Başbakan Davutoğlu Ukrayna'da

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Ukrayna'ya yapacağı ziyaretiyle ikili ilişkilerin her alanda derinleştirilmesi, bölgesel, ekonomi, ticaret ve enerji başta olmak üzere işbirliğin daha da geliştirilmesi hedefleniyor.

  • 1051

ANKARA

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Ukrayna'nın başkenti Kiev'e ziyaretiyle iyi seviyedeki ikili ilişkilerin her alanda derinleştirilmesi, son dönemdeki gelişmeler ışığında bölgesel konuların değerlendirilmesi, ekonomi, ticaret ve enerji başta olmak üzere işbirliğin daha da geliştirilmesi hedefleniyor.

Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Davutoğlu'nun bugün

Ukrayna'ya gerçekleştireceği ziyaret, 'Başbakan' sıfatıyla ilk olma özelliği taşıyor.

Başbakan Davutoğlu, ziyaret kapsamında Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk ve Ukrayna Parlamentosu Başkanı Volodimir Groysman'ın yanı sıra Kırım Tatar Türklerinin lideri ve Ukrayna Parlamentosu Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Ukrayna'daki Ahıska ve Gökoğuz Türkleri'nin temsilcileriyle görüşmeler gerçekleştirecek.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Ukrayna Özel Gözlem Misyonu Başkanı Büyükelçi Ertuğrul Apakan ile de bir araya gelerek sahadaki son gelişmelere ilişkin gözlemleri değerlendirecek Davutoğlu, Ukrayna'da faaliyet gösteren bir grup Türk işadamını kabul edecek, ikili ekonomik ilişkilerin daha da geliştirilebilmesine yönelik ihtiyaç ve beklentilerini dinleyecek.

Davutoğlu, resmi muhataplarıyla temaslarında ileriki aylarda gerçekleştirilmesi öngörülen Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) hazırlıkları ele alınacak, ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel konular gündeme gelecek.

Ziyaretle, Ukrayna ile iyi seviyedeki ikili ilişkilerin her alanda derinleştirilmesi, son dönemdeki gelişmeler ışığında bölgesel konuların değerlendirilmesi, ekonomi, ticaret ve enerji başta olmak üzere işbirliğin daha da geliştirilmesi hedefleniyor.

- Kırım ve Kırım Tatarlarının durumu uluslararası gündemde tutulacak

Türkiye'nin, Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne desteği vurgulanacak, Ukrayna makamları ve uluslararası kamuoyuna verilecek mesajlar, Kırım'ın ve Kırım Tatarları'nın insan hakları durumunun uluslararası gündemde tutulması yönündeki girişimler açısından da yararlı olacak.

Kaynaklarca, Başbakan Davutoğlu'nun ziyaretinin, Rusya'nın ılımlı muhalefeti hedef alan ve Suriye'deki çözüm girişimlerini sekteye uğratan hava operasyonlarıyla aynı döneme denk geldiği belirtildi.

Bununla birlikte PYD ve rejimin de desteğiyle Halep ve kuzeyindeki halkın geniş kitleler halinde Türkiye'ye sığınmasına sebebiyet verebilecek bu politikaların yanlışlığı tüm temaslarda uluslararası toplumla paylaşılacak, karşı strateji ve eylem planlarının bir an evvel hayata geçirilmesi için çalışılacak.

Ukrayna'daki temaslar da bu çerçevede Rusya'nın Güney Kafkasya'da attığı tek taraflı adımlara uluslararası toplum tarafından yanıt verilememesinin, Ukrayna'daki durumu tetiklediğine atıfla Kırım'ın ilhakı karşısında yeterli karşılık verilememesinin, Rusya'nın Suriye'deki hamlelerinin önünü açtığı noktası işlenecek.

Kırım'ın ilhakıyla Kırım Tatarları'nın durumlarının uluslararası toplumun gündem maddeleri arasında geri plana düşmesinin kabul edilmeyeceği vurgulanacak.

Davutoğlu'nun Ukrayna'ya son ziyareti, 'Dışişleri Bakanı' sıfatıyla 2014'te gerçekleşmişti

Öte yandan Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko'nun 'V. Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi' toplantısı dolayısıyla Türkiye'yi ziyaret etmesi öngörülüyor.

Başbakan Davutoğlu'nun Ukrayna'ya son ziyareti, 'Dışişleri Bakanı' sıfatıyla 1 Mart 2014'te çalışma ziyareti vesilesiyle gerçekleşmişti.

İki ülke arasındaki dostane ilişkiler, 2011'de tesis edilen Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey ile stratejik ortaklık düzeyine çıkarılmıştı. Ukrayna ile ilişkilerin önemi, Kırım'ın Rusya tarafından 2014 Mart ayında gayrı meşru ilhakı başta olmak üzere, Ukrayna'da yaşanan gelişmelerin, Karadeniz'deki güç dengesinin bozulması ve bölgesel güvenliğe olumsuz yansımaları ışığında arttı. Türkiye, kriz sürecinde Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü destekledi ve Kırım'ın yasadışı ilhakını tanımadı.

Türkiye, Ukrayna'daki krize uluslararası hukuk temelinde, diplomatik yollardan çözüm bulunmasını, Kırım Tatar Türkleri'nin hak ve çıkarlarının genişletilerek güvenceye alınmasını savunuyor.

Rusya ile yaşanan uçak hadisesinden sonra Ukrayna, Türkiye'ye en açık şekilde müzahir tutum sergileyen ve destek mesajları veren ülkelerden birisi oldu.

700 Türk firmasının ülkedeki toplam yatırımı 2 milyar dolar

Ukrayna'da faaliyet gösteren yaklaşık 700 Türk firmasının bu ülkedeki toplam yatırım tutarı, üçüncü ülkeler üzerinden gerçekleştirilenlerle 2 milyar dolardır.

Büyük çoğunluğu KOBİ niteliğinde olan Ukrayna'daki Türk şirketleri, çok sayıda Ukrayna vatandaşına da istihdam sağlıyor.

Ülkede faaliyet gösteren Türk müteahhitlik şirketlerince bugüne kadar üstlenilen 162 projenin toplam tutarı ise 5,1 milyar dolar oldu.

Muhabir: İlkay Güder

www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme