Teröristlerin yeni hedefi zeytinyağı kamyonları
Suriye'deki iç savaşa rağmen zeytin bahçeleri tüm bereketiyle ürün veriyor. Üretimin bu yıl 215 bin tonla rekor kırması beklenirken, iş satışa gelince sorunlar başlıyor. Terörist gruplar kamyonları kaçırıyor, fabrikaları bombalıyor. Erkekler savaşa gidince bahçeler kadın ve çocuklara kalıyor
Uuslararası Zeytin Konseyi'nin (IOC) tahminlerine göre, bu da savaşın göbeğindeki Suriye'yi zeytinyağı üretiminde Avrupa'nın devleri İspanya, İtalya ve Yunanistan'dan sonra dünyada dördüncü sıraya taşıyacak. Erken hasat döneminden de alınan ürünlerden yapılan tahminlere göre Suriye'de rekolte bu yıl yüzde 105 yükselişle 215 bin ton olarak gerçekleşecek. Bu rekor üretime sebep olarak 'iyi hava koşulları' gösteriliyor. Türkiye'de ise bu rakam sadece 143 bin ton seviyesinde.
ASIL SORUN NASIL SATACAK?
IOC sözcüsü Juliette Cayol'a göre, 2011 yılından beri iç savaşta olan ülkede çiftçilerin ellerindeki üretimi satmaları hiç kolay değil. Çünkü iç savaş nedeniyle fiyatlar tırmanmış durumda. Bu da bölgede terör estiren grupların petrolden sonra bir başka gelir kaynağı olarak zeytinyağını da hedef alması anlamına geliyor. Öyle ki üreticiler zeytin ve zeytinyağı yüklü kamyonlarının defalarca terörist gruplar tarafından kaçırıldığını anlatıyor. Bu nedenle üreticiler daha güvenli yollar bulma çabasıyla hem teslimat sürelerini hem de maliyetlerini yükseltmek zorunda kalıyorlar.
FABRİKAYA ESAD BOMBASI
Bir diğer sorun da bombalar. Zeytinyağı fabrikaları da çatışmalar sırasında bombalanabiliyor. 2012'de bir zeytinyağı fabrikası Esad güçleri tarafından vuruldu ve 20 çalışan hayatını kaybetti. Bir de yerel yönetimlere ödenmek zorunda olan rüşvet var.
TANKA KAMUFLAJ
Ülkede savaşan gruplar, yaşları yüzü bulan ağaçların dallarını kamuflaj için de kesiyor...
ERKEKLER SAVAŞA GİTTİ, İŞ KADIN VE ÇOCUKLARA KALDI
Zeytin bahçelerinde çalıştıracak işçi bulmak da çok önemli bir diğer sorun. 4 milyondan fazla Suriyeli'nin bu süreçte ülkesini terk etmek zorunda kaldığı düşünülürse ülkede işgücünün bitme noktasına geldiğini tahmin etmek zor olmaz. Kalanlardan da savaşa giden erkekler düşünüldüğünde zeytin işi büyük oranda kadın ve çocuklara kalmış durumda.
GAZ YERİNE ZEYTİN DALI
Ülkedeki enerji kaynaklarının büyük oranda terörist grupların eline geçmesi ya da zarar görmesi nedeniyle özellikle kışın ısınmak büyük problem haline geldi. Bu nedenle yüzyıllık zeytin ağaçları kesilerek, ısınmak için de kullanılabiliyor. Tüm bu sıkıntıları bir kenara bırakıp, üretime geri dönecek olursak yine IOC'nin tahminlerine göre bu yılki rekor rekolteyle Suriye zeytinde, dünya üretiminin yüzde 7'sine hakim olacak.
TÜRKİYE BEŞİNCİ SIRADA
İspanya 1.2 milyon tonluk üretimle liderliğini koruyor. Ardından 350 bin tonla İtalya ve 320 bin tonla Yunanistan geliyor. Suriye 215 bin tonla dördüncü sırada yer alacak. Onu 143 bin tonla Türkiye, 140 bin tonla Tunus, 130 bin tonla Fas ve 73.500 tonla Cezayir izleyecek.