Erdoğan: Küresel sorumluluklar ve zenginlikler daha adil paylaşılmalı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Türkiye olarak, dünyanın 5'ten büyük olduğu inancıyla, küresel sorumlulukların ve zenginliklerin daha adil paylaşılması gerektiğini düşünüyoruz' dedi.
KİTO
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Türkiye olarak, dünyanın 5'ten büyük olduğu inancıyla, küresel sorumlulukların ve zenginliklerin daha adil paylaşılması gerektiğini düşünüyoruz. Güney Amerika ile ilişkilerimizi geliştirmek için attığımız adımların gerisinde işte bu anlayış vardır' dedi.
Türkiye - Ekvador İş Forumu'nda iki ülke işadamlarına hitap eden Erdoğan, forumun düzenlenmesindeki katkıları nedeniyle PRO-EKUADOR ve DEİK'in yöneticilerine teşekkür etti.
Ekvador'un, 1978 yılında oluşturulmaya başlanan UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde ilk sırada yer alan Galapagos Adaları'na ve Güney Amerika'nın en iyi korunan şehri Kito'ya ev sahipliği yaptığını anımsatan Erdoğan, 'Bu tablo Ekvador'un, 2008 yılında tamamlanan anayasasında çevrenin hakları olduğunu teslim eden ilk ülke olduğu düşünüldüğünde, çok daha anlamlıdır. Ayrıca, dünyanın merkezine göre Everest Dağı'ndan daha yüksek bir noktada bulunduğumuzu, bu bakış açısıyla uzaya en yakın noktada olduğumuzu da öğrendim. Bugün, böylesine çarpıcı coğrafi zenginliklere sahip Ekvador'un sanayi ve tarım kapasitesini değerlendirmek, potansiyelini keşfetmek ve bu olanakları nasıl ticarete dönüştüreceğimizi konuşmak için buradayız' dedi.
Erdoğan, ziyaretinin ve iş forumunun sağlayacağı ivme ile gelecek dönemde iki ülke arasındaki ticari ilişkileri, tüm bölgeye örnek olacak bir seviyeye çıkartacaklarına inandığını belirterek, şöyle konuştu:
'Ben sizlerde bu heyecanı görüyorum. Biz de devletler olarak sizlere her konuda yardımcı olma, önünüzü açma kararındayız. 2012 yılında Cumhurbaşkanı Sayın Rafael Correa, 2015 yılı Ekim ayında da Dış Ticaret Bakanı Sayın Diego Aulestiya ülkemizi ziyaret etmişti. Heyetimizle birlikte Ekvador'a gerçekleştirdiğimiz bu ziyareti, bir karşılık olmanın ötesinde, iki ülke ilişkilerinde parlak bir geleceğe doğru atılmış değerli bir adım olarak görüyoruz.
'Küresel sorumluluklar ve zenginlikler daha adil paylaşılmalı'
Son 13 yılda Türkiye her alanda çok ciddi bir büyüme, gelişme, kalkınma süreci yaşamıştır. Bu gelişmenin bir sonucu olan G-20 üyeliğimiz, ülkemizin uluslararası düzeydeki konumunu daha da güçlendirmiştir. Geçtiğimiz yıl, G-20 dönem başkanlığımızı, birçok alanda somut ilerlemeler sağlayarak başarıyla tamamladık. Türkiye olarak, dünyanın 5'ten büyük olduğu inancıyla, küresel sorumlulukların ve zenginliklerin daha adil paylaşılması gerektiğini düşünüyoruz. Güney Amerika ile ilişkilerimizi geliştirmek için attığımız adımların gerisinde işte bu anlayış vardır. Bu amaçla, az sayıda ülke dışında Güney Amerika'nın neredeyse tamamında büyükelçiliklerimizi faaliyete geçirdik.'
Türkiye'nin Güney Amerika'da 2005 yılında 7 ülke ile ticaret ve ekonomik işbirliği anlaşması bulunduğunu, bugün bu sayının 19'a yükseldiğini belirten Erdoğan, son 10 yılda bölgedeki 9 ülkede ticaret müşavirlikleri kurduklarını, 2005 yılına kadar sadece bir olan müteahhitlik projesi sayısının da 21'e yükseldiğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Hava Yollarının Brezilya ve Arjantin'e doğrudan düzenli seferleri başladığını, Meksika ve Kolombiya ile de bu konuda görüş birliği sağlandığını bildirerek, şöyle devam etti:
'2005 yılına kadar mevcut olmayan iş konseylerinin sayısı, son 10 yılda 9'a yükseldi. Şili ile 'Kalkınma İçin Ticaret Anlaşması' sonuçlandırılırken, Meksika, Peru, Kolombiya ve Ekvador ile müzakereler başlatılmış durumdadır. Firmalarımızı iştirak etmesi için desteklediğimiz bölgedeki fuar sayısı son 10 yılda 3 kat artarak 106'ya çıktı. TİKA, Meksika'da faaliyete geçen, Kolombiya'da ise çok yakında geçecek olan Koordinasyon Ofisleri aracılığıyla, bölgede teknik yardım çalışmalarına başladı.
