Artvin'deki selde ölü sayısı 3'e yükseldi

Artvin'in Hopa, Borçka ve Murgul ilçelerinde aşırı yağışlar nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 3'e yükseldi. Hopa'nın Kemalpaşa Beldesi yakınlarında yol açmak için çalışma yapan İl Özel İdarasi çalışanı Osman Korkmaz hayatını kaybetti

  • 824

 

Artvin'in Hopa ilçesi Kemalpaşa Beldesi Sarp köyü yakınlarında, yol açmak için çalışma yapan İl Özel İdarasi çalışanlarından 30 yaşındaki Osman Korkmaz'ın kullandığı iş makinesi, Yolbaşı karakolu mevkiinde şarampole yuvarlandı. İş makinesinin altında kalan Korkmaz, olay yerinde hayatını kaybetti.

AFAD ve İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı ekiplerin çıkarttığı ceset, Hopa Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Korkmaz bir yıllık evliydi.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Artvin'in Hopa, Borçka ve Murgul ilçelerinde çarşamba akşamından bu yana etkili olan yağış nedeniyle 2 kişinin hayatını kaybettiğini, Borçka'da mahsur kalan 2'si ağır 11 yaralının da kurtarıldığını açıklamıştı. AFAD, Borçka'da aşırı yağış nedeniyle 2 binada mahsur kalan 20 kişinin kurtarılması için Genelkurmay Başkanlığı'na ait bir helikopterin de çalışmalara katıldığını duyurmuştu. İlçede eğitime de 2 gün ara verilmişti.

Bölgede 36 arama kurtarma personeli, 9 araç ve 1 helikopter görevlendirildi.

Aşırı yağış nedeniyle Artvin-Borçka, Borçka-Hopa, Borçka-Murgul ve Artvin-Yusufeli yolları ulaşıma kapandı. Borçka ve Murgul ilçelerinde köylere ulaşımda sıkıntılar yaşanıyor.

AFAD, 'Türkiye Afet Müdahale Planı'nın (TAMP) devreye alındığını, 'Ulaşım ve Altyapı Hizmet Grubu' ile 'Enerji Hizmet Grubu'nun faaliyete geçirildiğini de belirtti.

'Haberleşme sorunlarının giderilmesi amacıyla bölgeye yeterli sayıda mobil baz istasyonu sevk edildi, beslenme ihtiyacının karşılanması için Türk Kızılayı harekete geçti. Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde bulunan illerimiz yaşanabilecek olumsuzluklara karşı Artvin, Rize, Giresun, Trabzon, Gümüşhane, Bayburt, Erzurum, Kars ve Ardahan illeri teyakkuz haline geçirildi.'

Bölge halkına uyarı

'Afet bölgesindeki hasarlı yapılara kesinlikle girilmemesi' uyarısının yapıldığı AFAD açıklamasında; doğalgaz ve su vanaları ile elektrik şalterlerinin kapatılması, yolların acil yardım araçları için boş bırakılması, acil yardıma ihtiyaç duyulmadığı sürece telefonların kullanılmaması gerektiği belirtildi.

Bölgede yaşayanlara ayrıca, 'Sel baskınları sırasında su yatağı ve çukur bölgelerin terk edilmesi, yüksek ve güvenli yerlere çıkılması, sel sularına girilmemesi, araçların terk edilmesi ve çocukların sel suları ile oynamasına izin verilmemesi' konusunda da uyarılar yapıldı.

'İkaz etmesek daha büyük sıkıntı olabilirdi'

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da, 'Ekiplerimiz şu anda orada, yaraları sarmak için ne gerekiyorsa yapılacak' dedi.

'Bizim derelerde taşkınlardan dolayı heyelan söz konusu. Bunu da Bakanlar Kurulu'nda dile getirdim. Bu bölge çok heyelana maruz kalıyor. Yağış da yağınca zemin suyla doluyor ve kaygan zemin oluşuyor. Dolayısıyla heyelan maalesef sıkıntıya sebep oluyor. Orada da can kaybı oldu, onlara da Allah rahmet eylesin, ailelerine de baş sağlığı diliyorum. Ekiplerimiz şu anda orada, yaraları sarmak için ne gerekiyorsa yapılacak. Bizzat kendim uyardım Twitter'dan. Meteoroloji Genel Müdürlüğümüz çok büyük bir yağış olacağını, çok kuvvetli bir yağış olacağını daha önce ifade etti. Bütün kurum ve kuruluşları ikaz ettik. İyi ki ikaz etmişiz yoksa daha büyük sıkıntı olabilirdi.'

Eroğlu, daha önce Hopa'da meydana gelen taşkın ve heyelanların ardından Bakanlar Kurulu'nda sunum yaptığını belirterek, 'Türkiye çapında Doğu Karadeniz'den başlayarak heyelan olan bölgelerde gereken tedbirler alınacak. Biz de DSİ'ye 100 milyon lira ayırdık. Eskiden bu gibi felaketlerde çok can ve mal kayıpları olurdu. Azalttık ama inşallah gönül istiyor ki bunu sıfıra indirelim' diye konuştu.

Bakmadan Geçme