Eyüp Güzel

Firuzağa olayını politikleşmeden değerlendirmeli

Eyüp Güzel

  • 1674

Firuzağa’da olaylı eğlence mekanıyla ilgili yazılıp çizilenler ve gösterilen refleksler “mahalleliye baskı” kavramını tekrardan gündeme getirdi.

Firuzağa'daki olaylı eğlence mekânının sahibi olan Koreli vatandaş ile mekâna giren kişi aynı sokağı yıllardır paylaşıyorlar. Mekân sahibi Koreli 2,5 yıldır, aynı sokakta ikamet eden vatandaş ise doğduğundan beri o sokağın insanı.

Sorun, mekân sahibi Koreli ile mekâna giren mahalleli arasında değil.

Sorun, o mekâna gelen kalabalık grup içerisindekilerin mahalleliyi saatlerce rahatsız ve huzursuz etmeleriyle yetinmeyip taciz ve tahrikleridir.

Eğlenceye gelen kimliği belirsiz kişiler, mahallenin esnaf ve mukimleri tarafından olayın olduğu gün gündüz vakitlerinde defalarca "gençler ayıp oluyor" diye nazikçe uyarılmış. Bir mahalleli 3-4 tanesine o mekânın karşısındaki çay ocağında çay bile ısmarlamış. 

Asıl ve en tehlikeli sorun ise; konuyu bilinçli bir şekilde "alkol aldılar diye saldırı yapıldı” şeklinde kamuoyuna yansıtılmasıdır. Aslından tamamen koparılarak yapılan bu şey, tam bir bilinçli kampanyadır.

Konu alkol olsa o mekânın tam karşısındaki Cezayir Sokağı barlar sokağıdır. “Bugüne kadar niye kimse kimseye laf etmemiş?” diye sormazlar mı adama?

Olayın olduğu sokakta oturan kadıncağıza sözlü taciz niye kimi çevreler tarafından ısrarla inkâr ediliyor? Çok tuhaf!

Artık şu mahalle aralarındaki eğlence mekânları ve alkol tüketimi yapılan yerler bir denetime tâbi tutulmalı. Huzursuzluk ve tedirginlik hep gündemde.

Sokaklar ve caddeler gibi ortak yaşam alanlarını doğru kullanmayı ne zaman öğreneceğiz?

"Mahalleliye Baskı" kavramı bazı kesimlerce neden gündemden kaçırılmak, örtbas edilmek isteniyor?

Yanlış hatırlamıyorsam 2 yıl önce yine Ramazan-ı Şerif’te Tophane'de ki Alihoca Camisi’ne sahur vakti İngilizce (haşa) Allah’a küfür yazanların derdi ne?

Geleneğimiz olan sahur davulcusunun üstüne içki şişesi atmak hangi fukara zihniyetin işi?

Tophane, Firuzağa ve Galata gibi muhitler siyasallaşmamış politik olmayan mahalle kültürünü yaşayan semtlerdir.

Yazarın Diğer Yazıları