Davutoğlu: Her türlü fikri savunabilirsiniz ama terörü meşrulaştıramazsınız!

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) üyeleriyle İstanbul'da yaptığı toplantıda Güneydoğu'daki çatışmalarla ilgili devleti eleştiren bildiriye imza atan akademisyenleri 'bildiri metnini tekrar okumaya' davet etti, 'Her türlü fikri savunabilirsiniz ama terörü fikir özgürlüğü çerçevesinde meşru kılamazsınız' eleştirisini getirdi.

  • 501

 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, İstanbul'da Yüksek Öğretim Kurumu üyeleriyle yaptığı toplantıda konuştu. Başbakanın gündeminde de Güneydoğu'daki çatışmalarla ilgili devleti eleştiren bilidiriye imza atan akademisyenler vardı.  Başbakan "Türkçesi de felaket, Türkçeden de geçemez de akademisyen arkadaşlarımız niye böyle bir metne imza atar " dediği bildiriyle ilgili olarak "Her türlü fikri savunabilirsiniz ama şiddeti ama nefreti ama terörü ama diğer insanların onurunu zedeleyecek herhangi bir düşünceyi fikir özgürlüğü çerçevesinde meşru kılamazsınız" eleştirisini getirdi. 

Başkbakan şöyle devam etti:

"Bu metne (Akademisyenlerin bildirisi) baktığımızda terörün, terör odaklarının açıkça meşru kılındığı, buna karşılık bu terörü durdurmak isteyen, bu teröre karşı meşru, demokratik meşruiyet içinde hareket eden güvenlik güçlerinin şeytanlaştırıldığı bir tablo ortaya çıkıyor. Şimdi ben sormak isterim bu bilim adamlarına, hangi üniversitelerde iseler, o üniversiteye giderken 3 barikat, 5 çukur aşarak ve kaldırım kenarlarından 'Aman bir el yapımı bir bombaya basmadan şu üniversiteme ulaşalım' diye çaba sarf ederek geçiyor olsalardı acaba bu bildiriye imza atarlar mıydı? Bu bildiriye imza atanlar dolaylı olarak o barikatlara o çukurlara o mayınlara meşru muamelesi yapıyorlar. Onları oraya koyanlara masum ve mağdur muamelesi yapıyorlar."

'Entelektüel olarak bir daha okusunlar'

Akademisyenlere "Neden resmi tek yanlı çizersiniz?" sorusunu yönelten Davutoğlu,  "Neden zihninizdeki ideolojiyi hatta sizin zihninizdeki değil, Kandil'in zihnindeki ideolojiyi bilimsel bir metin gibi altına imza atarak toplumsallaştırmaya çalışırsınız. Önce resmi doğru çekelim. Türkiye'de bir terör saldırısı vardır. Türkiye'de bebekleri, çocukları katleden bir terör örgütü vardır. Şu imzayı bu imzayla dengeleme gerekliliğini görmüyorum. Şu ya da bu kutuplar içinde bir bilim dünyası yerine, herkesin farklı düşünceler içinde var olduğu aynı zamanda herkesin ait olduğu topluma karşı sorumluluğunun da bilincinde olduğu bir akademik ortam olması gerektiğini düşünüyorum. Buradan bir kez daha çağrıda bulunuyorum. Fikir özgürlüğü adına, bilim insanı etiği adına bu metni bütün bu akademisyenler tekrar okusunlar ve bu metnin entelektüel, hukuki tartışmasını bir kenara bırakıyorum, önemli olan entelektüel zemini. Entelektüel olarak bir daha okusunlar, eminim birçoğu neye imza attıklarını, neyi imzalamış olduklarını zihinlerinde bir ölçüp tarttıklarında bu imzalarını geri çekeceklerdir" dedi. 

Bakmadan Geçme