Koç ailesinin acı günü! 3. kuşak veliaht Mustafa Koç hayatını kaybetti

İstanbul'daki evinde kalp krizi geçiren Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç'un cenaze namaz günü ve defin yeri belli oldu

  • 2527

 

Yönetim Kurulu Başkanımız merhum Mustafa V. Koç'un cenazesi 24 Ocak 2016 Pazar günü öğle namazını müteakip Teşvikiye Camii'nden kaldırılacak ve Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaki Aile Kabristanı'na defnedilecektir. Taziyeler, 22 Ocak 2016 Cuma günü itibariyle 7 gün boyunca Elmadağ Divan Oteli'nde saat 16.00 – 19.00 arası kabul edilecektir.

Geçirdiği kalp krizi sonucu vefat eden Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç için siyasiler de bağsağlığı mesajı yayımladı.

ERDOĞAN: BENİ DERİNDEN ÜZDÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mustafa Koç’un vefatının ardından, babası Rahmi Koç ve kardeşi Ali Koç’u ayrı ayrı arayarak, başsağlığı dileklerini iletti. Erdoğan,  ”Mustafa Koç’un vefatı beni de derinden üzdü” dedi.

DAVUTOĞLU: ÇOK ACI HABER

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Mustafa Koç’un vefatını ‘hepimizi üzen çok acı bir haber’ sözleriyle değerlendirdi. Davos’ta gazetecilere açıklama yapan Ahmet Davutoğlu, “Hastaneye kaldırıldığı andan itibaren takip ediyorduk. Ben de Sayın Ali Koç’u aradım. Babaları Rahmi Koç’la birlikteydiler. Taziyelerimi ifade ettim.” dedi.

Koç Ailesi’nin Türkiye’de ekonomik büyümenin ve sanayileşmenin merkezinde yer aldığını ifade eden Davutoğlu, “Aile geleneği olarak da Sayın Mustafa Koç, hep Türkiye’nin kalkınması, sanayileşmesi bağlamında çok önemli katkılar yapmış bir isimdi. Şahsi olarak da tanıdığım şekliyle hep pozitif ve olumlu bakan yönüyle de iş dünyasına iyi bir örnek teşkil ediyordu.” şeklinde konuştu. Mustafa Koç’a Allah’tan rahmet, ailesine taziye dileklerini sunan Davutoğlu, “Büyük ve önemli bir kayıp. İnşallah onun aile içinde sürdürmekte olduğu çalışmalar başarılı bir şekilde devam eder.” dedi.

BAHÇELİ: ALLAH’TAN RAHMET DİLİYORUM

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, işadamı Mustafa Vehbi Koç’un vefatı münasebetiyle ailesine taziye mesajı gönderdi. Bahçeli’nin mesajı şöyle: “Türk iş dünyasının önemli isimlerinden evladınız Sayın Mustafa Vehbi Koç’un ani ve elim bir şekilde vefatını derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayım. Merhuma yüce Allah’tan rahmet, başta şahsınız olmak üzere tüm kederli aile fertlerine baş sağlığı diliyorum.”

MUSTAFA DESTİCİ: TÜRKİYE ÖNEMLİ BİR İŞADAMINI KAYBETTİ

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici de mesajında Türkiye’nin önemli ve büyük bir işadamını kaybettiğini söyledi. Mustafa Koç’un hayatını kaybetmesi nedeniyle başsağlığı mesajı yayımlayan Destici, “Koç Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Mustafa Koç’un bu sabah ani bir kalp krizi geçirerek hayatını kaybettiğini üzüntü ile öğrenmiş bulunmaktayız. Kendisine Allah’tan rahmet diliyorum. Başta babası Rahmi Koç olmak üzere, kardeşlerine, eşine, çocuklarına ve tüm Koç ailesine başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Koç Holding çalışanlarına, TÜSİAD olmak üzere, iş dünyasına ve mütevelli heyeti olduğu Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın üyelerine de başsağlığı diliyorum. Türkiye önemli ve büyük bir işadamını kaybetti. Kendisine Allah’tan rahmet diliyorum.” dedi.

ABDULLAH GÜL: ÜLKEMİZİN BAŞI SAĞOLSUN

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Koç’un vefatı üzerine twitter’dan bir mesaj yayımladı. Mesajda “Mustafa Koç’a Allah’tan rahmet, başta eşi ve çocukları olmak üzere Koç ailesine, Koç Holding çalışanlarına ve ülkemize başsağlığı diliyorum” denildi.

ABD Büyükelçisi John Bass da, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’ın vefatı nedeniyle üzüntüsünü dile getirdi.

 

Geçirdiği kalp krizi sonrası 55 yaşında hayatını kaybeden iş adamı Mustafa Koç 2003 yılında Koç Holding'in başına geçmişti. Mustafa Koç, o güne ilişkin yaşadıklarını verdiği bir röportajda anlatmıştı

* Koç Holding'in başına geçtiğiniz o günü hatırlıyor musunuz? Bekliyor muydunuz bu görevi?

Aslında Rahmi Bey 6 ay önceden söylemişti bana böyle bir şey düşünüyorum diye. Sonra orada babamla bir sözlü anlaşma yaptık; "İki sene buradan ayrılmayacaksın." dedim.

* Bir danışman gibi Rahmi Bey'e başvuruyor musunuz?

Tabii, tabii. İster istemez oluyor. Kaç senelik tecrübesi var. Vehbi Bey de aynı şeyi yapardı babama.

* 'Yanlış yapıyorsunuz' dediği oluyor mu?

Yok, ama fikir ayrılıkları oluyor. Bence çok sağlıklı bir şey. Mühim olan şirketin menfaati.

* Göreve geldiğinizden beri sizi en çok zorlayan operasyon hangisiydi? Tüpraş'ın satın alınması mı, Migros'un satışı mı? Bittiğinde çok şükür dediğiniz anlaşma hangisi?

Hâlâ unutamadığım bir operasyondur o. Yapı Kredi'nin satın alınması. Pazar günü sabah 11'de başlayıp gece 11'de çıktık. Bittiğinde büyük bir yük kalktı üzerimden. Bir de Migros'un satışında çok kararlı duruyor olmamız. Aile içinde büyük direnç vardı tabii.

* Rahmi Bey'in görüşü neydi?

Rahmi Bey çok ilgilenen adam olduğu için niye yapmamız gerektiğini anladı. Biraz da duygusal olanlar vardı. Eski yöneticiler burada büyük rol aldı, 'Aman Migros'u satmayın, etmeyin' diye. Sonra tam ikna ediyorsun, ahbaplar geliyor aile büyüklerine, 'Niye satıyorsunuz?' deyince kafalar karışıyor. Diyoruz ki 'Vakit geçiyor, bunu bir an evvel bitirmemiz lazım'.

* Koç, Türkiye'nin en başarılı aile şirketi. Ya sizden sonrası...

Beni gönderiyor musunuz? (Gülümseyerek)

* Hayır, sizin kafanızda bununla ilgili bir plan var mı?

Daha 4. nesil çok ufak.

* Damat ve gelinlere de şirkette yer yokmuş öyle mi?

Mümkün olduğu kadar daha çok profesyonellerin işin başında olmasını istiyoruz; en uygun pozisyona en iyi yöneticiyi getirmek. Amacımız şirket değerini en yüksek oranda tutmak. O bakımdan işin içine aile fertleri girince bu işi en iyi şekilde yapmanın zor olduğu kanaatine vardık. Onlar istiyorlarsa kendi işlerini kurarlar, ama şirket içinde çalışmamaları gibi ortak bir prensip kararı var.

Bakmadan Geçme