Dr. Vehbi Kara

Şangay İşbirliği Örgütü ve Türkiye

Dr. Vehbi Kara

  • 582

AB ile üyelik görüşmelerini askıya alan küstah Batıya karşı bir cevap vermemiz gerekiyor. Ne yani! Kuvvet, menfaati sefahat, ırkçılık gibi menfi esaslardan vazgeçmeyen AB ve Batı ülkelerine karşı çaresiz kalıp oturacak mıyız?
Elbette çareler aramalı öneriler sunmalıyız. İşte Şangay İşbirliği Örgütü (ŞİO) Doğu ülkelerinin ekonomik, sosyal ve siyasal organizasyonu olup her ne kadar batı dünyasının felsefeden gelen çirkin esaslarından kurtulamasa dahi bir alternatif olabilir. En azından çoğu Müslümanlardan meydana gelen bu örgütü İslami değerler etrafında birleştirmek sureti ile büyük bir medeniyetin temelleri atılabilir.
Şangay İşbirliği Örgütü ile neler yapılabilir bunu inceleyelim: İlk kez üyeler dışında bir ülkeye başkanlık verilen bu örgüt Türkiye’ye çok önem veriyor.
Dünyada elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 36'sını, doğalgaz üretiminin yüzde 23'ünü, ham petrol üretiminin yüzde 20,8'ini ve kömür üretiminin yüzde 60,25'ini karşılayan Şangay İşbirliği Örgütü'ne üye ülkeler, tüketimde ise doğalgazın yaklaşık yüzde 28'ini, ham petrolün yüzde 25,2'sini ve kömürün yüzde 65,1'ini tüketiyor.
Enerji üretim ve tüketimindeki dağılımda en büyük orana sahip birlik olan örgütün enerji alanında daha derin işbirliği yapma zorunluluğu tezi, 2006 yılındaki toplantıda Rusya Devlet Başkanı Putin tarafından da gündeme getirilmiş ve kabul görmüştü.

Enerji Kulübü, ilk olarak üye ülkeler arasında enerji güvenliği konusunda diyaloğu geliştirme, enerji stratejilerinin güncelleştirilmesi ve enerji alanında işbirliği imkânlarının artırılmasını amaçlıyordu. Ancak örgüte üye, gözlemci ve diyalog partneri olan ülkelerin dünyanın önde gelen enerji üreticileri ve tüketicileri arasında yer almaları nedeniyle oluşturulacak ortak enerji politikalarının ülkelerin sürdürülebilir büyüme çabaları ve ulusal ekonomilerine pozitif katkı sağlama konusuna önemli katkılar sunacağı hususunda görüş birliğine varılması ile kulübün daha geniş boyutta faaliyet göstermesi kararlaştırıldı.

ŞİÖ Enerji Kulübünde; Çin, Kazakistan, Kırgızistan, Rusya, Tacikistan, Afganistan, Hindistan, İran, Moğolistan, Pakistan, Belarus, Türkiye ve Sri Lanka yer alıyor ve 2013 yılında kurulmuştur.

Yazarın Diğer Yazıları