FETÖ/PDY operasyonlarında tutuklu sayısı 400'e yaklaştı
Devlet içinde yapılanarak çıkarları doğrultusunda usulsüzlük, yasa dışı uygulama ve kumpas çalışmaları yürüten Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETO/PDY) yönelik bu yıl ilk 2 ayında düzenlenen operasyonlarda 316 kişi gözaltına alındı, 109 kişi tutuklandı. Operasyonların başladığı 2014 yılından bu yana 2 bin 100'den fazla şüpheli gözaltına alınırken tutuklananların sayısı ise 400'e yaklaştı.
KONYA/İZMİR
Devlet içinde yapılanarak çıkarları doğrultusunda usulsüzlük, yasa dışı uygulama ve kumpas çalışmaları yürüten Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETO/PDY) yönelik bu yıl ilk 2 ayında düzenlenen operasyonlarda 316 kişi gözaltına alındı, 109 kişi tutuklandı. Operasyonların başladığı 2014 yılından bu yana 2 bin 100'den fazla şüpheli gözaltına alınırken tutuklananların sayısı ise 400'e yaklaştı.
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, yılbaşından bu yana gerçekleştirilen operasyonlarda 316 şüpheli gözaltına alınırken 109 kişi ise tutuklandı.
Operasyonlarda, oluşumun örgütlenme yapısı, eğitim kurumları üzerinden para transferleri, sosyal yaşamdaki etkinliği ve iş dünyası üzerinde oluşturduğu baskı yöntemleri deşifre edilirken, örgüt lideri Fetullah Gülen hakkındaki yakalama kararı sayısı 23'e çıktı, bunlardan 3'ü ise mahkemelerce "gıyabi tutuklama" kararına çevrildi.
"25 Aralık darbeye teşebbüs" davası başladı
FETÖ/PDY'nin, takipsizlikle sonuçlanan 25 Aralık soruşturmasında usulsüzlükler yaptığı ve şüphelilere kumpas kurarak darbeye teşebbüs ettiği iddiasıyla, aralarında firari sanık Fetullah Gülen'in de bulunduğu, 8'i tutuklu 69 sanığın yargılanmasına 6 Ocak'ta başlandı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, sanık avukatlarının yetkisizlik ve görevsizlik taleplerini oy birliğiyle reddetti.
"Himmet ile terörizme finansman sağlandı"
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, FETÖ'ye finansal destek sağlamakla suçlanan 5 kişi hakkında hazırladığı iddianame, Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. İddianamede sanıkların "himmet" adı altında para toplayarak "Terörizmin Finansmanı Hakkındaki Kanun" ile "Yardım Toplama Kanunu"na muhalefet ettikleri belirtildi.
FETÖ/PDY'nin şifreleri çözülüyor
Uşak'ta yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında, oluşumun örgütlenme yapısı, eğitim kurumları üzerinden para transferleri, sosyal yaşamdaki etkinliği ve iş dünyası üzerinde oluşturduğu baskı yöntemleri deşifre edildi.
Operasyon ile örgütün "himmet" adı ile topladığı paraları yurt dışına eğitim kurumları kanalıyla transfer ettiği, örgüte finansal destek sağlamayan iş adamlarına çeşitli kamu kurumları ya da "büyük ikna ağabeyleri" ile baskı kurulduğu belirlendi. Yapının, "evlilik imamları" ile sempatizanlarının örgütün izni olmadan evlilik yapmalarının önüne geçtiği, "aile yapısı arşivi" ile binlerce kişiyi fişlediği, 17-25 Aralık sürecinde örgüt üyelerinin hükümet aleyhine sosyal medyada propaganda yapmaları için baskı oluşturduğu iddialar arasında yer aldı.
Hidayet Karaca "FETÖ/PDY" ana soruşturması kapsamında da tutuklandı
"Tahşiyecilere kumpas" davası kapsamında Silivri Cezaevinde tutuklu bulunan Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, 26 Ocak'ta Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın FETÖ/PDY'ye ilişkin ana soruşturması kapsamında da tutuklandı.
