Erdoğan karşıtlığını 'darbe sevicilik' çizgisine götürebilen Tarık Akan'ı nasıl bilirdiniz?

Vefatının ardından ise sözde muhafazakar geçinen bazı isimler, 'Ölülerinizi hayırla yad ediniz' ilahi emrini unutarak Akan'a hakarete varan sözlü saldırılarda bulundular. Peki 66 yaşında vefat eden Tarık Akan'ı sağlığında nasıl bilirdiniz?

  • 4161

(CEMAL İNCESOYLUER) (HABER PLATOSU)

66 yaşında vefat eden Tarık Akan, son dönemde koyu Recep Tayyip Erdoğan karşıtlığı ile belleklerde yer buldu. Vefatının ardından ise sözde muhafazakar geçinen bazı isimler, "Ölülerinizi hayırla yad ediniz" ilahi emrini unutarak Akan'a hakarete varan sözlü saldırılarda bulundular.

Hem sanat, hem de kendi özel hayatında iki dönemi vardır Tarık Akan’ın. 12 Eylül öncesinde jakoben bir hayatın ve sinemadaki yakışıklı jön rollerinin aranılan ismidir. Sonra, sol ideolojiyi benimser. Yaptığı filmlerde bu ideolojiyi beyaz perdeye yansıtır.

 

12 Eylül darbesinde küçük de olsa, sıkıntı yaşar. Bunu da “Anne Kafamda Bit Var” kitabıyla paylaşır. Tarık Akan’ın son yıllardaki solculuğu, tipik darbe seviciliği diye özetleyebileceğimiz bir metafora evrilir. Hatta, son yıllarda demişken, Uğur Dündar ve Müjdat Gezen’le birlikte, bu ideolojik evrilmeyi sadece AK Parti ve Erdoğan düşmanlığı şeklinde tezahür eder.

Dürüst ve namuslu bir adamdır, Tarık Akan. Her dönemin adamı olmayı elinin tersiyle itmiştir. İnandıklarıyla paralel yaşamıştır. Antidemokratik demokrasi anlayışına rağmen, jakobenizmi iliklerine kadar hissedip dile getirmesine rağmen, postallara karşı özel bir merakı olmasına rağmen, nur topu gibi Marksist devrimlerin halka rağmen halk için anlayışında olacağına inanmasına rağmen, Tarık Akan’a saygı duyuyorum. Çünkü, son 15 yıldır inandığı gibi yaşadı, yaşadığı gibi inandı…

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

 

Bakmadan Geçme