Dr. Vehbi Kara

Teravih Namazı ve Çocuklar

Dr. Vehbi Kara

  • 782

Ramazan ayının en önemli ibadetlerinden bir tanesi şüphesiz teravih namazıdır. Ramazan neşesinin yaşandığı mekanlarda camilerimizdir. Camiler şenlenir özellikle çocuklar sayesinde cıvıl cıvıl olur. O temiz ve bozulmamış zihinler, camiler sayesinde gerçek huzur ve mutluluğu tadarlar. Bu nedenle Ramazan ayı çocuklarımız için de bir fırsattır.
Bu vesile ile evimizin yanındaki camimizi anlatmak isterim. Camimizin çok değerli bir imamı var. Hatta hem şehrim olup Erzurumludur. Okulların tatil olduğu dönemde çocuklara Kur’ân öğretir. Camimiz yaz ayı boyunca çocuklarla şenlenir. Onları görünce hep çocukluğumu hatırlar o neşe dolu günlerim hayalimde canlanır.
Çocukken yaptığımız haşarılıkları, birbirimizi güldürmek için ne gibi yaramazlıklar yapıp oyunlar oynadığımızı düşünürüm. Fakat havasını teneffüs ettiğimiz o cami ve mescitlerimizi hatırladığımda kalbimde türlü türlü güzel duygular canlanır. O huzur ve huşunun insan üzerindeki tesirleri yıllar sonra dahi gitmez. Unutulmayan ve sonsuzluk ülkesi ahirette ışık olacak o cami neşesini bütün çocukların yaşaması için gayret etmek gerekir.
İmam efendinin okuduğu Kur’ân, müezzin efendinin salâvatları herkesin ruhunun tâ derinliklerine işler. Rahmetli babam ile birlikte hemen hemen her akşam ağabeyimle bizi Fatih Camii’ne götürmesini nasıl unuturum. Ne kadar güzel bir alışkanlık kazandırmıştı bize.
Özellikle şimdiki gibi yaz akşamları hiçbir güç yatsı namazını kılmaktan alıkoyamazdı. Hatta işten geç geldiğinde yatsıyı işyerinde kılan babam olmasa bile yalnız giderdim camiye.
Bazen de Kumrulu Mescid adı verilen küçücük mahalle camiimize giderdim. İmamımız Hasan Efendi çok nazik ve kibar bir insandı. Çocuklara da iyi davranırdı. Aynı şimdiki Erzurumlu Camii imamımız gibi.
Fakat cemaatimizden sert görünüşlü, çocuklara pek de iyi davranmayan insanlar da vardı. Yaramazlık yaptığımızda bizlere bağırır, hatta camiden kovarlardı. Pek merhamet olanlar da vardı. Toplumumuzda beş vakit namazı kılanların sayısı niçin az diye düşünenler, işte bu noktaya dikkat etsinler…
Özellikle namaz kılma alışkanlığı olmayan çocukların 33 rekat süren teravih namazını tamamen kılmasını beklemek hatadır. Onların adı üstünde rehavet ve huzur içinde teravih namazını kılmaları daha önemlidir. Neticede sünnet olan bu namazı illa 20 rekat kılmak şart değildir ki. Daha faziletlidir, o kadar. Lakin farz olan vakit namazlar için alışkanlık kazanması için teravihin önemi çok büyüktür.
Teravihe yeter ki gelsinler. İsterlerse hiç kılmasınlar onların o huzur ve huşu atmosferinden alacakları tek bir nefes dahi çok önemlidir. Beş vakit namazını kılmak istiyor isek cami ve cemaate alışmak çok önemlidir.
Mahmut Bıyıklı isimli bir değerli şairin “Teravihte Gülen Çocuklar”başlıklı şiiri bu konuyu ne güzel özetlemiş, isterseniz sizlerle paylaşayım:
İmam Allahuekber dedi.
Arka saflarda gülen çocuk sesleri.
İlk dört rekâtı bitirdik.
Tam çocuklar Allaaaahümme salliiii...
Diye salâvata başlamışlardı ki;
Taburede namaz kılan büyüklerimiz ve
İmam hep bir ağızdan yüklendiler çocuklara.
Çıkın dışarı, çıkın dışarı...
Çıktılar çocuklar dışarı.
On kadar çocuk.
Sanki cami boşaldı.
Ben ne duruyorum ki;
Ben de çıktım dışarı.
Ortaya bir de şiir çıktı.
Teravihte Gülen Çocuklar
Teravihte gülen çocuklar,
Bütün dualar ezberinde
Ama melek mi gıdıklıyor ne
Gülüyorlar namazın orta yerinde.
Teravihte gülen çocuklar,
Elbet susmayı da bilirler
Kaş çatmasa büyükler
Tam otuz gün gelirler.
Teravihte gülen çocuklar,
Mü’min, cemaatin hepsinden
Ne kızarsın imam amca
Orman bıkar mı kuş sesinden.
 
Teravihte gülen çocuklar,
Camideki en iyi fikir
Çünkü onlar dört rekâtta bir
Getirilen salâvat gibidir…
 
Teravihte gülen çocuklar,
Size kızanlara ne dersiniz
Anlatsam onları bir size
Ömür boyu gülersiniz…

 

Yazarın Diğer Yazıları