Mustafa Toygar

Bu Tartışmayı sadece YSK bitirebilirdi.

Mustafa Toygar

  • 2709

 

 

        CHP Genel başkanı Kılıçdaroğlu’nun,  16 Nisan Anayasa referandum sonuçları ile ilgili iddiaları gerçekten çok vahim. Kılıçdaroğlu ve CHP cenahına göre 3 milyon civarında bir oyun geçersiz olması gerektiği iddia edilmektedir. Gerekçeleri 3 milyona yakın oyun mühürsüz zarflarla sahte olarak seçim sandığına sokulduğu, bu durumun ise kanunlara aykırı olduğu ifade edilmektedir.

        Biz böyle büyük bir sahtekârlığın yapılmış olabileceğini düşünmüyoruz. Zira bu neviden sahtekârlık; ne insanlığa ne İslam ahlakına ne de demokratik anlayışa sığar.

       YSK tatminkâr bir açıklama yapmadığı sürece sadece kendisine olan güvensizlik değil, mevcut yönetimi yani iktidarı da töhmet altında bırakacaktır. Ve bu durum daha uzun bir süre belki yıllarca tartışılmaya devam edecektir. YSK nın, bu durumu sıradan bir açıklama ile geçiştiremeyeceği görünüyor. Yapılması gereken partililerin de içinde bulunduğu bir komisyon marifetiyle mühürsüz zarf miktarının tespiti ve bu zarflardan çıkan neticenin açıklanmasıdır.

        Eğer zarflardan çok büyük oranda evet çıkıyor ise, bu iddiaların haklılığı da ortaya çıkacaktır. Ancak mühürsüz zarflardan çıkan netice Türkiye‘in ortalama değerlerine yakınsa bu tartışma sona erecek YSK ya olan güvende perçinlenmiş olacaktır.

       YSK bu ya da benzer bir çalışmayı yapmak durumundadır. Aksi halde en makul insanın bile kafasında soru işaretleri olacaktır. Eskilerin bir sözü vardır,’Çiğ yemedim ki karnım ağrısın.’Eğer YSK seçim sonuçlarını etkileyecek bir durum olmadığını düşünüyor ise 80 milyon insanımızı ve Batıyı tatmin edecek çalışmayı yapıp neticesini açıklamak zorundadır.

        Daha önceki bir yazımd; “seçimlerin olduğu yerde diktatörlük olamaz” demiştim. Yine aynı şeyleri söylüyorum ancak ilave açıklama yapmak durumundayım. Adil ve tarfsız, tartışmaszız, oyların birebir sandığa yansıdığı sonuçların manüpüle edilmediği seçimlerin yapılması şartıyla… Aksi takdirde meri olan rejime cumhuriyet denilemez, demokrasi ile ise uzaktan yakından ilintisi bulunamaz.

       Şimdi CHP haklı olarak halk oylaması sonuçlarını AİHM’e götürüyor. Eğer oradan istedeiği sonuçları alırsa buyurun size kaosun büyüğünü…

 

Yazarın Diğer Yazıları