Kadınlar niçin çalışır?

Eğitimci İsmail Akkiraz, 'Müslüman bir kadın niçin çalşır?' sorusunu dört başlık altında cevaplandırdı.

  • 1027

Eğitimci İsmail Hakkı Akkiraz "Müslüman bir kadın niçin çalışır?" sorusuna, Milli Gazete'deki köşe yazısında cevap aradı. 

İşte o yazı:

MÜSLÜMAN BİR KADIN NİÇİN ÇALIŞIR?

İsmail Hakkı Akkiraz
 

Bismillahirrahmanirrahim.

Âlemlerin Rabbi, Rahman ve Rahim olan Allah’a (C.C.) hamd ederim. Salât ve selâm, Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa’ya (S.A.V.), âline ve sahabelerine olsun.

Müslümanlar, İslam düşmanları karşısında perişan haldedir. Bunun sebebi, İslam’ı dertlenip cihat etmek gerekirken, Batıca eğitimin etkisiyle dünyayı dertlenip nefsi için çalışmaktır. İslam âlemi, cihadı terk ettiği için Batı karşısında devamlı kaybediyor. İslam, kadının çalışma konusunu şartlarıyla birlikte ele alırken, günümüz Müslüman’ı ise konuya, Batı’nın modern cahiliye düşüncesiyle yaklaşmaktadır. Bu yaklaşım bizi İslam’ın temel esaslarından uzaklaştırmakta ve kadınlarımızı mesaiye bağlı alanlarda çalışmaya yönlendirerek Müslüman aileyi yıkıma götürmektedir.

Kadının çalışması konusunda Sema Maraşlı’nın 2012 yılında kaleme aldığı “Kadınların Çalışma Meselesi” başlıklı makalesi konuyu bütün yönleri ile ele alıyor. Maraşlı bu makalesinde çalışan kadınları üçe ayırmış. Bu makaleyi dikkate olarak konunun bir özetini yapalım.

 

1. İhtiyaçtan dolayı çalışanlar:

 Faize dayalı vahşi kapitalist uygulamalar sebebiyle üretim toplumundan, tüketim toplumuna bir geçiş yapılmıştır. Bu zihniyet, geçim şartlarını zorlaştırdığından bu sebeple bazı kadınlar istemese de çalışmak zorunda kalmaktadır. Dinimize göre kadın çalışmak zorunda değildir. Babası, abisi, amcası yani hayatta olan yakın akraba erkekleri, kadına bakmak zorundadır. Fakat günümüz modern cahiliyesinin, kurduğu köle düzeni ile zorlaştırdığı hayat şartlarına baktığımızda, bu biraz zor görünüyor. Bu durum bizim büyük aile yapımızın çökertilmesinin kaçınılmaz bir sonucudur. Oynanan oyunun farkında olmazsak, kumara ve faize bile fetvalar buluruz. Geleceğe yatırım yapma planı ile cebine üç beş kuruş daha fazla girmesi için çalışan eş arayan erkekler de var. Bu erkekler gelecek planı yaparken genellikle bugünden de oluyorlar.

 

2. Onlara ihtiyaç olunduğu için çalışması gereken kadınlar:

 Kadınlara hizmet veren alanlarda kadının çalışması bir ihtiyaçtır. Gereklidir de. Doktorluk, özellikle kadın doğum alanı, ebe, hemşire, anaokulu öğretmeni ve kız okullarında öğretmenlik ve dini ilimler alanında kadınların kadınlara hizmet vermesi gerekir. Çünkü bu alanlarda kadınların kadınlarla muhatap olması gerekir. Ancak kadının bu alanlarda yapacağı çalışma, hem mesai ve hem de ahlaki olarak aile hayatını olumsuz etkilemeyecek şartları taşıması gerekir.

