İslam İşbirliği Teşkilatı'ndan 'İsrail' çağrısı
İslam İşbirliği Teşkilatı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni uluslararası meşru kararlara uyması için İsrail'e baskı sorumluluğunu üstlenmeye çağırdı.
İsrail'in Golan Tepeleri'ne ilişkin çıkışını değerlendirmek üzere İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) Cidde'deki Genel Sekreterlik binasında yapılan olağanüstü toplantıda, İsrail hükümetinin, 17 Nisan'daki haftalık kabine toplantısını, işgal altındaki Golan Tepeleri'nde düzenlemesi ve Başbakan Binyamin Netanyahu'nun "İsrail, Golan Tepeleri'ni sonsuza dek elinde tutacak" şeklindeki ifadeleri kınandı.
Yapılan yazılı açıklamada, İsrail kabine toplantısının işgal altındaki Golan Tepeleri'nde yapılması, buranın İsrail'e ilhakını pekiştirme çabalarını sürdürme şeklinde değerlendirilerek, söz konusu durumun Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararları ile uluslararası ilkelere aykırı olduğu belirtildi.
Oturum başkanı İİT Kuveyt Daimi Temsilcisi Salih Ali es-Sagabi'nin açılış konuşmasına yer verilen açıklamada, BMGK, Arap ve İslam örgütleri kararlarına dayanılarak, "Golan'ın Suriye-Arap toprağının ayrılmaz bir parçası" olduğu, örgüt toplantısının da "İslam aleminin tüm dünyaya İsrail'in Golan ve halkına uygulamalarını reddettiğinin ve kınadığının bir kanıtı" olduğu vurgulandı.
Açıklamada, İİT Genel Sekreteri İyad Medeni adına konuşma yapan İİT'nin Filistin ve Kudüs İşlerinden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Semir Bekr Ziyab, BMGK'nin, uluslararası meşru kararlara uyması için İsrail'e baskı sorumluluğunu üstlenmeye çağırdı.
Ziyab ayrıca, Cenevre'deki İslami gruplardan, Filistin ve işgal altındaki Arap topraklarının, BM İnsan Hakları Konseyi'nin insan hakları durumunu ilgilendiren 7. maddenin tartışılması için tüm üyelerden geniş katılımlı bir oturum sağlamaları konusunda çalışma yapmalarını talep etti.