YERLİ OTOMOBİL
Semih Gündüz
- 2779
TOGG. Türkiye Otomobil Girişim Grubu. Bir şirket. Türkiye'nin otomobilini yapmak üzere kuruldu. Şirkette Anadolu Grubu, BMC, Kök Grubu, Turkcell ve Zorlu Holding yüzde 19'ar, TOBB ise % 5 paya sahip.
İlk prototipler İtalya'da yapıldı. 27.12.2019 tarihinde tanıtımı yapıldı. Fabrika Bursa Gemlik'te 1 milyon metrekare olan, şu anda askeri alan olarak kullanılan, araziye kurulacak.
Bu girişimi önemli görüyorum. Sırf otomobilde değil, daha bir çok alanda kendi üretim gücümüze sahip olmamız gerekiyor.
Burada eleştirilen nokta, prototiplerin İtalya'da yapılmış olması. Bu otomobil yerli değil diyenler var. Yerli mi değil mi, faydası kime?
Her ne kadar Trump etkisi global pazarı zedelemeye yönelik olsa da, hala bir çok şirket dünyanın bir çok yerinde üretim yapıyor. Bir ürünün a parçası İtalya'da b parçası Çin'de, başka parçaları Almanya'da, Fransa'da ve Türkiye'de üretilebilir. Global pazarın etkisi bu. Karlılık, verimlik, etkinlik bu şekilde sağlanabiliyor. Anlayacağınız TOGG prototiplerinin İtalya'da üretilmiş olmasının tek başına eleştirlebilecek bir yanı yok. Ha, burada yapsaydık, yapabilseydik daha iyi olurdu, derseniz, buna da katılırım. Ancak, zaman gerektirirdi, derseniz ona da katılırım.
Şimdi, burada önem arzeden asıl hususlar şunlar.
PROTOTİP VE MODELLER
TOGG prototipleri için süreklilik arzedecek şekilde herhangi bir telif hakkı ödemesi olacak mı? Yoksa, bu prototipler üzerinden Türkiye bağımsız ve ilk başlangıçta ödediği bedel hariç olmak üzere üretim yapabilecek mi? Ayrıca, prototiplerin ve modellerin yenileme ihtiyacaı ortaya çıktığında bunlar nasıl sağlanacak? Bunda İtalyan şirketten sağlanması yönünden bir zorunluluk var mı, varsa bedeli ne? Veya bu ihtiyaç dıştan yardım almadan sağlanabilir mi?
ÜRÜN PARÇALARI
Bir otomobil bir çok parçadan oluşuyor. Bunun için, İtalyan Şirketten alınan sadece dış görünüm mü? Yoksa, motordan başlayarak diğer parçalar da yine İtalyan şirket ve tedarikçilerinden mi sağlanacak? Burada zorunluluklar var mı? Varsa fiyataları nedir, ne olacak? Yerli otomobil fabrikasının, her hale hazırlıklı olmak açısından, motordan başlayarak her parçayı üretme güç ve becerisi olacak mı? Yoksa, tüm parçalar veya önemli parçalar dış kaynaklardan mı sağlanacak?
FABRİKA
Otomobil fabrikası nasıl kurulacak? Bu techizat nasıl ve nereden sağlanacak? Bir arıza olursa nasıl ve kim tarafından giderilecek? Yenileme ihtiyaçları fabrikanın kendi sistemi içinde sağlanabileck mi? ARGE faaliyetleri gerçek ve geçerli şekilde olabilecek mi?
EMEK GÜCÜ
Bursa fabrika yeri olarak seçildiğinden, emek gücü yönünden avantajlı olarak görülebilir? Ancak, yerli otomobil fabrikasının nitelikli çalışanları nereden ve nasıl temin edilecek? Temin edilen emek gücünün, diğer otomobil fabrikalarına olumsuz bir etkisi olacak mı? Bu noktada, emek gücü üzerinde oluşacak bir rekabette, emek gücü yönünden maliyet baskısı olacak mı? Bunun üretime ve satış fiyatına veya tüm fabrikaların durumuna bir etkisi olacak mı?
FİYAT VE MALİYETLER
Öncelikle, otomobilin maliyeti ne olacak? Otomobilin fiyatı ne olacak? Rakip firmalarla bu konularda rekabet edilebilecek mi? Hedef kitle kim? İhracatı mümkün olacak mı?
ENERJİ
Yerli otomobil sadece elektirk enerjisi ile mi çalışacak? Akaryatkıt kullanımı mümkün olacak mı? Sadece elektrik enerjisi kullanılacaksa, her ne kadar dolum istasyon sayısı artacaksa da, dolum süresi yarım saat olacaksa, insanlar bu kadar süre dolum için beklemeyi makul görür mü? Bu yönden, akaryakıt kullanımlı araçlarla rekabet edebilir mi?
Bu soruları, sırf eleştiri olsun diye yazmadım. Bu soruların cevapları ve daha bir çok soruların cevapları, yerli otomobil konusunu daha anlaşılır hale getirecek. Bu sorulara verilecek cevapların bir çoğu bu otomobilin yerli olup olmadığını ortaya koyacak.
Bu konuda, güven oluşturan bir husus, bu faaliyetin içinde TOBB'un bulunması.
Bu girişim hayırlara vesile olsun, Allah'ın selamı üzerinize olsun diyerek yazıma son veriyorum. Selamlar.