Selam Tevhid'de kumpas soruşturması
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen Selam Tevhid'de kumpas soruşturması kapsamında, aralarında üst düzey emniyet görevlilerinin de bulunduğu 26 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Soruşturma kapsamında gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen 17 şüpheliden aralarında Merkez Valisi Ahmet Pek'in de bulunduğu 6 kişi tutuklandı.
Kaynak Holding hakkındaki soruşturma
FETÖ/PDY bünyesinde faaliyet gösterdiği iddiasıyla Kaynak Holding'e yönelik yürütülen soruşturma kapsamında bugüne kadar 10 gizli tanığın kendi istekleriyle savcılığa gelerek ifade verdiği öğrenildi.
"Bahtiyar" kod adlı gizli tanığın savcılığa verdiği ifadede, holding bünyesinde faaliyet gösteren Sürat Kargo çalışanlarının Şirket İçi Tesellüm (ŞİT) adını verdikleri denetim dışı kurdukları bir sistemle holdinge para aktarımı yaptıklarını anlattığı belirtildi. "ŞİT" adı verilen sistemi incelemeye alan savcılık, bu sistemle şirket paralarının bankacılık sistemine girmeden, vergi denetimi ve incelemeden muaf bir şekilde holdinge aktarıldığı iddiası üzerinde duruyor.
Anadolu 1. Sulh Ceza Hakimliği'nin kararı doğrultusunda, holdingle organik bağı olduğu tespit edilen 12 şirkete daha kayyum atandı. Hakimlik, önceki şirketlere atanan kayyum heyetinin, yeni tespit edilen 12 şirkette de görev almasına karar verdi. Soruşturma kapsamında, Kaynak Holding'le organik bağı olduğu tespit edilen şirket sayısı 58'e ulaştı.
Gülen hakkındaki yakalama kararı 23'e çıktı
Türkiye genelinde FETÖ/PDY yönelik yönelik yürütülen soruşturma ve açılan davalarda örgüt lideri Gülen hakkındaki yakalama kararlarının sayısı 23'e çıktı. Yakalama kararlarından 3'ü çeşitli mahkemelerce "gıyabi tutuklama" kararına çevrildi.
MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin soruşturma
Soruşturma kapsamında tutuklanan Tuğgeneral Hamza Celepoğlu'nun avukatının da aralarında bulunduğu 4 avukat hakkında gözaltı kararı verildi. Şüpheli avukatların, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'a ait olduğu iddia edilen bir evi, MİT tırlarına ait görüntüleri yayınlaması karşılığında fahiş fiyatla satın aldığı öne sürüldü. Gözaltına alınan 3 avukat, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Hakkında gözaltı kararı bulunan şüpheli avukatlardan Faruk Öksüz de 24 Şubat'ta yakalandı. Öksüz'ün ikametgahında yapılan aramada sinyal kesici jammer cihazı bulunduğu belirtildi.
"Böcek"te ikinci dava başladı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde çalışma ofislerine dinleme cihazı konulmasına ilişkin FETÖ üyesi ve yöneticisi olmakla suçlanan 11 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşması tamamlandı. Mahkeme, Erdoğan'ın davaya müdahil olarak katılmasına karar verdi.
Eğitime usulsüz devam eden dershaneye kapatma talebi
Isparta'nın Yalvaç ilçesinde daha önce kapatılan FETÖ/PDY bağlantılı bir dershanenin faaliyetlerine usulsüz devam ettiğini belirleyen kaymakamlık, belediyeye yazı göndererek dershanenin kapatılmasını talep etti.
Isparta merkezde faaliyet gösteren bir dershane kurucusu hakkında ise Milli Eğitim Müdürlüğüne şantaj yaptığı iddiasıyla soruşturma açıldı.
İzmir'deki "askeri casusluk" davası
26 Şubat'ta İzmir'de, FETÖ/PDY örgütünün yönlendirmesiyle bazı asker ve bürokratların tasfiyesi amacıyla kasıtlı usulsüzlükler yapılarak oluşturulduğu iddia edilen "askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" davasında mahkeme heyeti, aralarında muvazzaf askerlerin de bulunduğu 357 sanık hakkında beraat kararı verdi.
Mahkeme heyeti, soruşturma aşamasında görev yapan kamu çalışanları hakkında fezleke hazırlanmasını ve Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasını da kararlaştırdı.