Karaman'daki cinsel istismar davası protestolar ile başladı

Karaman'da 10 öğrenciye cinsel istismar davasının ilk duruşması bugün yapılıyor. Duruşmaya müdahillik talepleri reddedilen CHP'li vekiller, duruşma salonundan çıkmayınca duruşmaya ara verildi

  • 496

Karaman'da 10 erkek öğrenciye "cinsel istismarda" bulunduğu iddiasıyla tutuklanan 54 yaşındaki öğretmen Muharrem B'nin yargılandığı davanın ilk duruşması başladı.

Kapalı oturum olarak yapılacak duruşmaya basın mensupları alınmadı.

Duruşmaya ilk olarak davaya müdahil olmak isteyen baroların çocuk hakları komisyonları ile bireysel olarak katılmak isteyen avukatların talepleri alındı.

Heyet ardından olayların yaşandığı yurtların bağlı olduğu Ensar Vakfı, KAİMDER, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile baroların çocuk hakları komisyonları, Çocuk Hakları Koruma Derneği, İnsan Hakları Derneği'nin davaya müdahil olma taleplerini kabul etti. 

DURUŞMAYA ARA VERİLDİ

CHP'nin davayı takip etmesi için kurduğu komisyonda bulunan milletvekilleri de duruşmaya geldi.

Heyet, duruşma kapalı olacağı için, gözlemci ve izleyici olarak bulunan siyasetçiler ve sivil toplum kuruşların salonu boşaltmasını istedi. Karara itiraz eden CHP'li milletvekilleri salonu terk etmedi. Bunu üzerine mahkeme heyeti, 09.45'te salondan ayrıldı.

Verilen aranın ardından duruşma tekrar başladı.

TELEKONFERANSLA KATILACAK

Bugün işlemlerin tamamlanması durumunda durumunda hızlı bir şekilde karar verilmesi bekleniyor.

Sanık öğretmen Muharrem B. duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi SEGBİS) ile tutuklu olduğu Ereğli Cezaevi'nden katılacak. 

Mağdur ve tanık ifadelerinden adli tıp raporlarına dosyanın büyük oranda tamamlandığı davanın hızla sonuçlanabileceğini söyledi.

ADLİYE ÖNÜNDE PROTESTO 

Duruşmada mağdurlara destek için Karaman'a gelen bazı sivil toplum kuruluşları da, adliye binasının yaklaşık 100 metre ilerisindeki güvenlik noktasından içeri alınmayan grup hükümet aleyhine slogan attı.

GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMİ 

Duruşma nedeniyle polis, kentin girişinde kontrol noktası oluşturup, kente giriş ve çıkışlarda kimlik kontrolü yapıyor.

Çevre illerden de takviye polis ve TOMA getirilirken, adliyenin çevresindeki caddelerin kapatılacağı, adliyenin otoparkın hiçbir araç alınmayacağı, adliyeye başka bir işlem için gelenlerinde tek tek arama noktalarında üst aramasından geçirilerek içeri alınacağı belirtildi. 

[İddianamede adı geçen Ensar Vakfı'nın, Karaman Şubesi binasındaki tabelaların üzerine Türk bayrağı asıldığı görüldü.]
İddianamede adı geçen Ensar Vakfı'nın, Karaman Şubesi binasındaki tabelaların üzerine Türk bayrağı asıldığı görüldü.

VALİLİKTEN YASAK

Karaman Valiliği de duruşma nedeniyle, davanın devam ettiği süre boyunca Karaman il sınırları içerisinde her türlü toplanma, basın açıklaması, toplantı, gösteri yürüyüşü, miting, oturma eylemi, stant açma, çadır kurma vb. etkinlikleri yasakladı.

600 YILA YAKIN HAPİSLE YARGILANIYOR

Karaman'da kGazi Mustafa Kemal İlkokulu'nda görevli sınıf öğretmeni Muharrem B., Ensar Vakfı ile Karaman İmam Hatip Okulları Mezunları Derneği (KAİMDER) ait olduğu ileri sürülen yurtlarda barınan 10 erkek öğrenciye 'cinsel istismarda' bulunduğu iddiasıyla geçen 5 Mart günü tutuklanmıştı.

Sanık, "kasten yaralama", "çocuğu müstehcen yayınları okumaya ve seyretmeye teşvik", "çocuğun nitelikli cinsel istismarı", "cebir tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyet yoksun kılma", "çocuğun cinsel istismarı" suçlarından 600 yıla yakın hapis istemiyle yargılanıyor.

Bakmadan Geçme