İSO İstanbul İmalat PMI : İstanbul imalat sanayideki daralma hız kesti
İstanbul İmalat Sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) anket verilerine göre, İstanbul imalat sanayinde süren daralma hızı, Kasım ayında yılbaşından bu yana en düşük düzeye geriledi.
Markit'in İstanbul Sanayi Odası (İSO) için hazırladığı İstanbul PMI Endeksi, Ekim ayında 47.2 olarak ölçülen düzeyinden Kasım ayında, 49.3’e yükselerek, İstanbul imalat sektöründe yılbaşından bu yana gözlenen daralmanın hız kesmekte olduğuna işaret etti.İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat PMI verisinin yılbaşından beri ortalaması 48,2 düzeyinde bulunuyor. İstanbul imalatçıları tarafından alınan yeni siparişlerde ocak ayından beri gözlenen düşüş eğilimi kasım ayında da devam etmesine rağmen, daralma hızı yılbaşından beri gözlenen en düşük düzeyde gerçekleşti.
Yeni ihracat siparişleri de ağustos ayından bu yana görülen en hafif düzeyde geriledi.Markit Kıdemli Ekonomisti Trevor Balchin, İSO İstanbul İmalat PMI anketi hakkında yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Kasım verileri, İstanbul imalat sektöründe yıl başından beri gözlenen daralmanın hız kesmekte olduğuna işaret etti. Üretim, yeni siparişler ve satın alma faaliyetleri Kasım ayında marjinal düzeyde geriledi ve PMI endeksi kritik eşik 50,0 değerine yıl başından beri en yakın düzeyde gerçekleşti.
Kasım anketi ayrıca girdi fiyatları enflasyonunda belirgin düşüş yaşandığını ve bunun da Türk Lirasındaki değer kazancından kaynaklandığını gösterdi.”Markit'ten yapılan açıklamada, 'Üretim, yeni siparişler ve satın alma faaliyetlerinde marjinal düzeyde daralma yaşanırken imalat istihdamında artış kaydedildi. Son dönemde Türk Lirasında yaşanan değer kazancının yansıması olarak girdi fiyatları enflasyonu Kasım ayında belirgin bir şekilde yavaşladı ve son iki buçuk yılın ikinci en düşük düzeyine geriledi' denildi ve şu saptamalara yer verildi:'Yeni siparişlerdeki gerilemenin bir yansıması olarak İstanbul imalatçılarının satın alma faaliyetleri Kasım da dahil olmak üzere üst üste 11 aydır daraldı.
Bu da imalat sektörünün üretim öncesi stoklarında düşüşe neden oldu. Ancak satın alma aktivitesinde Kasım’da yaşanan düşüş Mayıs’tan sonraki dönemin en düşük düzeyinde ölçüldü. Kasım anketinde ortaya çıkan olumlu gelişmelerden biri imalatçıların istihdamı son üç ay içerisinde iki kez artırmaları oldu. Üstelik istihdamdaki artış Şubat’tan beri gözlenen en yüksek düzeyde gerçekleşti.
'Girdi fiyatları enflasyonunun Kasım ayında Ocak ayından beri gözlenen en düşük düzeye indiği de vurgulanan açıklamada, 'Üstelik enflasyondaki aylık yavaşlama 2006 yılının Ağustos’undan sonraki dönemin en sert düzeyinde gerçekleşti. Girdi maliyetlerindeki artışın belirgin şekilde yavaşlamasıyla uyumlu olarak nihai ürün fiyatları enflasyonu da Kasım ayında geriledi. Ancak enflasyondaki düşüş ılımlı düzeyde kaydedildi ve uzun dönem ortalamasına yakın düzeyde ölçüldü' diye eklendi.