Dün generaldiler, bugün 'er' oldular! Darbecilerin rütbeleri nasıl söküldü?

TSK'dan atılan 1.684 askerin rütbeleri sökülecek mi? Anlı şanlı 'general' rütbesini taşıyan mahut generaller olmak üzere darbeci subay ve astsubaylar 'er'liğe düşürülecek mi?

  • 6421

(HABER PLATOSU - ÖZEL)

15 Temmuz darbe girişimiyle alakalı olarak Türk Silahlı Kuvvetlerinden 1.684 subay ve astsubay atıldı.

 

"Olağanüstü Hal Kapsamında Alınması Gereken Tedbirler ile Bazı Kurum ve Kuruluşlara Dair Düzenleme Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname" Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında dün gece yayımla

Bu KHK’ya göre Kara Kuvvetleri Komutanlığında 87 general, 726 subay, 256 astsubay, Deniz Kuvvetleri Komutanlığında 32 amiral, 59 subay, 63 astsubay, Hava Kuvvetleri Komutanlığında 30 general, 314 subay, 117 astsubay olmak üzere toplam bin 684 asker, Türk Silahlı Kuvvetlerinden ihraç edildi; teknik tabirle “çıkarıldı”.

Peki ordudan atılan generaller başta olmak üzere tüm subay ve astsubayların tabiri caizse rütbeleri de söküldü mü?

"Türk Silahlı Kuvvetlerinden çıkarılan asker kişilerin, mahkumiyet kararı aranmaksızın askeri rütbe ve memuriyetleri alınır ve bu kişiler yeniden Türk Silahlı Kuvvetlerine kabul edilmezler. Bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemez, doğrudan veya dolaylı olarak görevlendirilemezler, bunların uhdelerinde bulunan her türlü mütevelli heyet, kurul, komisyon, denetim kurulu tasfiye kurulu üyeliği vesair görevleri de sona ermiş sayılır."

 

Buradaki “mahkumiyet kararı aranmaksızın askeri rütbe ve memuriyetleri alınır” cümlesi kritik anlam taşıyor. Bu ifadenin daha Türkçesi şu: Atılan 1.684 general, subay ve astsubay artık bu rütbelerini kaybettiler. Hepsi oldu birer “er”…

Dün generaldiler, bugün

12 EYLÜL DARBECİLERİ DE YAŞASAYDI RÜTBELERİ SÖKÜLECEKTİ

 

15 Temmuz darbecilerinin bugün yaşadığı şoku 12 Eylül darbecilerinin yakın zamana kadar hayatta olan iki temsilcisi de yaşayacaktı ki hak vaki olup vefat ettikleri için “orgenerallik” rütbesini kaybedip generalken “er” rütbesine düşmekten kurtuldular.

 

Evet; 12 Eylül davası, 15 Temmuz darbe girişiminden sadece birkaç hafta önce, Haziran’da sonuçlandı.

 

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ve eski Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya'nın 12 Eylül askeri darbesine ilişkin yargılandığı davanın temyiz incelemesini Haziran’ın son haftasında sonuçlandırdı.

 

İki kafadar, 765 sayılı TCK'nın "Devlet kuvvetleri aleyhine cürümler" başlıklı 146. maddesi uyarınca önce "ağırlaştırılmış müebbet hapis" cezasına çarptırıldı, ardından takdiri indirimle bu cezaları "müebbet hapis cezasına" çevrildi.

 

Kararın temyiz edilmesinin akabinde süreç devam işlerken, hak vaki oldu, Azrail kapıyı çaldı, Kenan Evren 9 Mayıs 2015'te, Şahinkaya 9 Temmuz 2015'te hayatını kaybetti.

 

Yerel mahkeme kararının temyiz incelemesini tamamlayan Yargıtay 16. Ceza Dairesi, sanıkların ölümleri nedeniyle davanın düşürülmesine karar verdi. Eğer hayatta olsalardı rütbeleri sökülecekti; orgenerallikten erliğe düşeceklerdi.

 

İLHAMİ ERDİL ORAMİRAL İKEN “ER” OLMUŞTU

 

Türk Silahlı Kuvvetlerinin yakın tarihinde generalken erliğe düşen bir isim var… Deniz Kuvvetleri eski Komutanı İlhami Erdil'in rütbesi de, yolsuzluk suçundan yargılandığı askeri mahkemede 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılınca rütbesi oramirallikten ere düşürülmüştü.

 

Bakmadan Geçme