'Menderes'in ipini çeken el ile hendeğe bomba koyan el aynı iradedir'

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, 'Bu ülkede 1960 ihtilalinde rahmetli Menderes'in ipini çeken el ile bugün o hendeklere bombaları koyan eller ve arkasındaki irade, aynı iradedir' dedi.

  • 748

KIRIKKALE

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Ensar Vakfı Kırıkkale Şubesi tarafından İl Müftülüğü Konferans Salonunda düzenlenen 'Düşünce Dünyamızın Mimarlarını Tanıyoruz' konulu programın açılışında değerlendirildi.

Bu topraklarda verilen milli ve yerli düşünce mücadelesinin, bugüne kadar gelmesini sağlayan, Necip Fazıl'ın anılıyor olması ve onun anlaşılmaya çalışılması, genç nesillere aktarılmasını önemli bir vatanseverlik görevi olarak gördüğünü ifade eden Kurtulmuş, Türkiye'de, Osmanlı'nın son döneminden itibaren, son iki asırdır, iki farklı fikri siyasi çizginin mücadele halinde olduğunu belirtti.

Kurtulmuş, mücadelenin bir tarafında bu toprakların değerlerinden uzak, kendi değerlerinden kopmasını isteyen, tamamıyla Batı taklitçisi, ruh kökünden uzaklaşmış, bu memlekete ait ne varsa bunları eski, geride kalmış ve gericilikle ilgili meseleler olarak gören ve Osmanlı'nın o dönemlerde kurtuluşunun da ancak bu köklerinden uzaklaşmakla mümkün olduğuna inanan birtakım elitlerin ortaya koyduğu siyasi fikirler olduğunu aktardı.

'İlimde ve fende hangi ileri adımı attınız da bu millet size mani oldu?'

Uzun yıllar boyunca bu topraklarda, cumhuriyet döneminde de 'modernleşme' denilen şeyin, sadece şekilden ibaret görüldüğünü belirten Kurtulmuş, 'Uzun yıllar başörtüsü yasağının devam etmiş olması, tam da bu gerekçeden sürdürülmüş olan bir yasaktır. Ne demek, bir üniversite öğrencisinin başında, bir kamu görevlisinin başında başörtüsü mü olur? Modern Türkiye'nin modern insanlarının tabii ki bir Avrupalı, bir Batılı gibi giyinmesi lazım. Ama şunu unuttular; modernlik, kılık kıyafette, masada, kasada değil, modernlik zihniyetteydi, gönüldeydi, yaptığınız işlerle kaim olan bir şeydi. Hangi başarıyı ortaya koydunuz? İlimde ve fende hangi ileri adımı attınız da bu millet size mani oldu?' değerlendirmesinde bulundu.

'Hedeflerimizden asla vazgeçmeyeceğiz'

Darbelerle Türkiye'nin yolunu keserek, ülkenin hem ruh köküyle buluşmasını hem de iktisaden gelişmesini kimlerin engellediğinin bilindiğini belirten Kurtulmuş, şöyle devam etti:

'Bugün, Doğu ve Güneydoğu Anadolumuzun, o canım şehirlerinde sokakların içerisine çukurlar kazarak, bombalar yerleştirenlerin kim olduğunu biliyorsunuz. Çok açık bir şekilde söylüyorum, bu ülkede 1960 ihtilalinde rahmetli Menderes'in ipini çeken el ile bugün Güneydoğu Anadolu'da o hendeklere bombaları koyan eller ve arkasındaki irade, aynı iradedir. Dün, Türkiye'ye uçağını yaptırmayan, Devrim arabasını yaptırmayan, Türkiye'nin sanayileşmesine müsaade etmeyen, Türkiye'de sadece dışarıdan aldığımız mallarla birtakım sözde gelişmeyi isteyen irade neyse, bugün Türkiye'nin ekonomik olarak gelişmesini istemeyen ve Türkiye'nin 20-25 bin dolar seviyelerine gelmesinden, gelecek olmasından dahi rahatsız olanlar aynı çevrelerdir. Dün, Necip Fazıl'ın karşısında kim varsa, bugün sizin karşınızda da o vardır. Mehmet Akif Ersoy'un karşısında dün kim varsa bugün de sizin karşınızda onlar vardır. Dolayısıyla bu istikameti, ruh kökümüzün bütün değerlerini bilerek hiçbir şekilde bu hedeflerimizden, maneviyatçı, Anadolucu, kalkınmacı oluşumuzdan asla vazgeçmeyeceğiz.'

Muhabir: Ali Kemal Akan,Fatih Gökmen www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme