Kandil'den talimat: Kiliseleri değil camileri yakın
Çatışmaların sürdüğü Diyarbakır'ın Sur ilçesinde camiler PKK'lılar tarafından yakılıp kullanılamaz hale getirilirken, kiliselere dokunmadıkları ve koruma altına aldıkları ortaya çıktı
Diyarbakır’ın Sur ilçesini bomba düzenekli hendeklerle kapatan, barikatlar kuran, evleri yakıp yıkan, insanlara acımasızca kıyan PKK’lı teröristler, bölgede bulunan birçok camiyi de kullanılamaz hale getirdi. Kapılarına atış talimi yapan ve minarelerinden terör örgütü marşları yayınlayan PKK’lılar, son olarak da Kurşunlu Camii’ni ateşe verdi. Aynı bölgede 100 ile 150 metre mesafede bulunan kiliselerin ise terör örgütünün koruması altına alındığı ortaya çıktı. İstihbarat raporlarına göre, yaklaşık bir ay önce çatışma bölgesinde Ermeni Katolik Kilisesi’nin hasar görmesinin ardından, Avrupa ülkelerinin tepkisini çekmekten korkan Kandil’den bölgedeki kiliselere dokunulmaması ve koruma altına alınması emri geldi.
TERÖRİSTLERDE DİN, İMAN YOK
Sur ilçesinde her türlü kutsal değeri ayaklar altına alan PKK’lı teröristler, bölgede bulunan birçok camiyi hedef aldı. Son olarak Osmanlı döneminden kalma 495 yıllık Kurşunlu Camii’ni yakarak kullanılamaz hale getirdiler. Bununla da yetinmeyen teröristler perşembe günü caminin sağlam durumda kalan şadırvanını da yakarak yok ettiler. Eli kanlı teröristlerin, camilerin çok yakınlarında bulunan kiliselere ise bir zarar gelmemesi için çaba gösterdikleri anlaşıldı. Kandil’deki KCK yöneticilerinin ABD ve Avrupa’nın tepkisini çekmemek için teröristlere “Kiliselere dokunmayın” talimatı verdiği ortaya çıktı.
AVRUPA’NIN TEPKİSİNDEN KORKTULAR
Sur’ da ekimdeki çatışmalarda Diyarbakır Ermeni Katolik Kilisesi hafif şekilde hasar gördü. Bunun üzerine Kandil’deki PKK yöneticilerine uluslararası camiadan çok ciddi bir uyarı yapıldı. Bu uyarının ardından paniğe kapılan örgüt yöneticileri, başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere Hıristiyan dünyasında çok ciddi sıkıntılar yaşayacağını ve desteğin kesileceğini öne sürerek, Sur’da çatışan örgüt üyelerine kiliselere kesinlikle dokunulmaması ve koruma altına alınması talimatı verdi. Bu talimatın ardında Sur’ da bulunan Ermeni Katolik Kilisesi, Mar Petyum Kilisesi, Meryem Ana Kilisesi, Protestan Kilisesi, St. George Kilisesi ve Sur Girasgos Kilisesi, her gün yaşanan çatışmalara rağmen kendini koruyabildi.
Büyük çoğunluğu Müslüman olan Sur halkı, kutsal kabul edilen cuma namazını dahi kılamazken, kiliseler ibadetlerini sürdürebiliyor, ayinler yapılabiliyor. PKK’lılar camileri ‘çatışma üssü’ olarak kullandıkları için bölgedeki camilerde ezan okunamıyor. Son olarak pazar günü Meryem Ana Kilisesi’nde bölgede yaşayan ve dışarıdan gelen Hıristiyanlar’ın katılımı ile Noel ayini yapıldı.
Tarihi Ulu Camii ezan sesine hasret
İslam Halifesi Hz. Ömer döneminde, fethedildiği 639 yılından beri ibadete açık olan Anadolu’nun en eski camisi Diyarbakır Ulu Camii, sokağa çıkma yasağı nedeniyle 2 Aralık 2015 Çarşamba gününden bu yana ezana hasret kaldı. İslam aleminin 5. Harem-i Şerif'i kabul edilen tarihi camide bin 377 yıl sonra 'güvenlik' nedeniyle sadece 3 cuma günü, cuma ezanı okunabildi. Söz konusu bu 3 cuma haricinde camide namaz da kılınmadı, günün hiç bir vaktinde ezan da okunmadı. 4, 11 ve 25 Aralık tarihlerine denk gelen cumalarda ise azami 100 kişi ile namaz kılınabildi. Bu tarihlerde cami cemaatini ise görevlilerle camiye çok yakın yerlerde oturanlar oluşturdu.
Ezan okuyup namaz kıldılar
Sur’da PKK’lıların, Fatihpaşa Mahallesi'nde bulunan ve kentteki ilk Osmanlı eseri olan Kurşunlu Camii'ni örgüt merkezi gibi kullandığı ortaya çıkmıştı. Camideki teröristlerin çıkarılması için polis operasyon yapmıştı. Duvarlarına ve minaresine büyük zarar veren teröristler, kaçarken polisin peşlerine düşmemesi için camiyi ateşe vermişti. Caminin Türk bayrağı asılan minaresine örgüt mensuplarınca ateş de açılmıştı. Uzun bir süredir ibadet yapılamayan Kurşunlu Camii’ni teröristlerden temizleyen polisler sonra ezan okuyup namaz kılmıştı.
Hoşgörü toprakları
Osmanlı’dan bu yana her dine karşı gösterilen hoşgörü, Türkiye’nin her yerinde hâlâ geçerli.
Barış istiyoruz
Sur’da yaşanan çatışmalar ve sokağa çıkma yasağı sürerken Meryem Ana Kilisesi’nde Noel kutlaması yapıldı. Meryem Ana Kilisesi papazı Yusuf Akbulut, uzun yıllar sonra ilk kez Noel ayini yapmama riski ile karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Akbulut, “Zor şartlarda olsa da Noel kutlaması yaptık. Ayinde insanların ölmemesi ve bu savaşın bir an önce durmasını diledik. Artık Diyarbakır’da ve dünyada barış olsun istiyoruz. Bunun için dua ettik” dedi.