Semih Gündüz

Kamu personeli nasıl seçilmeli ?

Semih Gündüz

  • 1659

FETÖ/PDY terör olayı kamu personel rejimini yeniden düşündürdü. Son olayların merkezinde kamu personel rejimi yer alıyor. Her ne kadar diğer ayakları da olsa, kamu yapılanması olmasa, bu olanlar belki olmazdı.

Personel seçiminde düşünülmesi gerekenler var.

Bir yanda sınav düzeni. Bir sınava giriyorsun, yeterli sonuca varırsan iş senin. A grubu kadrolarda mülakat ta var. Milletvekili, bürokrat bulmak, yazılı sınavdaki başarıyı refere etmek gerekiyor. Bu noktada bağlantılar ortaya çıkıyor. Takibi güç bir mecra.

Diğer yanda, sınavsız atananlar. Bu alan tamamıyla bağlantı ile oluşuyor.

Bağlantı kanalları, memleketçilik, okulculuk, grupçuluk, akraba ilişkileri, particilik gibi alanlar yer alıyor.

Gerek sınav gerek bağlantı usulü (mülakat, sınavsız atama vs.), devlet için personel seçiminde farklı riskler taşıyor.

Sınav adil bir yöntem gibi düşünülse de, bir ilahiyat mezunun imam olabilmesi için türkçe matematik sorduğumuzdan, seçim tarzı hatalı şekilde ortaya çıkıyor.

Bunun yanında, sınavın güvenliği, soruların bir okula, şehire yakınlığı adaleti bozucu yanı diğer riskleri.

Ayrıca, kendi grubundan sorular bile sorsanız, iş yeterliliği için ne kadar yeterli? Elbette, sırf yazılı kağıdına veya tercihli kağıda iyi cevap vermek, iş yeterliliği için yeterli değil.

Hakimiyet, konuşma, giyim, davranış gibi konuları test etmek için mülakat gerekli. Ancak, mülakat olayı şahsileştiriyor. Uzun zamandır mülakatlar kameraya çekilsin tartışması vardı. Bunu idari yargı istiyordu. Yargının şu an temizlenme sürecini gördüğümüzde, gelecek için umut vadetse de, kamera mevzu yine de tartışmalı.

Bir de personelin klasik memur görüntüsünden uzak olabilmesi, adil, tarafsız olabilmesi, kendini geliştirmesi düşünüldüğünde, bu seçim metodlarının bir kez daha başarısızlığı ortaya çıkıyor.

Doğru yöntem ne?

Benim cevabım, "adil bir toplum". Bire işe uygun olup olmadığını en iyi insanın kendi bilir. Bunun üzerine "adil bir idareyi" eklerseniz, muhteşem sonuçlar ortaya çıkar.

Bu noktaya varmak için çalışmalıyız. Ben bu işe uygun değilim veya en iyisi ben değilim diyebilen bir topluma eriştiğimizde, iş için en uygun insanları bulduğumuzda, kalben, fikren, zikren adil, tarafsız, çalışkan personellerimiz olduğunda, sorunlarımız azalacak.

Allah'ın selamı üzerinize olsun.

Yazarın Diğer Yazıları