Mehmet Akif Ersoy'un Mecmuası Sebilürreşad yeni merkezine taşındı

Millî Şairimiz Mehmed Âkif Ersoy'un kurucusu ve başmuharriri olduğu Sebilürreşad Mecmuası, 110. yıldönümü olan 14 Ağustos 2018'de, Ankara'da 5 katlı yeni merkezine taşındı. Ankara Ulus'ta Denizciler Caddesi No: 7 adresinde hizmete giren yeni merkez, aynı zamanda bir kültür kompleksi olarak da hizmet veriyor.

  • 1291

Millî Şairimiz Mehmed Âkif Ersoy’un kurucusu ve başmuharriri olduğu Sebilürreşad Mecmuası, 110. yıldönümü olan 14 Ağustos 2018’de, Ankara’da 5 katlı yeni merkezine taşındı. Ankara Ulus’ta Denizciler Caddesi No: 7 adresinde hizmete giren yeni merkez, aynı zamanda bir kültür kompleksi olarak da hizmet veriyor.

Eşref Edib Fergan’ın yazı işlerini yürüttüğü mecmua, 1908 yılında önce “Sırât-ı Müstakîm” adıyla yayına başladı. 1912 yılında Sebilürreşad adını alarak Devlet-i Âlî’nin son devir fikriyat hayatına damga vurdu.

Millî Mücadele günlerinde Gazi Mustafa Kemal’in Mehmet Akif Ersoy’u Ankara’ya davetiyle yayın merkezini Ankara’ya taşıyan Sebilürreşad, 1925’te ara verdiği yayınına 1948’den 1966 yılına kadar yayınını devam ettirdi.

İttihad-ı İslam (Müslümanların birlik ve beraberliği) fikrinin en güçlü kalesi olan Sebilürreşad, elli yıllık aradan sonra, 2016 yılının 14 Ağustos’unda yeniden yayına başladı. Yayın merkezini yine Ankara’da açan Sebilürreşad,  Millî Şair’in ailesi, Fatih Bayhan ve İttihad-ı İslâm fikriyatının müdavimi yüzlerce gönüllünün gayretleriyle, “Yeniden” sloganıyla yoluna devam etme kararı alarak yayın hayatına “Merhaba!” dedi.

Sebilürreşad’ın 1920’de yayın merkezini taşıdığı Ulus’ta, tarihi bir mekanda yazıhanesini açarak hizmete başlayan mecmua, yayına tekrar başlamasının üçüncü yılında çok katlı fakat mütevazı bir idarî merkeze taşınarak çağımız gereklerine cevap vermek amacıyla yeni mekanını tasarladı.

Yeni mekanda, yayınevi merkezi olmanın yanında kültür kompleksi olarak da hizmet verecek. Âsâr-ı İlmiye Meclisi Salonu, Sebîlürreşad Akademi, Sebîlürreşad Yayınevi, Mehmed Âkif Ersoy Kütüphanesi, Sebîlürreşad Dijital Medya ve Ressam Üsküdarlı Hoca Ali Rıza Efendi adı verilen sanat galerisinin de yer aldığı bu merkezle ülkemizde ve ülkemiz dışında Mehmet Akif Ersoy’la ilgili tüm çalışmaların odağı olma noktasında geniş bir misyon yükleniyor.

Açılış programında bulunan ve davetlilerle yakından ilgilenen Millî Şairimiz Mehmed Âkif Ersoy’un torunu Selma Ersoy Argon, yıllar önce kıymetli dedesinin ne denli ihmâl ve istismar edildiğini belirttiği açıklamasında, “Böyle bir merkeze hiçbir kurum, kuruluş yahut sermayeye yaslanmaksızın, yalnız emin ve helâl gayretlerle yerleşmenin bahtiyarlığını yaşıyorum” dedi. Ersoy, yeni nesilleri Âkif’le buluşturmanın çok önemli ve değerli bir misyon olduğunu ifade ederek, böyle bir merkezi yine gençlerle aktif kılmanın önemine vurgu yaparak, “Dedemin cenazesi nasıl gençlerin omuzlarında ebedi istirahatgahına yerleştiyse, onun davası da yine gençlerin omuzlarında büyüyecek ve tüm dünyaya bir kurtuluş müjdesi olarak İslam’ın sesini duyuracaktır” ifadelerine yer verdi.

Sebîlürreşad Genel Yayın Yönetmeni ve Sebilürreşad Eğitim Kültür ve Medeniyet Derneği Genel Başkanı Fatih Bayhan da yaptığı açıklamada, “elli yıl aradan sonra Sebilürreşad’ın yeniden yayın hayatına başlamasının içinde bulunduğumuz atmosferle de ilgili olduğunun altını çizerek, birlik ve beraberliğimizin fikir ve düşünce hayatımızın varlık göstermesinin en temel şartı” olduğunu belirterek, “Osmanlı’yı parçaladılar ama Osmanlı’yı diri tutan anlayış, iman ve ittihad fikrini yok edemediler. Bu fikir bir kor gibi durdu ve fırsatını bulduğu bir mevsimde yeniden yeşerdi. Bugünler önemli zamanlardır. Mevsim bize umut veriyor. Ancak bu umudu daha çok çalışarak, gayret göstererek ve samimiyetimizi koruyarak büyütmeliyiz“ dedi.

