Can Dündar'a 28 bin TL ceza

Can Dündar, kaleme aldığı bir yazı dizisinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan ile bazı iş adamlarına hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada, 28 bin 650 lira adli para cezasına çarptırıldı.

  • 983

Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar, kaleme aldığı bir yazı dizisinde, o dönem başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan ile bazı iş adamlarına hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada, bu suçtan 28 bin 650 lira adli para cezasına çarptırıldı.

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya sanık Dündar avukatlarıyla katıldı. Davanın müdahilleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile iş adamlarını avukatları temsil etti. 

Duruşmada söz alan müdahillerden Cumhurbaşkanı Erdoğan, oğlu Bilal Erdoğan ve Hasan Doğan'ın avukatı Hatice Özay ile Binali Yıldırım'ın avukatı Tuba Kılıç, sanığın cezalandırılmasını talep etti.

Beyanı sorulan sanık Can Dündar, bu davada aslında bir suç olmadığını düşündüğünü, konuyla ilgili çok sayıda yazılıp çizildiğini ifade ederek, "Millet meclisinde konuşulmuştur, grup toplantılarında dile getirilmiştir" dedi.

Yazı dizisine ceza, köşe yazısına beraat

Davaya ilişkin kararını açıklayan mahkeme, Dündar'ın, gazetesindeki İstanbul merkezli takipsizlikle sonuçlanan 25 Aralık soruşturmasına ilişkin yazısı dizisinde, birden fazla kişiye karşı, birden fazla "alenen hakaret" suçunu işlediği gerekçesiyle, suç işleme şekli, suçun işlendiği zaman, suç konusunun önemi ve kasıt yoğunluğunu dikkate alarak, bin 92 gün adli para cezasına çarptırılmasına hükmetti. 

Sanığın gazeteci olması ve herhangi bir sabıkasının bulunmamasını indirim nedeni sayan mahkeme, bu cezayı 955 güne indirerek, Dündar'ın günlüğü 30 liradan 28 bin 650 lira adli para cezasına çarptırılmasını kararlaştırdı. 

Dündar'ın, Recep Tayyip Erdoğan ve Bilal Erdoğan'a yönelik yazdığı 2 köşe yazısıyla ilgili, "hakaret" suçunun unsurları oluşmadığı gerekçesiyle bu suçtan beraatine karar veren mahkeme, sanık hakkında, İstanbul merkezli 25 Aralık soruşturmasına ilişkin yazı dizisinde "gizliliği ihlal" ettiği yönündeki suçlamadan da suçun unsurları oluşmadığı gerekçesiyle beraat hükmü kurdu.

Bakmadan Geçme