Diyarbakır'da PKK'ya 'silahları bırak' çağrısı
Diyarbakır'da bir araya gelen 600'den fazla STK temsilcisi yayınladıkları bildiri ile terör örgütü PKK'ya silah bırakma çağrısında bulundu.
Diyarbakır'da bir araya gelen Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde faaliyet gösteren 600'den fazla sivil toplum kuruluşunun temsilcisi, terör örgütü PKK'ya "silahları bırak" çağrısı yaptı.
Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) öncülüğünde merkez Yenişehir ilçesindeki Şeyh Said Meydanı'nda toplanan, aralarında Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın'ın da bulunduğu sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri son günlerde yaşanan terör saldırılarını kınadı.
Ellerindeki Türkçe ve Kürtçe dövizlerle terör örgütüne çağrıda bulunan sivil toplum kuruluşlarının üyelerine bazı vatandaşlar da destek verdi.
"Silah hak arama yöntemi olamaz"
STK'lar adına ortak bildiriyi okuyan Eğitim-Bir Sen Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Çakırcı, kardeşliğin sağlam bir zeminde ümmet bilinciyle hareket edilerek oluşturulabileceğini söyledi.
Sorunların hak ve adalet çerçevesinde ele alınarak çözülebileceğini ve akan kardeş kanının durdurulabileceğini belirten Çakırcı, "Çabamız ebedi kardeşliktir. Silah hak arama yöntemi olamaz ve var olan sorunları derinleştirmekten başka işe yaramaz" dedi.
"Barışın en temel şartı silahların susmasıdır"
Barışın en temel şartının silahların susması olduğunu vurgulayan Çakırcı, "Barışın taçlandırılması için örgüt derhal silah bırakmalı, normalleşmenin önü açılmalı, korku ve baskıya neden olan dayatmalardan vazgeçmelidir. Kalıcı barış, PKK'nın hem şiddet dilini hem şiddet aparatlarını hem de şiddet aracı olan silahı bırakmasıyla mümkündür" ifadesini kullandı.
Çakırcı, siyasetin tek tipçi, dışlayıcı anlamlar içeren çağrılardan vazgeçmesi, çözüm olarak sokağı değil, TBMM'yi görmesi gerektiğini dile getirdi.
"Sessiz devrime sahip çıkılmalıdır"
Sorunun güvenlik bürokrasisine havale edilmeden çözüme kavuşturulmasını ve kardeşlik süreci ile elde edilen kazanımların heba edilmesine izin verilmemesini isteyen Çakırcı, "Vesayetçiler eliyle getirilen uygulamaların son bulduğu bir süreçte geçmişe özlem duyan yapıların tuzaklarına siyaset düşmemelidir. Süreç içerisinde gerçekleştirilen sessiz devrime sahip çıkılmalıdır" şeklinde konuştu.
"Çözüm Süreci yeniden canlandırılmalı"
Çakırcı, devletin demokratik dönüşümü için atılan adımlardan vazgeçilmemesi, özgürlükçü bir anayasanın yapımı için sorumluluk alınması gerektiğini ifade ederek, Çözüm Süreci'nin yeniden canlandırılması gerektiğini kaydetti.
"Sorundan nemalananlar birliğimizi hedef almaktadır"
Sorunun siyasi, iktisadi, etnik ve psikolojik yönleri bulunan karmaşık bir yapıya sahip olduğunu kaydeden Çakırcı, "Bu sorundan nemalananlar birliğimizi hedef almaktadır. Biz kararlı bir duruş sergileyip sorunun çözümüne her şartta destek sunabilirsek meseleyi demokratik bir ortama çeker, kalıcı çareler üretebiliriz. Yaşanan acı, gözyaşı, ıstırap, şiddet ve çatışmaları sona erdirmek için tek ses, tek yürek olmalı, aramıza fitne tohumları ekmeye çalışanları deşifre edip ortak değerlerimizi zaafa uğratanlara karşı ortak mücadele vermeliyiz" çağrısını dile getirdi.
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın da yaptığı açıklamada, "Teröre karşı durmak, yeniden büyük Türkiye idealine kilitlenmiş halk ve sivil toplum kuruşları olarak bu birliğe zarar verebilecek her türlü girişime karşı durmak için buradayız. Her türlü teröre, 'hayır' diyoruz" dedi.