Son sekiz yılda binlerce gençle buluşarak Akif’i ve düşüncelerini anlatmaya gayret gösterdiklerini ifade eden Bayhan, “Akif’in ailesi onun izinde, tıpkı onun yüzyıl önce sadece bir şair olarak değil, aynı zamanda bir cehd ortaya koyarak gayret gösterdiği gibi gayretle çalışıyor. Allah emeklerimizi zayi etmesin. Dün, 1908 tarihinde dergiyi tüm İslam beldesine ulaştıran Akif’in ardından, bugün şimdilik elli ülkeye ulaşıyor. İnşallah bu yıl sonuna kadar bu sayıyı daha da arttıracağız. Türkiye içinde 81 vilayetimizde il gönüllülerimizi oluşturduk. Asım’ın nesli Asım’ın davasına sahip çıkıyor” dedi. Son üç yılda özellikle Sebilürreşad okurlarından gördükleri desteğe teşekkür eden Bayhan, “Dergimizi yeniden okuruyla buluştururken en büyük sorunumuz, elbette işin mali yüküydü. Bu süreçte bize kolaylık gösteren matbaamıza şükranlarımı sunuyorum. Ama asıl bizi ayakta tutan abonelerimiz oldu. Zira Sebilürreşad, reklam girmeden, sadece sırtını abonesine yaslayarak bir yol açtı. Abonelerimiz bu samimiyetimize omuz verdiler. Allah onlardan razı olsun” dedi. Yeni dönemde Mehmet Akif Üstadımızın sadece Safahat’ını değil, çeviri yaptığı tüm eserlerini de Sebilürreşad Yayınevi adıyla yayınlayacaklarını da ifade eden Fatih Bayhan, “Sebilürreşad yine sadece abonesiyle var olmaya devam edecek. Bu nedenle bizim için her ilde, ülkede abone çok önemlidir. Akif dostlarını Akif’in dergisine abone olmaya davet ediyorum” dedi.

Sempozyum, konferans, fuar, üniversite ve okul programlarıyla Mehmed Âkif ve İttihad-ı İslâm fikriyatını anlatmaya devam eden Sebîlürreşad’ın bundan sonraki süreçte daha dinamik, daha güçlü ve Türkiye’nin düşünce iklimine yeni bir cemre gibi düşeceğini kaydeden Bayhan, bu ivmeyi Kudüs’ten İslamabad’a, Saraybosna’dan Kahire’ye, Bingazi’den Buhara’ya taşıyacaklarını ve bunun için gönüllü dev bir kadronun sağlam bir organizasyonla bir araya geldiğini vurguladı.

Sebîlürreşad Mecmuası’nın yeni hizmet binası, Ankara Ulus’ta, Denizciler Caddesi 7 numarada.

Yeni merkezimizde hangi hizmetler olacak?

Millî Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un 1908’de başladığı fikir yolculuğu, bugün 110. yılında aynı ruh ve inançla devam ediyor. Bu amaçla 1920’de Ankara’da Sebilürreşad mecmuasını taşıdığı cadde üzerinde, Millî Şairimizin ailesi ve Fatih Bayhan’ın öncülüğündeki dergi, yayın hayatına devam ediyor.

Bu yıl 110. yıldönümünde 5 katlı yeni bir merkeze taşınacak olan Sebilürreşad mecmuası, İslam coğrafyasına ulaşmak için yoğun bir mesai harcıyor.

Genel Yayın Yönetmeni Fatih Bayhan, yeni hizmet binasının özelliklerini anlattı. Akif’in ve Akif’in dostlarının adı binada yaşatılacak. Binada oluşturulan mescide Akif’in yakın dostu “Elmalılı Hamdi Yazır Mescidi” adı verilirken, Araştırma salonunun adı Eşref Edip Fergan Salonu, Said Halim Paşa Çalışma Odası, Abbas Halim Paşa Toplantı Salonu gibi her oda tanımlandı. Yine bu amaçla yeni merkezde açılan sanat galerisindeki salona, Mehmet Akif’in dostu ve emek verdiği arkadaşı Hoca Ali Rıza Efendi’nin adı verildi.

İşte kat kat yeni fikir merkezinin hizmet birimleri

Sebilürreşad Sanat Galerisi
Hoca Ali Rıza Efendi Resim ve Sergi Salonu
Yeni merkezimizin içinde Sebilürreşad Sanat Galerisi kuruldu.
Hoca Ali Rıza Efendi, sadece İstanbul ve Üsküdar resimleriyle dünya ressamları literatürüne girmiş önemli bir ressamımızdır.
Mehmet Akif’in dostluğunu kazanmış bu ressamımızın adı yaşasın istedik. Galeride sergilemede bulunmak isteyen sanatçılarımız Sebilürreşad Sanat Kurulu’na dilekçe ile başvurabilecektir.

Sebilürreşad Akademi
Yeni merkezimizin bir katı da Sebilürreşad Akademisi olarak hizmet verecek. Burada şimdilik derslikler oluşturuldu. Ulusal ve uluslararası akademik, üniversitelerle yürütülecek çalışmalar bu merkezde yürüyecek.

Mehmet Akif Ersoy İhtisas Kütüphanesi
Yeni merkezimizin büyük bir bölümünü Mehmet Akif Ersoy Üstadımızın adını verdiğimiz bir kütüphane olarak hizmete ayırdık. Bu kütüphane sadece Mehmet Akif Ersoy ve onun çevresindeki düşünce insanlarına dair eserlerden teşekkül eden bir ihtisas kütüphanesi olarak hizmet verecektir.

Sebilürreşad Eşref Edip Fergan Dergi Merkezi
Yeniden yayınladığımız Sebilürreşad mecmuasının yayını da artık bu merkezden devam edecektir. Tüm dergi kadrosu burada olacaktır.

Bakmadan Geçme