KİT denetim raporlarında sansür var mı?

Sayıştaydan yapılan açıklamada, kamu iktisadi teşebbüslerine ilişkin denetim raporlarının kamuoyuna açıklanmayarak 'sansür' uygulandığı iddialarının gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

  • 755

Sayıştay Başkanlığı, bir gazetede 'Sayıştay sansürü' başlığıyla yayımlanan ve 'Sayıştayın, Türkiye'nin en büyük şirketleri arasında bulunan 74 kamu işletmesinin denetim raporlarını Meclis'e gönderdiği, ancak kamuoyuna açıklamadığı, kamuoyuna sadece kamu iktisadi teşebbüsleriyle (KİT) ilgili 236 sayfalık genel raporu açıkladığı” iddialarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Sayıştay Kanunu'nda, denetlenen kamu işletmelerinin, yıllık faaliyet sonuçlarını içeren genel raporun kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla her yıl duyurulacağının hüküm altına alındığı anımsatılan açıklamada, kamu işletmeleri yıllık denetim raporlarının, bu kapsamda bulunması nedeniyle yalnızca genel raporun yayımlandığı ifade edildi. Açıklamada, Kamu İşletmeleri Genel Raporu'nun, esasen denetlenen tüm kamu işletmelerinin yıllık faaliyet sonuçlarına ilişkin denetim ve değerlendirme sonuçlarını içeren önemli bir rapor olduğu belirtildi.

Kamu işletmeleri yıllık denetim raporlarının Sayıştay internet sitesinde yayımlanması için yasal zorunluluk bulunmadığına işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:'Kanunda, raporların aynen yayımlanmasından değil, kamuoyuna duyurulmasından söz edilmektedir. Nitekim 30 Aralık 2015 tarihinde Sayıştay İnternet Sitesi'nde duyuru yapılmak ve duyuru ekinde genel rapor yayımlanmak suretiyle bu zorunluluk yerine getirilmiş bulunmaktadır. 

Kanuna göre kamu işletmeleri genel raporunun yayımlanması, kamu işletmeleri konusunda kamuoyunun bilgilendirilmesi için yeterli görülmektedir.Denetimin asıl sahibi olan TBMM adına denetim yapan Sayıştayın denetim raporlarını TBMM'ye göndermesine rağmen, halktan sakladığı ve sansür uyguladığı iddialarının hem TBMM'ye hem Sayıştaya yapılan büyük bir haksızlık olduğu ve gerçeği yansıtmadığı açıkça görülmektedir.'

www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme