Eşini "kasten" öldüren kocaya "haksız tahrik indirimi" şoku!
Yargıtay 1. Ceza Dairesi, eşini 'kasten öldürme' suçundan mahkum olan sanığa haksız tahrik indirimi uygulayan yerel mahkemenin kararını bozdu.
Malatya'da yaşayan üç çocuk annesi Feride S'nin cesedi, 2010 yılında şehir mezarlığı yakınlarındaki hafriyat alanında gömülü halde bulundu. İncelemede, Feride S'nin boğulduktan sonra gömüldüğü belirlendi. Cinayeti işlediği belirlenen maktulün eşi İbrahim S, İstanbul'da yakalandı.Boşanma davası açtığı için eşini öldürdüğü iddia edilen İbrahim S, Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandı.Mahkeme heyeti, sanığa Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 'kasten öldürme' suçunu düzenleyen 81/1. maddesi uyarınca 'müebbet hapis' cezası verdi.
TCK'daki 'takdiri indirim nedenlerini' ve 'haksız tahrik indirimi'ni uygulayan mahkemesi heyeti, İbrahim S'nin müebbet hapis cezasını indirdi. Yerel mahkeme, maktulün, boşanma davası açtıktan sonra Murat K. ile mesajlaşması ve telefonla görüşmesini 'haksız tahrik indirim' nedeni saydı.Haksız tahrikte etki-tepki dengesi Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı inceleyen Yargıtay 1. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu.
Kararda, sanığın olaydan iki yıl önce Esin A. ile birliktelik yaşadığı, bu ilişkiden çocuk sahibi olduğu, eşi Feride S'ye karşı sadakat yükümlülüğünü ağır biçimde ihlal ettiği, maktule şiddet uyguladığı, eşinin de bu konulara bağlı olarak boşanma davası açmak zorunda kaldığının anlaşıldığı belirtildi.
Öldürülen Feride S'nin, önce babasının yanında, sonra da ayrı evde yaşadığı sürede sanığın kadına kasten yaralama, hakaret ve tehdit eylemlerini gerçekleştirdiğinin saptandığı ifade edilen kararda, şunlar kaydedildi:'Bu eylemler karşısında maktulün Murat K. ile içerik ve mahiyeti belli olmayan mesajlaşma ve telefonla konuşma şeklinde oluşan ve haksız tahrik teşkil ettiği mahkemece kabul edilen hareketler ile sanığın gerçekleştirdiği eylemler karşılaştırıldığında, tahrikte etki-tepki dengesinin sanık lehine bozulmadığı anlaşılmasına rağmen, TCK'nın 29. maddesinde düzenlenen haksız tahrik hükümleri uygulanmak suretiyle eksik ceza tayini bozmayı gerektirmiştir.'
www.haberplatosu.com