'Kütüphane ve Arşiv Hizmetleri'nin Kuruluşunun 100'üncü Yılı Sergisi
TBMM'de Kütüphane Haftası Münasebetiyle, 'Kütüphane ve Arşiv Hizmetleri'nin Kuruluşunun 100'üncü Yılı Sergisi Açıldı
Kütüphane Haftası münasebetiyle TBMM Kütüphane ve Arşiv Hizmetleri Başkanlığınca Meclis Kütüphanesinde tematik bir sergi açıldı. TBMM Başkanvekili ve Kütüphane Kurulu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç tarafından açılışı yapılan sergide yıldönümleri 2021’e denk gelen sekiz ana konuyla ilgili tarihî nitelikte belgelere ve seçme eserlere yer verildi.
Açılışta TBMM Genel Sekreteri Mehmet Ali Kumbuzoğlu ve TBMM Kütüphane ve Arşiv Hizmetleri Başkanı Prof. Dr. Abdülhakim Koçin de birer konuşma yaptılar.
23 Nisan 1920’de TBMM’nin Ankara’da açılışıyla eş zamanlı olarak TBMM Arşivi ve TBMM Kütüphanesi de kurulmuş olduğundan, sergide en önemli bölümü “Açılışının 100’üncü Yılında TBMM Kütüphanesi ve Arşivi”, başlığıyla sergilenen kitaplar ve belgeler oluşturuyor. Bu bölümde sergilenen ve Meclis’i Ayan ile Meclis-i Mebusan dönemlerini de kapsayan kütüphane mühürleri koleksiyonu özellikle ilgi çekiyor.
Buhara Halk Şuralar Cumhuriyeti’nin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne armağan ettiği altın varaklı tezhipli yüksek sanat değerine sahip Kur’an-ı Kerim ise göz kamaştırıyor. Eser, yüz yıl önce Özbekistan’ın Türkiye’ye içten bir selâmı ve kardeşlik mesajı olarak kabul ediliyor.
2021 yılı, büyük şair Mehmet Âkif Ersoy’un kaleme aldığı “İstiklâl Marşı” şiirinin TBMM’de “millî marş” olarak kabul edilişinin de 100’üncü yılı olduğu için sergide Âkif ve İstiklâl Marşıyla ilgili eserlere de yer veriliyor.
TBMM Kütüphanesindeki belge ve kitap sergisinde yer verilen diğer temalar ise Türkiye’nin önerisiyle UNESCO tarafından “yıldönümü” kabul edilen konulardan seçildi. Cumhurbaşkanı Genelgeleri ile kamuoyuna duyurulan bu yıldönümlerinin başında Yunus Emre, Hacı Bektaş Veli ve Ahi Evran geliyor.
2021 yılı, Türk şiirinin büyük öncüsü ve Türkiye Türkçesinin kurucularından Yunus Emre’nin vefatının 700’üncü yılıdır. Yine 2021, Selçuklu devri Türk aydınlanmasının öncülerinden Horasan Erenlerinin Türkiye’deki temsilcilerinden Hacı Bektaş Veli’nin vefatının 750’inci yılı ve Ahi Evran’ın doğumunun 850’inci yıldönümleridir. Hacı Bektaş Veli 1271’de Yunus Emre ise 1321’de vefat etmişlerdir. Türk esnaf teşkilatının kurucusu ve Selçuklu Türk Devletinin öncü aydınlarından Ahi Evran ise 1171 yılında doğmuştur.
TBMM Kütüphanesinde açılan sergide yer verilen belgeler ve kitaplar, iki yıldönümünü daha kapsıyor. Bunların ilki, Göktürk Devleti’nin Bilge Veziri Tonyukuk adına dikilen ünlü Tonyukuk Yazıtı’nın dikilişinin 1300’üncü yılı temasıdır. UNESCO, 2020 yılını Tonyukuk Yılı ilan etmişti.
İçinde bulunduğumuz 2021 yılı, 1071’de Sultan Alparslan komutasındaki Türk ordusunun Bizans ordusuna karşı kazandığı Malazgirt Zaferi’nin de 950’inci yıldönümüdür.
TBMM Kütüphanesindeki sergide bu konularla ilgili en kıymetli belgelere ve kitaplara yer veriliyor.