Erdoğan Nobel'e neden aday gösterilmiyor?

İç savaş nedeniyle 6 yılda 14 milyon Suriyeli mülteci konumuna düştü, bunların 3,5 milyonuna kucak açan Türkiye bu şefkati ile dünya tarihine geçti. Peki Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bu konuda neden Nobel'e aday gösterilmiyor?


Suriye'de 6 zyıldır süren iç savaş dolayısıyla 14 milyon dolayında Suriyeli göç etmek zorunda kaldı.

Vatansız kalan Suriyelilere şefka kollarını, kucağını açan en büyük ülke ise Türkiye oldu. Türkiye, 3,5 milyon Suriyeliye ev sahipliği yapıyor. İşte İç Anadolu Genç İşadamları Federasyonu İÇGİAF'ın  Genel Fatma Semiz de Türkiye'nin bu fedekarlığına dikkat çekerek çarpıcı bir soruyu gündeme getirdi: "Cumhurbaşkanımız niçin Nobel'e aday gösterilmiyor?"


İÇGİAF Başkanı Fatma Semiz, Türkiye’nin Suriye’li 3,5 milyon mülteciye ev sahipliği yapmasının tarihe geçecek bir insanlık hareketi olduğunu bildirdi. 
İç Anadolu Genç İş Adamları Konfederasyonu (İÇGİAF) Genel Başkanı Fatma Semiz, Türkiye’nin 3.5 milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapmasının dünyada eşi benzeri olmayan bir iyilik harekete olduğunu kaydetti. Türkiye’nin kısıtlı imkanlara rağmen bu büyük göç dalgasına sahip çıkmasının tüm dünyada saygı uyandırdığını belirten Semiz” Federal Almanya Başbakanı Angela Merkel,İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson Türkiye’nin bu özverisine teşekkür etti.

Semiz, "Türk Milletini temsilen Sayın Cumhurbaşkanımızın Nobel Barış Ödülüne aday olmasını istiyoruz” ifadesini kullandı.

İç Anadolu Genç İş Adamları Konfederasyonu (İÇGİAF) Genel Başkanı Fatma Semiz, her yıl ulusların ve halkların kardeşliği, silah ve orduların azaltılması ve barış kongreleri düzenlemek için en çok çaba sarf eden kişi, kişiler veya kuruluşlara verilen Nobel Barış Ödülüne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Aday gösterilmesini istedi. Türkiye’nin son 6 yıldır dünyanın en büyük mülteci hareketliliğine ev sahipliği yaptığını ve yapmaya da devam ettiğini vurgulayan Semiz, “Türk Milleti adına Sayın Cumhurbaşkanımızın bu Ödüle Aday gösterilmesini istiyoruz” diye konuştu.

Türkiye’nin kısıtlı imkanları ile bu büyük göç dalgasını tek başına çözdüğünü anımsatan Semiz, şunları söyledi:
“İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson,”Türkiye’nin Suriye’deki korkunç krize karşı yürüttüğümüz ortak mücadelemize yaptığı çok büyük katkının farkında olduğumuzu ifade etmek isterim. Türkiye 3 milyondan fazla mülteciye ev sahipliği yaparak inanılmaz bir fedakârlık sergiledi” diyor. Federal Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye’nin Suriyeli mülteciler konusunda yaptığı çalışmalara teşekkür etti. Yani tüm Dünya, Türkiye’nin gösterdiği fedakarlığı biliyor ve takdir ediyor.

Şimdi bu doğrultuda bir çalışma yapılarak Sayın Cumhurbaşkanımızı Nobel Barış Ödülü için Aday göstermeliyiz. Bu konuda Üniversitelerimizi harekete geçmeye davet ediyoruz. Adaylık sürecinde biz iş dünyası temsilcileri de etkili bir lobi faaliyeti yürütmeliyiz.Türkiye bu konuda asla mütevazi olmamalı”


Rakamlarla Suriyeli Mülteciler Göç İdaresi’nin verilerine göre ise Türkiye’de 3.5 milyon mülteci yaşıyor. Türkiye resmi verilere göre Suriyelilere 2011 yılından bu güne kadar kişi başına 8.333 dolar para harcadı. Bugünkü dolar kuru (3.67) ile TL karşılığı 30.582 TL oluyor. Suriyelilerin 2011 yılından bu yana Türkiye’ye geldikleri varsayıldığı zaman son 6 yılda Suriyeli başına devlet yılda ortalama 5.097 TL’lik masraf yapıyor. Bu rakam Suriyelilere yapılan sosyal yardımlar, sağlık, barınma ve eğitim gibi hizmetlerde kullanıldı. Suriyeliler için Türkiye bugüne kadar 25 milyar dolar harcamada bulundu. 
 

 

Bakmadan Geçme