• Haberler
  • Gündem
  • Erdoğan İslam İşbirliği Teşkilatı'nın kapanış konuşmasını yaptı

Erdoğan İslam İşbirliği Teşkilatı'nın kapanış konuşmasını yaptı

Cumhurbaşkanı Erdoğan İslam İşbirliği Zirvesi'nin kapanış oturumunda konuştu.

  • 893

13. İslam Zirvesi’nin kapanış oturumunda bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Filistin Kararı, 2016-2025 Eylem Programı, Nihai Bildiri ve İstanbul Bildirgesi’nin kabulüyle adalet ve barış için birlik ve dayanışma temasıyla düzenlediğimiz zirvenin sonuna gelmiş bulunuyoruz. Kabul ettiğimiz Filistin kararı, Filistinli kardeşlerimizin göstermekte olduğu onurlu direnişe İslam dünyası olarak verdiğimiz desteğin bir kez daha en üst düzeyde ispatıdır, en düzeyde ifadesidir. Filistinli kardeşlerimizi bugüne kadar asla yalnız bırakmadık, inşallah hiçbir zaman da yalnız bırakmayacağız” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 13. İslam Zirvesi’nin kapanış oturumuna katıldı. İstanbul Kongre Merkezi’nde, üye ülkelerin heyet başkanlarının katılımıyla gerçekleşen oturumda, oturum başkanı sıfatıyla yer alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, oturumda; Filistin Konulu Karar Tasarısı, İslam İşbirliği Teşkilatı 2016-2025 Eylem Planı, Zirve Nihai Bildirisi ve İstanbul Bildirgesi’nin kabul edileceğini hatırlatarak, belgeleri üyelerin onayına sundu.

FİLİSTİN’İN ONURLU DİRENİŞİNE İSLAM DÜNYASININ VERDİĞİ DESTEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, oylamada belgelerin kabul edilmesinin ardından, ev sahibi sıfatıyla Türkiye tarafından hazırlanan İstanbul Bildirgesi’nin İslam dünyasına hayırlı olması temennisinde bulundu. Zirvede 1,7 milyar Müslümanı temsil eden liderler olarak bir araya geldiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, temsil ettikleri ülke vatandaşlarının ve tüm Müslümanların sorumluluğu gibi ağır bir yükü omuzlarında taşıdıklarını hatırlattı.

2 gün boyunca Müslümanların ve insanlığın hayrına neler yapabilecekleri, daha huzurlu, adil ve müreffeh bir dünyayı nasıl inşa edebilecekleri konularında fikir alışverişinde bulunduklarının ve verimli istişareler gerçekleştirdiklerinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Filistin Kararı, 2016-2025 Eylem Programı, Nihai Bildiri ve İstanbul Bildirgesi’nin kabulüyle adalet ve barış için birlik ve dayanışma temasıyla düzenlediğimiz zirvenin sonuna gelmiş bulunuyoruz. Kabul ettiğimiz Filistin kararı, Filistinli kardeşlerimizin göstermekte olduğu onurlu direnişe İslam dünyası olarak verdiğimiz desteğin bir kez daha en üst düzeyde ispatıdır, en düzeyde ifadesidir. Filistinli kardeşlerimizi bugüne kadar asla yalnız bırakmadık, inşallah hiçbir zaman da yalnız bırakmayacağız.”

“2016-2025 EYLEM PROGRAMI BELGESİ ETKİN BİR ŞEKİLDE UYGULANMALI”

Önümüzdeki 10 yıl için İİT üye ülkelere pek çok alanda hedefler belirleyen 2016-2025 Eylem Programı Belgesi’nin ekonomik ve beşeri kalkınma yolunda önemli bir adım olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Belgenin kabulü önemli olmakla birlikte, asıl önemli olan bu belgenin etkin bir şekilde uygulanmasıdır; bunun da takipçisi olacağız. Nihai Bildiri’de üye ülkelerdeki önemli siyasi gelişmeler, ekonomik, kültürel, sosyal sorunlar ve insani durum konularında ortak bir tavır ifade ettik. Ayrıca, teşkilat üyesi olmayan ülkelerdeki Müslüman toplulukların vaziyeti, sıkıntıları ve ihtiyaçları konusunda duruşumuzu ortaya koyduk. Özellikle içinde bulunduğumuz kritik dönemde bu tavrın son derece önemli ve anlamlı olduğuna inanıyorum” diye konuştu.

“13. İSLAM ZİRVESİ’NDE ALINAN KARARLAR MİLYARLARCA İNSANA UMUT VERDİ”

“Doğudan batıya, kuzeyden güneye gözlerini İstanbul’a, bizlere çeviren İslam âleminin içinde bulunduğu zor şartların aşılmasında ihtiyaç duyduğumuz en önemli şey, birlik, beraberlik ve dayanışmadır” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Zirve sırasında sergilediğimiz kardeşlik tablosu ile tüm Müslümanlara ve insanlara önemli mesajlar verdiğimizi düşünüyorum. Burada aldığımız kararlar milyarlarca insana umut vermiştir. Şunu asla unutmamalıyız: Yeryüzünde bir kişi bile haksız yere acı çekiyorsa, zulüm görüyorsa bu sayı çok fazladır. Hazreti İbrahim’in ateşine su taşıyan karınca misali zulmün engellenmesi, adaletin hâkim olması için attığımız her adım kıymetlidir, önemlidir. Gayret bizden, tevfik Allah’tandır. Önümüzdeki süreçte bu anlayış ve inançla çalışmalarımızı sürdüreceğimize inanıyorum.”

Konuşmasının sonunda ev sahibi ülke olarak İslam dünyasının mevcut sorunları ve bunların çözümüne yönelik ortaya koydukları yaklaşımları içeren İstanbul Bildirgesi’ni yayınlayacaklarını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini; heyet başkanlarına katılımları için teşekkür ederek ve İstanbul’dan güzel hatıralarla ayrılmalarını temenni ederek tamamladı.

 

Bakmadan Geçme