Darbe gerçekleşseydi cuntacıların anayasa yapma hakkı olacaktı, ya darbeyi püskürtenlerin?

Eğer darbe gerçekleşseydi, iktidarı ele geçiren güç, anayasa öğretisine göre anayasa yapma hakkına sahip olacaktı. Bu hak, bir yandan 1982 Anayasasının yok sayılma hakkını, bir diğer yandan yeni bir anayasa yapma hakkını içerecekti. Bu gerçeği düşünmek bile ülkemizi kaç yıl geriye gideceğini düşündürüyor insana...

  • 2295

(SEMİH GÜNDÜZ - HABER PLATOSU-ÖZEL)

 

Önceki yazılarımda Anayasa yapma ve değiştirme hakkında yazılar yazmıştım. Bu yazıların kaynağı anayasa teorisiydi. Kitapların yazmadığı bir konu 15 Temmuz ile birlikte ortaya çıktı.

Eğer darbe gerçekleşseydi, iktidarı ele geçiren güç, (benim bu konuda itirazlarım olsa da) anayasa öğretisine göre anayasa yapma hakkına sahip olacaktı. Bu hak, bir yandan 1982 Anayasasının yok sayılma hakkını, bir diğer yandan yeni bir anayasa yapma hakkını içerecekti.

 

Bu noktada, anayasa yapma hakkı, 1982 Anayasasının hükümlerini dikkate almadan anayasa yapabilmekken; burada ne Meclis'te nitelikli çoğunluk aranacaktı ne de diğer usullere uyma. Sadece 1982'de olduğu gibi halk oyu aranabilecekti. Bu bile şüpheliydi.

Darbe gerçekleşseydi, Meclis olmayacaktı. Milletvekilleri dağılacaktı. Karar alma mekanizması, darbeyi yapanların belirleyecekleri kişilerden ve organlardan oluşacaktı...

TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ...

Bakmadan Geçme