Tüm bu adımlarla, bölge ülkeleriyle ilişkilerimizin gelişmesi için sağlam bir temel atıldığına inanıyorum. Bu çerçevede, Ekvador ile ekonomik ve ticari ilişkilerimizi de geliştirmek istiyoruz. Ekvador'da büyükelçiliğimiz 2010 yılında açıldı. İki ülke arasında ticari ve ekonomik ilişkilerin temelini oluşturan 'Ticaret İşbirliği Anlaşması' ve 'Ekonomik ve Ticari Ortaklık Protokolü' de 2010 tarihinde imzalandı. 2011 yılında Güney Amerika'da 'Kalkınma İçin Ticaret Anlaşması' müzakereleri başlatmış olduğumuz iki ülkeden biri de Ekvador'dur. Son olarak, geçtiğimiz yıl ticaret müşavirimiz de ülkedeki görevine başladı. Güney Amerika'daki en büyük yatırımlarımızdan birisinin Ekvador'da gerçekleştirilmesi süreci devam ediyor. Karşılıklı ticareti teşvik amacıyla, bu yıl Ekvador'da düzenlenen 4 fuara firmalarımızın iştirakleri desteklenecek. Bu gelişmeler, ilişkilerimizin giderek gelişmekte olduğunu işaret ediyor.'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, küreselleşen dünyada ekonomilerin birbirleriyle sürekli etkileşim halinde olduğunu, dünya ekonomisinde zaman zaman ortaya çıkan olumsuzlukların tüm ülkelerin ekonomilerinin daha yavaş büyüme dönemlerine girmesini kaçınılmaz hale getirdiğini belirterek, 'Böyle dönemlerde, önemli olan, ülkelerin kendi kaynaklarına, üretim ve rekabet güçlerine odaklanmaları; fırsatları değerlendirerek, yatırım ve ticaret olanaklarını geliştirmeleridir. Küresel ekonominin durgunluk sürecinden henüz çıkamadığı şu dönemde, iki ülke yöneticileri olarak bize düşen, elimizdeki olanakları, birbirimizi destekleyecek şekilde kullanmanın yollarını aramaktır. Bugün yaptığımız görüşmelerde, bu iradeyi bir kez daha samimiyetle ortaya koyduğumuzu düşünüyorum' şeklinde konuştu.
Türkiye-Ekvador İş Forumu'nun çalışmaları, karşılıklı yatırım olanaklarının tanıtıldığı organizasyonlarla desteklenerek devam etmelidir. Bugün, PRO-EKUADOR ile DEİK arasında imzalanan anlaşma ile perçinlenen iş konseyi ortaklığının, inşallah önemli bir eksikliği gidereceğine inanıyoruz. Türkiye, dünyanın 108 ülkesine uçuş mesafesinde yer alan, merkezi bir ulaşım ağına sahiptir. Ülkemiz üzerinden, en fazla 1-6 saatlik bir uçuş mesafesinde, yaklaşık 1 milyar tüketiciye ulaşılabiliyor. Birçok uluslararası firmanın Türkiye'yi bölgesel üs olarak seçmesinin, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya gibi geniş bir coğrafyayı İstanbul'dan yönetmeyi tercih etmesinin sebebi işte budur.'
Erdoğan, 'Kalkınma İçin Ticaret Anlaşmasını' tamamlamak, iş konseyini daha aktif hale getirmek, yatırımları artırmak şeklinde özetleyebileceğimiz ilk adımları süratle atabilirsek, ilişkilerimiz hızla gelişecektir. Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı sürecinin başlatılması, hedeflerimize ulaşmak için atılacak somut adımların belirlenmesi açısından da yararlı olacaktır' dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyada Panama şapkası olarak bilinen Ekvador şapkasıyla ilgili yanlış algıyı düzeltmek için de çaba göstereceğini sözlerine ekledi.
Muhabir: Kadir Karakuş, Enes Kaplan
www.haberplatosu.com