Çocuklara gazeteci tavsiyesi: Teknolojiye ayak uydurun, kitap da okuyun
Günümüzün artık teknoloji çağı olduğunu belirten gazeteci yaza Cemal İncesoyluer, bilgiye çabuk ulaşma kolaylaşsa da öğrencilere bol bol kitap okumaları konusunda tavsiyede bulundu
Tokat'ta, Z Kütüphane’de Yazar-Öğrenci buluşmalarının ilk konuğu Haber Platosu yazarı Cemal İncesoyluer oldu. Günümüzün artık teknoloji çağı olduğunu belirten İncesoyluer, bilgiye çabuk ulaşma kolaylaşsa da öğrencilere bol bol kitap okumaları konusunda tavsiyede bulundu
Tokat’ta geçtiğimiz hafta 24 Kasım Başöğretmen Atatürk Okullar Kampüsünde hizmete sunulan Z Kütüphane Öğrenci-Yazar buluşmalarının ilkini gerçekleştirdi. Dün Z Kütüphane’de Tokat Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri, Cemal İncesoyluer ile söyleşide bir araya geldi. Tokat İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı’nın da eşlik ettiği söyleşide Yazar Cemal İncesoyluer, okumanın önemine vurgu yaptı.
Tokat’ta öğrenciler başta olmak üzere kitapseverlerin rahat bir ortamda kitap okumaları amacıyla kitap okuma alışkanlığını yaygınlaştırmak için Milli Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü desteğiyle İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen Z Kütüphane’de çay-kahve eşliğinde gerçekleşen keyifli söyleşide öğrenciler İncesoyluer’in anlatımıyla hem Türkiye hem dünya gündemini mercek altına aldı hem de gazetecilik ile yazarlık hakkında bilmedikleri birçok bilgi edinme şansı buldu.
Şöyleşi, Cemal İncesoyluer’in özgeçmişinin okunmasının ardından başladı. Öğrencilerle soru-cevap şeklinde yazarlık hakkında merak edilenleri yanıtlayan İncesoyluer, Z Kütüphane’den öğrencilerin mutlaka faydalanmaları ve kitap-gazete gibi yayınları mutlaka okuma alışkanlığı edinmeleri yönünde nasihatte bulundu.
Teknoloji çağında yaşamanın yeni kuşak gençler için büyük bir şans olduğunu belirten İncesoyluer, ancak bilgisayar, akıllı cep telefonu gibi teknolojik cihazların gençleri hayattan uzaklaştırdığına vurgu yaparak gençlerin dijital iletişimin yanı sıra birebir insan ilişkilerine de önem vermesi gerektiğini söyledi. Türkçe’nin doğru kullanılması konusunda da gençler izlenimlerini aktaran Yazar İncesoyluer, özellikle elektronik iletişim ağlarında kısaltılmış cümleler yerine Türkçe kelimeleri kısaltmadan yazışmanın önemini de vurguladı.
“DARBE DÖNEMLERİNİ GÖRMEDİĞİNİZ İÇİN ŞANSLISINIZ”
Cemal İncesoyluer öğrencilerle söyleşisinden konu başlıkları şöyle:
“Z Kütüphanesinde böyle bir yazar-öğrenci buluşması gerçekleştirdiği için öncelikle İl Milli Eğitim Müdürümüz sayın Levent Yazıcı’ya teşekkür ediyorum. Buradaki Milli Eğitim Müdürlüğü’nde görevli arkadaşlara da teşekkür ediyorum. En büyük teşekkürü ise burada bulunan siz değerli öğrencilere etmek istiyorum. Beni dinlemek için buraya geldiğiniz için. Bir gazetecilik geçmişim var ama son 7 yıldır yerel gazetelerde hem Yayın Danışmanı olarak hem de köşe yazarı olarak çalışıyorum. Öncelikle şöyle bir şansınız ve şansızlığınız var. Onları belirtmek isterim. Siz bu ülkede darbeleri görmediniz çocuklar. Bu bir şanstır. Mesela 1960 darbesini ben de görmedim ama 12 Eylül Darbesi’ni gördüm, akabinde 28 Şubat Darbesi’ni gördüm. Bu darbelerin hem demokrasi açısından hem de gelişmişlik açısından ne kadar zarar verdiğini yaşayarak gördüm. Mesleğim icabı da bunları takip edenlerden birisiyim. Sizin şöyle bir şansınız var. Bu çağ iletişim ve teknoloji çağı”
“KİTAPLARA DOKUNUN”
“Ben bu çağa ayak uydurmakta zorlanıyorum. Ama sizler elinizdeki teknolojiyle hem haberlere hem de istediğiniz tüm bilgilere daha çabuk ulaşıyorsunuz. Bunun eksisi ise şu; Kitaplara dokunma gereği duymuyor olabilirsiniz. Ama biz kitaplarla büyüdük. Telefon ve bilgisayarlardan zaman zaman kendinizi koparın ve toprağa eliniz değsin. Toprakla tanışın. Arkadaşlarınızın yüzlerine bakın. İnanın telefonla kısa mesajlarla arkadaşlarınıza attığınız mesajları yüzyüze konuştuğunuz da çok daha farklı olduğunu göreceksiniz. Teknolojiye itirazım yok ama teknolojiyi kullanma şekline itirazım var. Türkçe’nin kullanımında kelimelerin kısaltılışına bakıyorum, nokta yok, virgül yok. Tabiki sizler akıllı gençlersiniz bunlara biraz daha hassas olmanızı diliyorum.”
“YEREL GAZETELERİ TAKİP EDİN”
Tokat Haber Gazetesi ve Tokat’ta çıkan yerel gazetelere de değinen Cemal İncesoyluer gazetelerin tirajları hakkında da bilgi verdi. Öğrencilere gazete okuyup okumadıklarını da soran İncesoyluer, özellikle yaşadığımız şehirde ne olup bittiğini takip etmek açısından yerel gazeteleri takip etmenin önemine değindi. Yerel gazetelerin o şehrin tarihi ve kültürel değerlerine de ışık tuttuğunu belirten İncesoyluer, haftada bir gün bile olsa öğrencilerin yerel gazete okumasını tavsiye etti.
Söyleşinin sonunda Tokat İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, Cemal İncesoyluer’e katılımından ötürü teşekkür ederek çiçek takdim etti. Yazar-Öğrenci buluşmalarını her hafta yapmayı planladıklarını belirten Yazıcı, ileriki dönemlerde kitap yazarlarını da öğrencilerle buluşturmayı amaçladıklarını söyledi. Söyleşi bitiminde öğrencilerle hatıra fotoğrafı da çektirildi.