Cizre'de son durumun özeti

Sokağa çıkma yasağının sürdüğü Cizre'deki son durum şöyle: Açılan hendeklerin kapatılması, mayınlı barikatların kaldırılması ve bölgede konuşlu teröristlerin yakalanması için operasyonların sürdüğü Şırnak'ın Cizre ilçesinde bazı camilerde cuma namazı kılınırken, açık fırın ve marketlerden halkın gıda ihtiyaçları karşılanıyor. - Teröristlerce hendek kazılırken su, elektrik ve internet hatlarına zarar verilmesi nedeniyle ilçenin bazı kesimlerinde altyapı hizmeti sağlanamıyor.

  • 1484

Teröristlerce açılan hendeklerin kapatılması, mayınlı barikatların kaldırılması ve bölgede konuşlu teröristlerin yakalanması için operasyonların sürdüğü Şırnak'ın Cizre ilçesinde, bazı camilerde cuma namazı kılınırken, vatandaşlar açık fırın ve marketlerden gıda ihtiyaçlarını karşılıyor.

Bölücü terör örgütü mensuplarının yakalanması, halkın can ve mal güvenliğinin sağlanması için 4 Eylül'den itibaren ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan edilen Cizre'de güvenlik güçleri, hendeklerin kapatılması, mayınlı barikatların kaldırılması ve bölgede konuşlu teröristlerin yakalanması için operasyonlarını sürdürüyor.

Güvenlik güçleri, PKK'nın ilçede sivil halkın yaşamını sekteye uğratma ve yaşanabilecek sivil kayıpları dezenformasyon malzemesi olarak kullanma isteği nedeniyle, operasyonları hassasiyetle yürütüyor.

Çatışma ortamında yanlarına aldıkları kadın ve çocukların yaralanmasına neden olan teröristler, yaralananları almaya gelen ambulansların olay yerine ulaşmasını da silah ve molotofkokteyli ile engelliyor.

- Halkı altyapı hizmetlerinden mahrum bırakıyorlar

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca elektrik kesintisi uygulanmadığı, elektriğin aktif, trafoların faaliyette olduğu belirtilen Cizre'de, teröristlerce hendek kazılırken su, elektrik ve internet hatlarına zarar vermesi nedeniyle bazı kesimlerde altyapı hizmeti sağlanamıyor.

- Halk, gıdadan yoksun bırakılmak isteniyor

İlçede operasyonlar başladığında Cizre'ye gelmekte olan 6 tırı durdurup 3'ünü ateşe veren ve 3 tıra da el koyan teröristler, ilçedeki bazı un depolarına da el koydu. Bu depolardan bazı fırınlara belli aralıklarla un veren PKK'lılar, böylelikle ilçede "ekmek ve temel gıda maddeleri bulunmadığı" algısı oluşturmaya çalışıyor.

Teröristlerin bu girişimlerine rağmen ilçe halkı, açık fırın ve marketlerden ekmek ve gıda ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor.

- Cuma namazı kılındı 

Sokağa çıkma yasağının devam ettiği Cizre'de bazı camilerde cuma namazı kılındı. 

Kale Mahallesi'ndeki Meydan Camisi'nde bir araya gelen cemaat, cuma namazını kıldı, dua etti.

- Teröristler cemaate ateş açtı

Bu arada, Dicle Mahallesi'ndeki Sur Camisi'ne cuma namazı için giden vatandaşlara teröristlerce ateş açıldığı, bölgeye gelen güvenlik güçlerince mahalle giriş ve çıkışların kapatıldığı, vatandaşların namazı camide kılmasına güvenlik gerekçesiyle izin verilmediği öğrenildi. Bunun üzerine cemaat, Hastane Camisi'ne giderek cuma namazını kıldı.

Öte yandan, ilçede bazı semtlerde çocukların da sokakta oyun oynadığı görüldü. 

- İlçede ilan edilen yasak sürüyor

İlçede 60 barikat ve hendekten 30'unun ortadan kaldırıldığı, 20 el yapımı patlayıcı ve bombalı düzeneği ile 800 kilogramı aşkın patlayıcının imha edildiği operasyonlarda çok sayıda Kalaşnikof tüfek, pompalı tüfek ve patlayıcı ele geçirildi, güvenlik güçlerine karşı en az 21 roket, 19 el yapımı patlayıcı ve bir tuzaklı bomba kullanıldığı tespit edildi.

Vatandaşların örgüt tarafından istismar edilme ya da öldürülme ihtimaline karşı halkı korumak adına sokağa çıkma yasağının sürdüğü ilçenin, bölgeye gelmek isteyen PKK yandaşlarına engel olmak için girişlere kapalı olduğu belirtiliyor.

Bakmadan Geçme