Sosyal ağlarda yurttaş gazeteciliği

Kullanıcıların istediği yerden canlı yayın yapmasına olanak sağlayan Periscope uygulamasıyla yaşanan olayları kamuoyuna duyuran vatandaşlar, yurttaş gazeteciliği kavramının gelişmesine katkı sağlıyor.

  • 703

Türkiye ve dünyada gittikçe yaygınlaşan, akıllı telefon, masaüstü bilgisayarları ve tabletlerle ulaşılabilen uygulamayla vatandaşlar bulundukları mekanlarda yaşananları hiçbir zorluk yaşamadan, anında diğer kullanıcılarla paylaşabiliyor. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Murat Kırık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye ve dünyada sosyal medyanın çok hızlı gelişmesiyle yurttaş gazeteciliği kavramının ön plana çıktığını belirtti. Haber bilgilerini toplama, kaydetme, analiz etme ve paylaşma sürecinin sosyal medyayla hız kazandığını ifade eden Kırık, 'Facebook, Twitter, Google+, Instagram ile Periscope gibi ağlar yurttaş gazeteciliğinin yeniden canlanmasını sağladı, haber aktarımını kolaylaştırdı' dedi.Periscope, 3-G'yi de etkiledi Sosyal ağların birçok medya kuruluşu tarafından da kullanıldığını, muhabirlerin kimi zaman Periscope üzerinden merkezle bağlantı sağlayabildiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Kırık, 3-G ile 4,5-G yayın teknolojisinin de bundan etkilendiğini kaydetti. Yrd. Doç. Dr. Kırık, Periscope üzerinden bilgi ve görüşlerin kolayca aktarıldığını ifade ederek, 'Periscope aracılığıyla çekilen ve paylaşılan görüntüler delil özelliği taşıdığından dolayı adli birimlere de kolaylık sağlayabiliyor. Bir yangın, kavga, trafik kazası ya da herhangi bir doğa olayı Periscope ortamından aktarılıyor.

 İnternet kullanıcıları da olaylara şahit olabiliyor. Akıllı telefonların etkisi tam bu noktada ortaya çıkarak, herhangi bir maliyet gerektirmeden meydana gelen olay binlerce izleyiciyle paylaşılabiliyor' değerlendirmesini yaptı.'İnsanlar, Facebook'la bilgi paylaşımını keşfetti. Twitter ile haberciliğe merak saldı. Periscope ile gazeteciliğe geçiş yaptı' diyen Kırık, tüm bu gelişmelerin gazeteciliğin daha dinamik noktalara gelmesini sağladığını ifade etti. Kırık, bir muhabirin havalimanına gelen ünlü bir ismi televizyon kuruluşlarından önce servis edebildiğine değinerek, daha hızlı, bağımsız ve tarafsız habercilik anlayışına olanak tanındığını kaydetti. Ali Murat Kırık, Periscope'un yaygınlaşması nedeniyle dünyada işine son verilen gazetecilerin de olduğunu hatırlattı. Bu yayınlarda dezenformasyon yapılabildiğini, telif sorunu ve izinsiz görüntülerin paylaşılması gibi olumsuzlukların da yaşandığını dile getiren Kırık, buna rağmen Periscope'un habercilikte çığır açtığını anlattı.

En çok gurbetçiler kullanıyor

Ercan, dünyanın farklı yerlerinde yaşayan gurbetçilerin Periscope'u daha çok kullandığını belirtti. Bu mecrayı bilgi verme amaçlı kullanan kişi sayısının az olduğuna dikkati çeken Ercan, 'Periscope'u akademisyenlerin ve gazetecilerin azami şekilde kullanması lazım. Toplantı, seminer ya da organizasyonların canlı yayınlanması ve birçok kişiye bu yolla ulaştırılması gerekir. Aslından Periscope bizim için bir nimet' dedi.
www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme