Türkiye-AB Zirvesi başladı

Sığınmacı krizinin çözümü için atılan adımlar, katedilen mesafe ve bundan sonra yapılması gerekenler ile AB üyelik sürecinin ele alınacağı Türkiye-AB Zirvesi başladı.

  • 371

BRÜKSEL 

AB Konseyi binasında yapılan ve TSİ 14.40'ta başlayan zirveye BaşbakanAhmet Davutoğlu'nun yanı sıra 28 AB üyesinin devlet ve hükümet başkanları katılıyor. Sığınmacı krizine ilişkin olarak, AB, öncelikle Türkiye üzerinden Yunanistan'a giden sığınmacıların sayısının 'önemli ölçüde ve istikrarlı şekilde' düşürülmesini istiyor. Zirvede, bu sayıda düşüş olduğu vurgulanarak Türkiye'den bu konuda daha fazla gayret sarf etmesinin istenmesi bekleniyor.

Geri kabuller

AB'nin Ankara'dan diğer bir talebi de uluslararası korumaya muhtaç olmayan, ekonomik gerekçelerle AB ülkelerine gitmek isteyen kişilerin ülkelerine ya da Türkiye'ye geri gönderilmesi. Zirve taslağında, 1 Haziran itibarıyla AB-Türkiye arasındaki geri kabul anlaşmasına, öncesinde ise Yunanistan ve Türkiye arasındaki geri kabul anlaşmasına göre bu işlemin yapılabileceği ifade ediliyor.

Türkiye'den sığınmacı alınması

Türkiye ise AB'den, sığınmacıları yasal yollardan almasını istiyor. Bu şekilde sığınmacıların hayatlarını riske atmak zorunda kalmayacağını vurgulayan Ankara'nın bu isteğine dair halihazırda AB Komisyonu'nun bir tavsiye kararı da bulunuyor. Hangi üyelerin Türkiye'den ne kadar sığınmacı alacağı belirsizliğini koruyor. Zirve taslak kararlarında, 'mevcut plan üzerinde çalışılmaya devam edileceği' vurgulanıyor.

Türkiye'deki sığınmacılar için 'yük paylaşımı' çerçevesinde harcanacak 3 milyar avronun da bir an önce projeler için tahsis edilmesi gündemde.

Üyelik müzakereleri

Türkiye, canlandırılması kararı alınan AB üyelik sürecinde somut adımlar görmek istiyor. 2 yıl aranın ardından aralık ayında 17 numaralı 'Ekonomik ve Parasal Politikalar' faslı açıldı. Ancak Türkiye, Enerji (15. fasıl), Yargı ve Temel Haklar (23. fasıl), Adalet, Özgürlük ve Güvenlik (24. fasıl), Eğitim ve Kültür (26. fasıl) ve Dış, Güvenlik ve Savunma Politikaları (31. fasıl) olmak üzere 5 faslın daha açılmasını istiyor.

Vize serbestisi

Vize serbestisi süreci ise devam ediyor. AB Komisyonu'nun cuma günü hazırladığı ikinci raporda, Türkiye'nin ilerleme kaydettiği belirtilerek Türk yetkilerinin gösterdiği kararlılıktan memnuniyet duyulduğu ve atılan çok sayıdaki önemli adımının not edildiği vurgulanmıştı.

Güvenli bölge

Suriye'deki savaş ve güvenli bölgeyle ilgili tartışmalar zirvede ele alınacak konular arasında bulunuyor. Türkiye'nin terörle mücadelede AB'den beklentilerinin gündeme gelmesi bekleniyor.

Bakmadan Geçme