 

3. Keyfi çalışanlar:

Maddi ihtiyacı olmayan fakat çeşitli sebeplerle çalışan hanımlar var. Bir gruplama yaparsak:

yy Üniversite mezunu olduğu için kendini çalışmak zorunda hissedenler: Bunlar, “O kadar okudum, çalışayım da boşa gitmesin” diye düşünür, kendilerini çalışmak zorunda hissederler. Oysa böyle bir mecburiyet yoktur. Her okuyan kadın çalışmak zorunda değildir.

yy Statü için çalışanlar: Mevki, makam, çalışarak toplum içinde değer görme isteği olanlar. Ev hanımlığı sürekli küçümsendiği için bazı hanımlar çalışarak değer görme arzusu içine giriyorlar. Kadınlar kariyer yaparken çoğunlukla evlilikleri bitiyor. Toplum, paralı, yalnız ve mutsuz kadınlarla doludur. Para ve mevki kadının yaratılış ihtiyacı olan bağlanma ve aile olma ihtiyacını gideremez.

yy Kocam boşarsa ya da aldatırsa ortada kalırım kaygısı ile çalışanlar: Rabbimiz, “Ben kulumun zannı üzereyim, benden ne beklerse onu veririm” buyurmuştur. Bu yüzden böyle düşünenlerin başına düşündükleri genellikle gelir.

yy Ev işlerini ve çocuk bakmayı sevmeyip dışarıda çalışmayı daha rahat bulduğu için çalışanlar: Bu anlayış da aile kurumunu tehdit ediyor.

yy Aile baskısı ile çalışanlar: “Senin için dünyanın masrafını ettik, çalış da boşa gitmesin” diye düşünen anne-babaların baskısı ile çalışan kadınlar da çoğunlukta. Kendi maaşı geçimlerine yettiği halde daha lüks içinde yaşamak için karısının çalışmasını isteyen ve baskı yapan erkekler de var.

yy Kocaya muhtaç olmamak için çalışanlar: Kocadan para istemek zorunda kalmamak, daha rahat harcama yapmak için çalışan kadınlar da azınlıkta değil. Kadın, kocasının parasına muhtaçsa kocada kadının pek çok şeyine muhtaç. Hepimiz ölümlüyüz ve bir şekilde birbirimize maddi-manevi ihtiyaçlarımız için muhtaç yaratılmışız.

yy Can sıkıntısından çalışanlar: Genellikle bekar ya da çocuksuz hanımlar can sıkıntısından çalışıyorlar. Maddi ihtiyacı olmayan hanımlar can sıkıntısından çalışmak yerine sosyal alanlarda Allah rızası için hizmet etseler daha kârlı olur. Ebedi hayat için daha çok birikim yapmış olurlar.

İslam’ı yaşamak için ilim sahibi olmak ile çalışmak ve kariyer yapmak için okumak arasında fark vardır. Allah için yapılan ile dünya ve nefsaniyet için yapılan arasında fark vardır. Biz Milli Görüşçüler, kadını çalışmaya mecbur eden şartları ortadan kaldırmanın mücadelesini veriyoruz. Ancak ezilenler, kendilerini ezenlerin yanında yer alınca bizim yapacak bir şeyimiz olmuyor.

SORULACAK SORULAR

Çalışan bir kadın ya da çalışmaya niyet eden bir kadın şu soruları kendine sormalıdır: Çalışmam gerekiyor mu? Neden çalışıyorum? İhtiyaç için mi lüks için mi çalışıyorum? İhtiyacım olmadığı halde çalışarak bir erkeğin işsiz kalmasına sebep oluyor muyum? Ben daha lüks yaşamaya çalışırken bir erkeğin çocuklarına ekmek götürmesine engel oluyor muyum? Erkeklerin işsiz kalmasında daha lüks yaşamak için çalışan kadınların payı ne kadar bunları bir mümin olarak düşünmemiz lazım. Yaptığım iş yaratılışıma uygun mu? Bana maddiyatın yanında manevi olarak katkısı mı var, yoksa maneviyatıma zararı mı var? Kadın çalıştığı iş ve ortamda manevi kayba uğruyor mu? İş hayatı evlilik hayatımı nasıl etkiliyor? Çocuklarıma annelik yapabiliyor muyum? Her kul için önemli olan ahiretini düşünüp dünyasını İslam’ca yaşamaktır

Bakmadan Geçme