini kanla dolduruyor.

Toplumun önüne demokratik bir anayasa önerisi koyması gereken ana muhalefet partisi ve onun genel başkanı, 12 Eylül Anayasasına dokundurmamak için, değiştirilemez maddeler üzerinden 82 darbe anayasasının muhafızlığına soyunuyor.  

Türkiye Anayasa Platformu olarak, parlamenter sistem, yarı başkanlık ya da başkanlık sistemi dahil bütün hükümet modellerini tartışabilmeli, konuşabilmeliyiz düşüncesindeyiz. Parlamenter sisteme mahkum etmeye ya da diğer hükümet modellerini tercihe mecbur etmeye yönelik bütün çabalar,  millete ve iradesine yönelik vesayet çabasıdır.

 Sonuç itibariyle, kararı millet verecektir. Milletimiz dayatmalara, tehditlere, şantajlara ya da blöflere boyun eğmeyecektir.  Kendisine en uygun, Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu, gelecek açısından kendisine avantaj sağlayacak hükümet modeline bizzat kendisi karar verecek ve anayasaya yansıtacaktır.  Milletimiz, insanı merkeze alan ve insan onuruna dayanan Yeni Anayasayı mutlaka ama mutlaka yapacak ve yazacaktır. Bu yüzden CHP ve onun genel başkanı, darbe anayasasının hükmünü bitirmek için “ter dökerek teklif üretmek” yerine millete dönük “kan dökmek tehdidi üretmek” stratejisinden vazgeçmeli ve milletten özür dilemelidir.

Bakmadan Geçme