'Gençleşmek isterken gözünüzden olmayın'
Göz çevresindeki kırışıklıkların giderilmesi için uygulanan dolgular, kalitesiz malzeme kullanımı ve uzman olmayan kişilerin tatbikiyle çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor.
Hacettepe Üniversitesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı ve Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği (TPRECD) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Figen Özgür, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle son yıllarda kadınların genç ve güzel görünebilmek için estetik cerrahi müdahaleye başvurduğunu dile getirdi.
Estetik işlemlerin plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi veya dermatoloji uzmanları tarafından yapılması gerektiğini vurgulayan Özgür, günümüzde kuaförlerde, güzellik salonlarında botoks ve dolgu uygulamalarının gerçekleştirildiğini, hatta elinde çantayla kapı kapı dolaşıp uygulama yapan kişilerin ortaya çıktığını anlattı.
Göz çevresinde kullanılan dolgu maddelerinin damarları tıkayarak, görme kaybına neden olabileceğini dile getiren Özgür, çok nadir görülen bu komplikasyonun her şey doğru yapıldığında bile oluşabileceğini, bu durum dikkate alınarak uygulamanın, çok dikkatli ve ehil ellerce gerçekleştirilmesi gerektiğini dikkat çekti.
Prof. Dr. Özgür, 'Yanlış uygulama sonucunda kalıcı görme kaybına, geri dönüşümsüz şekil bozukluklarına kadar ulaşabilen ciddi sorunlar oluşabilir. Bu yüzden 'gençleşip, güzelleşeceğim' diye ehil olmayan ellerde gözünüzü kaybetmeyin' uyarısında bulundu.
'Meme protezinden çıkan silikonu bile yüze enjekte edenler var'
Bu komplikasyonların enjeksiyon hatasından ya da kullanılan malzemenin kalitesinden kaynaklanabildiğine işaret eden Özgür, şu bilgileri verdi:
'Öyle ücra yerler var ki, hiçbir üst otoritenin denetimine tabi değil. Uygulayıcıların kim, kullanılan malzemelerin ne olduğunu bilmiyoruz. Birçok güzellik salonunda 'ucuz olsun' diye uygun bulmadığımız, onaylanmamış malzemeler kullanılabiliyor. En ilginci ise şu, 'ucuza gelsin' diye kendi ürettikleri birtakım maddeleri kullananlar var. Bunlar arasında meme protezlerinden çıkan silikonları bir şekilde sulandırıp kullananlar da var, yapı marketlerden temin edilen sanayi tipi silikon malzemeleri kullananlar da. Bunları yüze ve dudaklara enjekte ediyorlar. Sonrasında bu maddeyi ciltten, biz bile temizleyemiyoruz. İnsanlar o kadar kötü halde geliyor ki, maalesef geri dönüşü olmuyor.' www.haberplatosu.com / AA