• Haberler
  • Gündem
  • Kadınların Türk siyasetindeki yeri: Olması gereken seviyede değil!

Kadınların Türk siyasetindeki yeri: Olması gereken seviyede değil!

Pozitif ayrımcılığa yönelik düzenlemeler ve uygulamalara rağmen kadınların iş, eğitim, siyaset ve sosyal yaşamda eşit bireyler olması konusunda dünya genelinde hala istenilen seviyelere ulaşılamadı

  • 1324

Pozitif ayrımcılığa yönelik düzenlemeler ve uygulamalara rağmen kadınların iş, eğitim, siyaset ve sosyal yaşamda eşit bireyler olması konusunda dünya genelinde hala istenilen seviyelere ulaşılamadı.

Söz konusu olumsuzluk, kadınların demokrasilerde temsil edilmesinde de devam ederken, Türkiye'de seçilme hakkı kazandıkları 1934'ten Kasım 2015'e kadar meclise giren 10 bin 785 vekilden sadece 495'i kadın.

İlk kadın bakan 33. Hükümet'te 

Kadınların siyaset alanındaki mücadeleleri, 1971'de Nihat Erim başbakanlığında kurulan 33. Hükümet'te ilk kez bakan olarak görev almalarıyla devam etti. Parlamento dışından Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı olarak görevlendirilen Türkan Akyol, ilk kadın bakan olarak tarihe geçti.

Yıldırım Akbulut'un başbakanlığında kurulan 47. Hükümet'te Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak görev alan İmren Akyut ise "milletvekili seçilen ilk kadın bakan" oldu. 

Kadın vekiller "başörtülü yemin" için 16 yıl bekledi

Başörtülü siyasetçiler ancak 1999 genel seçimlerinde temsil hakkına sahip olabildi. Söz konusu seçimde Merve Kavakçı Fazilet Partisi'nden İstanbul, Nesrin Ünal ise MHP'den Antalya milletvekili seçildi.

Başörtülü vekillerden Ünal, yemininde ve genel kurul çalışmalarında başörtüsünü çıkarırken, Kavakçı protestolar nedeniyle yemin edemedi. Böylece meclisin başörtülü vekillerle tanışması mümkün olmadı. 

Meclis çatısı altında başörtüsüyle yemin eden ilk kadın vekil ise 7 Haziran 2015 Genel Seçimleri'nde AK Parti'den Ankara milletvekili seçilen Lütfiye Selva Çam oldu. 

1 Kasım 2015'te yenilenen genel seçimlerin ardından AK Parti Denizli Milletvekili seçilen Sema Ramazanoğlu da 64. Hükümet'te Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı oldu. Ramazanoğlu böylece "milletvekili seçilen ilk başörtülü kadın bakan" olarak tarihe geçti. 

Bakmadan Geçme